DIY- naambordjes voor de moestuin

 

Heb je naambordjes nodig in de moestuin? Nee, eigenlijk niet. Als je al een tijdje moestuiniert weet je precies hoe alles eruit ziet, en door je teeltplan weet je zelf heel goed waar alles staat.

Maarrrr… er komen ook wel eens andere mensen in de moestuin. Zo stuur ik A3 wel eens om groente. Daar moet ik dan soms een hele uitleg bij geven, waar iets staat en hoe het eruit ziet. Niet dat hij niet weet hoe een wortel eruit ziet, maar het verschil tussen rozemarijn en tijm wordt al wat lastiger.  Het is ook handig voor de plantenoppas tijdens de vakantie en voor bezoekers in je moestuin. Zelf vind ik het vooral leuk, die bordjes. Om te maken en om naar te kijken.

Verder lijken veel zaailingen op elkaar. Zo kweek ik 6 soorten wortels, en 3 soorten bietjes. Toch handig als een nieuwe bietensoort een succes is. Want die mag dan het jaar daarop terugkomen natuurlijk. Dus naambordjes zijn toch zo gek nog niet.

Naambordjes moestuin DIY moestuininspiratie

Hoe maak je deze leuke naambordjes?

Benodigdheden

 • Resten hout
 • Latjes
 • Houten lepels ( zoek vooral op rommelmarkten of in kringloopwinkels)
 • Schoolbordverf ( is niet watervast, een andere keus kan matte buitenlak zijn.  Mijn bordjes van vorig jaar, geschilderd met schoolbordverf,  zijn echter nog prima bruikbaar en leesbaar.)
 • Watervaste krijtstift. ( ik kocht deze via internet bij Bruna)
 • Schroeven ( let bij de maat op de dikte van je plankje- de schroeven mogen niet langer zijn dan  de dikte van het plankje en het latje)

Gereedschap

 • decoupeerzaag of een gewone zaag
 • schroefmachine of schroevendraaier
 • boormachine
 • verfkwast
 • schuurpapier

Werkwijze

 1. Zaag de bordjes op  maat. Formaat doet er niet zo toe, gewoon wat je leuk vindt. Maak ze niet té groot want dan vallen ze snel om bij harde wind. Schuur de plankjes met schuurpapier.
 2. Zaag de latjes op maat, ongeveer 50 of 60 cm lang. Als je op zandgrond tuiniert zullen ze iets meer de grond in moeten dan in kleigrond.
 3. Bevestig de bordjes aan de latjes, ongeveer 3 cm onder de bovenkant van het latje.   (omdat je later het bordje de grond in moet slaan met een hamer.) Dit is het netst aan de achterkant. Boor de gaten eventueel voor als het hout snel splijt.
 4. Schilder de bordjes en de houten lepels.
 5. Als de verf droog is ( lees vooral de gebruiksaanwijzing op het blikje) kan je de teksten erop zetten met een watervaste krijtstift.
 6. Indien gewenst kan je ze nog aflakken met een slijtvaste, transparante buitenlak. Zelf heb ik dat niet gedaan, als ze echt niet meer mooi zijn schilder ik ze gewoon overnieuw.
 7. Bewaar ze in de winter binnen op een droge plek.

Naambordjes moestuin DIY moestuininspiratie

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s