Inspiratie voor de moestuin

 

Wat is het heerlijk om eens passief te tuinieren en inspiratie op te doen voor de moestuin. In deze blog deel ik andere moestuininspiratie dan je van me gewend bent. Want actief tuinieren is leuk maar ideetjes op doen om toe te passen in je eigen moestuin is ook heel leuk.

Moestuinboeken

Ik lees graag en veel tuinboeken. Mijn groene vingers hebben soms ondersteuning nodig van andere groene vingers. Om meer te weten over slakken, tomaten, onkruid, de oogst verwerken… eigenlijk over alles wat met de tuin te maken heeft. Met name de winterperiode is ideaal om te lezen, maar ook in de zomer is het heerlijk om op een warme dag een koel plekje op te zoeken met een mooi tuinboek.

Het plaagdierboek. In het plaagdierboek worden de positieve kanten van 10 plaagdieren beschreven. Doelstelling van de schrijvers is de lezer met een andere blik naar beestjes in de tuin te laten kijken om zo meer tolerantie en begrip te kweken. Op die manier gebruik je natuurlijke bestrijders tegen plagen en zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Elke plaag wordt ingeleid door iemand die iets heeft met plaagdieren; een biologische rozenkweker, een moestuinexpert, een kweker van reuzenslakken. Van elke plaag worden onder meer de levenscyclus, wetenswaardigheden en natuurlijke oplossingen uitgelegd. En daarmee is het een nuttig boek voor de moestuinier. 

Het plaagdierboek. Auteurs: Suze Peeters en Lotte Stekelenburg. 

De tuin op tafel. Auteur Angelo Dorny heeft met “De tuin op tafel” opnieuw een geweldig tuinboek geschreven. De titel doet vermoeden dat het boek alleen recepten bevat maar dat is niet zo. Het boek staat vol met zaai- en kweektips, handig per seizoen ingedeeld en geïllustreerd met prachtige foto’s.

De tuin op tafel. Auteur: Angelo Dorny.

Mari plukt de dag. Mari heeft een moestuin en restaurant in Picardie, Frankrijk. Haar boek lijkt een dagboek waarin ze een jaar lang dagelijks haar belevenissen vertelt en haar 607 recepten prijsgeeft. Ze schrijft soms hilarische anekdotes over haar leven waardoor het dikke boek leest in sneltreinvaart. Behalve recepten en verhalen staan er ook veel tips en trucs in het boek. Een aanrader.

Mari plukt de dag. Auteur: Mari Maris.

Moestuinprogramma’s

Ik werk heel graag in de tuin maar een avondje tv kijken is ook heel fijn. Jaren geleden was ik fan van Maartens moestuin van Maarten ’t Hart. Ik heb hem zelf op DVD maar ik  kwam er bij toeval achter dat je de uitzendingen nog steeds kan terugkijken op uitzending gemist van de NPO. Hierbij een paar links van programma’s die vooral voor de beginnende moestuinier erg leuk zijn om terug te kijken.

Moestuinblogs

Natuurlijk kijk ik veel naar andere bloggers. Om inspiratie op te doen maar ook om van te leren. Sommige blogs lees ik al jaren, anderen nog maar kort. Ik vind het heerlijk om op een vrije dag ’s morgens tijdens de thee even te kijken wat een ander allemaal in zijn tuin doet. Een aantal tips:

  • Floors moestuin. Floor Korte schrijft over haar moestuin van 100 m2 in de achtertuin van haar ouders. Ze geeft veel tips over het kweken van groente en fruit. Op Instagram heeft ze 10.000 volgers. Ze schreef inmiddels 2 boeken.
  • Moestuinmoeder. Susan Lambeck heeft een moestuin van 200 m2 in Breda. Ze schrijft korte stukjes over haar tuin, gecombineerd met recepten en fotografie. Haar foto’s en de vormgeving van haar website zijn prachtig. Haar collumns zijn gebundeld in een boek.
  • Diana’s mooie moestuin. Diana Stek heeft samen met haar man Ruud een grote moestuin in Spijkenisse. Haar website is een ware encyclopedie met veel informatie over groente, fruit, kruiden en teeltwijzen. Dit jaar schreef zij haar eerste boek; de zaaikalender.
  • Moeskersmoestuin. Clarien Cornelisse heeft een boerderijtje in Punthorst  waar ze samen met haar man probeert zelfvoorzienend te leven. Vaak schrijft ze over haar dag op de boerderij, de moestuin en de levende have, maar ook over duurzaamheid en het verminderen van de plastic soep.

Inspiratietuinen

Regelmatig bepaalt mijn moestuinvirus onze vakantieplannen. We hebben daardoor al veel mooie tuinen gezien. In deze tuinen doe ik veel inspiratie op, maar geniet ik vooral van mijn hobby door alleen maar de kijken en foto’s te maken. Je zal het misschien raar vinden dat ik op vakantie naar de krop sla van iemand anders ga kijken, maar dat is nu eenmaal wat ik leuk vind. Ik licht er een paar tuinen uit want er zijn er natuurlijk teveel om op te noemen.

Speelfilms over tuinieren

Ja, je zal het niet geloven maar er zijn ook films over tuinieren. Heerlijk onderuit gezakt op de bank de tuin in 😉

Een paar links naar moviemeter voor de beschrijving van de film en een trailer:

  • Dare to be wild.  Biografie/drama. Romantische en waargebeurd verhaal over Mary Reynolds, de jongste winnares ooit van de beroemde Chelsea Flower Show.
  • Greenfingers.  Komedie/drama over gevangenen die een tuin aanleggen en naar de beroemde Hampton Court tuinshow mogen waar van alles mis gaat.
  • This beautiful Fantastic. Komedie/drama. Bella Brown heeft angsten voor flora en fauna als haar huisbaas dreigt met uitzetting wanneer haar verwaarloosde tuin niet beter wordt onderhouden.

Dit is maar een klein deel van het aanbod dat te vinden is in de groene wereld van boeken, blogs, films en tuinen. Natuurlijk vind je op mijn eigen blog ook een hoop inspiratie. Ik deel graag een paar informatieve blogs met je:

Mocht dit nog niet genoeg zijn, in de tags onderaan deze website is nog meer informatie te vinden.

Kasteel Hex

 

Deze blogpost bevat links die onderdeel zijn van het partnerprogramma van bol.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s