Zaaikriebels en geduld

Als ik een bak nieuw gezaaide paprikazaden op de kachel wil zetten en mopper dat ik wel eens een grotere kachel zou willen hebben klinkt er hard gelach vanaf de bank. Hij begrijp mijn zaaikriebels niet, of de drang om de zaailingen van het beste plekje te voorzien. Stug ga ik door met het creëren van ruimte op de kachel, waar hoe dan ook maar drie kleine kasjes kunnen staan. De andere kasjes zullen het met wat minder warmte moeten doen.

Paprika zaaien

Een deel van de paprikazaden, gezaaid op 26 januari, zijn nog niet ontkiemd. Het waren oude zaden. Omdat ik het zonde vind om zaden weg te gooien wilde ik het toch proberen, maar ze kunnen nu echt de prullenbak in.

De rest doet het gelukkig wel goed. Binnenkort kan het deksel van het kasje af, anders wordt het te warm voor de zaailingen. Om te voorkomen dat ze lang en dun worden staan ze in het raam op de lichtste plaats die we hebben.

Wanneer tomaten zaaien

Met moeite kan ik me inhouden om tomaten te zaaien. Want, te vroeg, te koud en te weinig licht. Paprika’s, alleen dat is geoorloofd. Wachten met die volle vensterbanken, tenminste tot maart. Maar hoe lang kan ik die kriebels nog in bedwang houden als het steeds maar blijft regenen en waaien, en de zon alleen maar lijkt te schijnen als ik op kantoor zit? Voorjaar, dat wil ik, en dat lentegevoel borrelt het hardst als de vensterbanken vol staan.

Duurzame kas upcycling

Tuinidee

De tuinbeurs was leuk, veel inspiratie opgedaan en nieuwe tomatenzaden gevonden voor mijn verzameling. Ook kocht ik een theeplantje, de Camelia sinensis, een winterhard theeplantje. Thee uit eigen tuin, dat kende ik nog niet. De planten worden in Nederland gekweekt. Op de website van Teabyme vind je er meer over.

Er was veel te zien op Tuinidee maar één stand sprong er voor mij echt uit: een tuinkas van recycle ramen. Omdat ik zelf ook met zo’n project bezig ben trok de kas gelijk onze aandacht.

Duurzame kas upcycling

Ik raakte in gesprek met één van de ontwerpers, Suzanne van Andel van Suzip Ontwerp. Zij ontwerpt en produceert samen met Ivo Middeldorp van Werken aan Hout diverse tuinkassen van oude ramen. De ramen komen uit een bijna 100 jaar oud schoolgebouw. Ze liet me ontwerpen zien. Alle kassen zijn uniek met een nostalgisch uiterlijk en worden gemaakt van duurzame materialen. Mocht je ooit plannen hebben voor een nostalgische kas maar zelf niet de mogelijkheden hebben om er één te bouwen, dan zou ik zeker eens kijken op hun website.

Presentatie Tuinidee

Presentatie: een moestuin beginnen

Natuurlijk was er ook nog “de presentatie”. Wat was het leuk om te vertellen over dat wat ik het liefst doe, werken in de moestuin. Een deel van de presentatie had ik al eens eerder in een blog verwerkt: Een moestuin beginnen. 

 

Zadenbestelling

Afgelopen zaterdag werden de bestelde zaden en pootaardappels geleverd. Ik bestel ze tegenwoordig via onze volkstuinvereniging. Welke zaden ik heb besteld vertel ik in een later blog, het gaat me nu even om de aardappelen.

Omdat de tuin groter is geworden leek het me een goed plan meer aardappelen te zetten, waarvan één ras ook langer bewaard kan worden. Na zorgvuldig doornemen van de lijsten met poters en alle voor en nadelen tegen elkaar af te wegen koos ik voor Lily Rose en Anaïs.

Pootaardappel Lily Rose

Lily Rose is een rode aardappel met een hoge consumptiewaarde. Middenvroeg ras, redelijk resistent tegen phythopthora (niet onbelangrijk!) en een hardkokende aardappel die ook nog eens goed bewaard kan worden tot februari/maart.

Pootaardappel Anaïs

Anaïs is een vroege, gele, tamelijk vastkokende aardappel met eveneens een hoge consumptiewaarde. Redelijk resistent tegen phythopthora doordat het een vroege aardappel is. Bewaarbaar tot de herfst.

Daarnaast heb ik vorige zomer pootgoed bewaard van de aardappelrassen die ik voorgaande jaren kweekte, Obama en Tiamo. Deze pootaardappels blijven nog even in de koelkast. Dit jaar wil ik in etappes poten om de oogst iets meer te spreiden, dus ook het voorkiemen gebeurd daarom in etappes. Om het risico op vorstschade te beperken heeft het mijn voorkeur te wachten met poten tot april. Maar dat zal ook afhangen van de grootte van de kiemen op de aardappels.

Rozemarijn stekken

Rozemarijn stekken

Heb je wel eens rozemarijn vermeerderd? Dat schijnt heel makkelijk te zijn. Ik knipte de toppen van de struik, schuin afgeknipt. Deze takjes van ongeveer tien centimeter zijn zacht en nog niet verhout. Van de onderste vijf centimeter van de stek verwijderde ik de blaadjes en dit gedeelte ging in een potje met grond. Flink aanduwen zodat de stek contact maakt met de grond, water geven, klaar.

Je kan ook takjes in een glas water zetten om te laten wortelen. Zet het glas in de vensterbank of op een andere warme, lichte plaats. Het duurt drie tot vier weken voordat de worteltjes verschijnen. Daarna kunnen de stekjes geplant worden.

Gebruik van stekpoeder stimuleert de wortelgroei, maar dat had ik niet in huis dus we gaan zien of het zo ook lukt.

Zadenvoorraad

Moestuinplan

Om toch alvast in de voorjaarsstemming te komen ga ik komende week mijn moestuinplan voor 2020 afmaken en een zaaiplanning maken. De zaden zijn natuurlijk al gesorteerd per maand maar er moeten nog keuzes gemaakt worden wat er dit jaar gezaaid wordt, bijvoorbeeld welke tomaten. Op die manier onderdruk ik de zaaikriebels nog een beetje. Nog heel even geduld en dan gaan we los 😉

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s