Een moestuin beginnen

Droom je ook wel eens van een moestuin? Zo’n groentetuin waar je iedere dag snel wat groente haalt voor het avondeten? Of aardbeien voor het toetje? Het is niet moeilijk om een moestuin te beginnen. In deze blog geef ik tips om je moestuindroom waar te maken.

In welk jaargetijde begin je met een moestuin?

Je kan in ieder seizoen starten met de aanleg van een moestuin. Natuurlijk kan je in de winter geen groente planten. Maar je kan wel beginnen met de aanleg van paden en bedden, de bouw van een schuur of omheining. Als je in het voorjaar begint kan je gelijk beginnen met zaaien maar bijvoorbeeld bomen planten  kan dan niet meer. Zo heeft ieder jaargetijde zijn voor en nadelen om te starten.

Zoek een geschikte plaats voor je moestuin

  • Moestuin in de achtertuin. Dit heeft veel voordelen. Je hebt alles bij de hand, zoals gereedschap, water en een schoon toilet 😉 Je hebt niet te maken met extra kosten als huur voor de tuin en je hebt zicht op de tuin waardoor je sneller kunt reageren op problemen als stormschade of wateroverlast. Even groente pakken voor het avondeten is natuurlijk helemaal handig in je achtertuin.
  • Vierkante meter moestuin. Voor een kleine achtertuin is de vierkante meter moestuin een geweldige oplossing. Zelf ben ik ook zo begonnen. Fijne manier om proef te draaien en te bekijken of het moestuinieren iets voor je is. Ondertussen oogst je toch je eigen groente.
  • Volkstuin. Is je achtertuin geen optie overweeg dan een volkstuin. De kosten worden meestal per m2 berekend. Voordeel van een volkstuinvereniging is dat je nooit alleen tuiniert. Er is altijd wel iemand in de buurt met ervaring. Soms kan je collectief zaden kopen waardoor het goedkoper is. Nadeel is dat er soms regels zijn voor bouw van een schuur of moeten er corveetaken verricht worden. Informeer van te voren naar het reglement, kosten en wachtlijst.
  • Balkon. Je kan prima moestuinieren op een balkon of dakterras. Hou bij de keuze van je groente wel rekening met zonlicht en schaduw op je balkon. Sommige groenten hebben veel zonlicht nodig, anderen minder. Niet alle groenten kan je kweken in een pot, kies bijvoorbeeld sla of rucola in plaats van wortels.
  • Tuin op afstand bij vrienden of familie. Dit heeft dezelfde voor en nadelen als een volkstuin. Maak wel goede afspraken met de eigenaar.
  • Informeer bij de gemeente naar braakliggende terreinen. Soms zit de gemeente met een stuk grond in zijn maag en zijn ze blij als je het wilt gebruiken voor een bepaalde periode. Zorg dat je een goed plan op papier zet en maak een afspraak met de gemeente voor een gesprek.
  • Stadstuin of buurttuin. In gemeenschappelijke stadstuinen of buurttuinen tuinier je samen. Ze verfraaien de buurt, verhogen sociale betrokkenheid en verlagen criminaliteit. Vaak zijn de tuinen klein en moet de oogst gedeeld worden, maar ook het tuinwerk doe je samen wat de gemeenschapszin verhoogd.

Uien drogen na de oogst

Grootte van je moestuin

Je zal niet de eerste zijn die zich verkijkt op het werk dat een moestuin met zich mee brengt. Voorkom frustratie en teleurstelling. Als je zelfvoorzienend wilt zijn heb je per gezinslid 50 m2 nodig, maar ook dan kan je klein beginnen en er later steeds een stukje bij nemen. Kijk vooral naar je eigen mogelijkheden en beschikbare tijd.

Welke grond heeft je moestuin?

Als je een handje grond pakt en er een bal van kan maken dan heb je te maken met kleigrond. Lukt dit niet, dan heeft je tuin zandgrond. Maar meestal heb je een combinatie van beiden. Kleigrond houdt meer water vast dan zandgrond. Kleigrond is zwaarder te bewerken dan zandgrond. Beiden hebben dus voor en nadelen. Maar welke grond je tuin ook heeft, laat je beslissing er niet vanaf hangen. Je kan de grond altijd verbeteren met toevoeging van compost.

Moestuin

Ligging van je moestuin

Neem een kompas mee als je voor het eerst een tuin gaat bezoeken. Dit kan ook op je telefoon. Kijk goed rond. Staan er bomen die eventueel schaduw wegnemen? Bomen halen ook veel voeding uit de grond, hou daar rekening mee. Het wortelgestel van een boom is zo groot als de kruin. Staat er een schuur op je tuin? Is er bestrating aanwezig? Staat er water op de tuin na regenval?

Veel puntjes die je mee moet nemen bij de bezichtiging van een tuin, maar wel belangrijk. De tuin ophogen of bestrating leggen zijn arbeidsintensieve klussen die je misschien liever voorkomt door goed op te letten.

Zon en schaduw

Een moestuin heeft minimaal 6 uur zon nodig. Minder kan ook, maar dan moet je de keuze van gewassen aanpassen naar de zonbehoefte. Bijvoorbeeld sla kan je ook in de schaduw kweken of op een plek waar 2 uur zonlicht komt. Maar als je vruchtgewassen als tomaat en courgette wilt kweken heeft je tuin meer dan 6 uur zonlicht nodig. Wel iets om rekening mee te houden.

Heb je de juiste plaats voor je moestuin gevonden? Dan kan je nu lekker aan de slag. Maak een teeltplan met wisselteelt en voor je het weet liggen er straks heerlijke zelfverbouwde groenten op jouw bord!

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Een moestuin beginnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s