Moestuinplan 2020

De regenachtige dagen dwingen me terug naar de tekentafel. Met alle zaden om me heen bezet ik de eetkamertafel en langzaam groeit onder mijn handen het moestuinplan. Het had wat voeten in aarde, want de tuin is dit jaar een stukje groter geworden en dit geeft ruimte voor nieuwe groenten óf meer van hetzelfde. Ik koos voor beiden, meer groenten die ik eerder teelde en meer experimenten. In deze blog deel ik mijn moestuinplan 2020.

Moestuinplan

Moestuinplan met wisselteelt

Een moestuinplan maak je om te voorkomen dat ziekten en plagen je groenten belagen, maar ook om de bodem gezond te houden. Door ieder jaar groente in een ander bed te telen voorkom je ziekten en put je de bodem niet onnodig uit. Ik schreef er al eerder een blog over: moestuinplan maken met wisselteelt.

Eerlijk gezegd hou ik me niet altijd aan de klassieke wisselteelt. Ik zet wel ieder jaar groente in een ander bed en probeer daarbij op te letten dat de teelt het jaar daarvoor niet van dezelfde familie was. Dus geen bieten na uien, geen tomaten na aardappels en geen broccoli na bloemkool. Verder komt iedere groente pas na minimaal vier jaar terug in hetzelfde bed. Daarom ben ik ook zo blij met de tuin van Dirkjan, het geeft gelijk veel meer mogelijkheden voor teeltrotatie.

Meer aardappelen telen

Natuurlijk maak ik gebruik van de ruimte door meer aardappelen te zetten. Meestal zijn de aardappelen eind december op en daarom koos ik voor meer aardappelrassen met een gevarieerde oogsttijd. In mijn vorige blog zaaikriebels en geduld schreef ik al meer over de rassen. Naast de aardappelen zijn er dit jaar veel experimenten, groenten en bloemen die ik al eerder wilde telen maar waar geen plaats voor was.

De experimenten

Omdat de grote tuin veel mogelijkheden biedt voor experimenten heb ik aardig wat nieuwe zaden gekocht, gekregen en geruild. Zo teel ik dit jaar voor het eerst Luffa, palmkool, rode kool, winterbloemkool, vergeet-mij-niet, kaardebol, stevia en een Japanse wijnbes.

Luffa

Luffa is een spons komkommer. De vruchten zijn jong eetbaar maar eigenlijk bedoeld om te telen voor het eindproduct: een spons. De zaden kreeg ik van iemand via Instagram, ze wist niet of de zaden kiemkrachtig zijn dus het is een verrassing of het gaat lukken. Op internet lees ik ook dat het een moeilijke teelt is dus de naam experiment is hier zeker van toepassing.

Moestuinzaden moestuinplan seeds

Palmkool, rode kool en winterbloemkool

In de winter staat er bijna geen groente in mijn moestuin, daarom leek het me leuk om meer wintergroenten te proberen. Eerlijk gezegd hou ik niet zo van tuinieren in de winter, mij te koud, maar de afgelopen jaren waren de temperaturen tot eind december mild dus daarom waag ik het erop.

De zaaiperiode van kolen is voor iedere kool anders zag ik achterop de zakjes. Sommigen kunnen al in maart-april gezaaid worden, anderen pas in mei of augustus. Voor mij is het vooral belangrijk dat de plantjes vóór de zomervakantie in de grond staan en qua waterbehoefte al voor zichzelf kunnen zorgen. Een goede planning is daarom belangrijk, niet alleen voor de plantjes maar ook voor de moestuinoppas in de vakantieperiode. De periode van zaaien tot uitplanten is zes weken en daar wordt de planning op gemaakt.

Vergeet-mij-niet

De afgelopen jaren had ik veel witte wormpjes in de herfstframbozen. Nu hoorde ik van een tuinder in mijn fysiogroep dat vergeet-mij-nietjes de wormpjes verjagen…! Dat wil ik natuurlijk graag eens uitproberen. Hij vertelde er ook bij dat hij het eerste jaar geen effect zag maar het tweede jaar wel, dus waarschijnlijk scheiden de wortels een geur of stof af die de kever niet fijn vind. De volwassen frambozenkevers overwinteren in de grond.

Op deze website kan je meer lezen over de frambozenkever. Ook vind je hier andere tips voor bestrijding, zoals kippen in de moestuin, de schudmethode waarbij je tussen mei en juni de kevers van de struiken af schud en opvangt in een emmer water en bestrijdingsmiddelen.

Japanse Wijnbes

Een oproepje op de Facebookpagina van onze volkstuinvereniging leverde me een stek op van de Japanse wijnbes. Altijd al willen telen, alleen al voor de kleur zou je ze willen hebben. De plant groeit graag op een schaduwrijke plaats maar schijnt het ook in de zon goed te doen dus krijgt ze bij mij een plaats naast de frambozen. De rode bessen van ongeveer één centimeter groot zien eruit als bramen en schijnen super lekker te zijn.

Kaardebol

Kaardebol

Een bloem die al langer mijn interesse heeft is kaardebol. Groot, want hij kan twee meter lang worden, maar tevens een bijenlokker en daarom interessant voor de moestuin. Vorig jaar zag ik ze in de tuin van de kerk in Middelburg, daar is bovenstaande foto genomen.

Moestuinzaden moestuinplan seeds

Kruiden

Verder worden de experimenten uitgebreid met anijs, stevia en koriander. Anijs en koriander worden gekweekt voor de zaden en gebruikt in de keuken. Stevia kan gebruikt worden als zoetstof. Je kan de bladeren vers eten maar ook drogen of invriezen, ze blijven dan even zoet. Kijk, dat is interessant. De achterkant van het zakje leert me dat stevia graag op een warm beschut plekje in de tuin staat maar dat ze het ook goed doet in de kas.

Het komende jaar zullen de experimenten zeker nog een keer voorbij komen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s