Moestuintips april.

Als ik ’s morgens vroeg de tuin in loop word ik verwelkomt door een fluitconcert. De vogels weten dat het lente is. De moestuinier weet het ook. Zaaien, verspenen en planten, alles komt tegelijk in april. Vensterbanken worden voller en voller. Plantjes mogen nog niet naar buiten omdat het ’s nachts te koud is. Wat kan je allemaal doen in april? Ik geef je een paar moestuintips. 

 1. Tomatenplanten verspenen. Als ze hun eerste echte blaadjes hebben kan je ze in een eigen potje zetten. Zet er gelijk een stokje bij. Heb je nog geen tomaten gezaaid? Begin april kan het nog.
 2. Binnen zaaien: courgette, maïs, komkommer, augurk, pompoen, kalebas, andijvie, sla en cucameloen. Zaai vruchtgewassen met het zaadje “op zijn zij” in de grond. Dit voorkomt schimmels doordat er minder water op blijft staan. Geef niet te veel water maar sproei met een vernevelaar of broes.
 3. Buiten zaaien: wortels, bieten, slasoorten, rucola, snijbiet, radijs, spinazie en sla. Kies een dag uit waarop het later gaat regenen, dan hoef je geen water te geven. Dek de zaaisels af tegen vogelvraat.
 4. Bloemen zaaien. Kies nuttige bloemen voor je moestuin om plagen in de tuin te bestrijden.
 5. Buiten uitplanten: spitskool, sla, vroege aardappels en later in de maand late aardappels, plantuitjes en sjalotten.
 6. Oogsten: rabarber, sla, rucola, spinazie, radijs, prei en veldsla.
 7. Plantjes kopen. Heb je weinig tijd of minder ruimte in huis? Overweeg om plantjes te kopen bij tuincentra of particulieren.
 8. Verspenen. Zet alle zaailingen die 2 echte blaadjes hebben na de kiemblaadjes in hun eigen potje.
 9. Zaailingen water geven. Geef zaadjes water met een broes. Jonge zaailingen  hebben iets meer water nodig. Ik geef ze water met een bekertje in plaats van een gieter zodat ze niet te veel krijgen.
 10. Planten afharden. Als de temperatuur ’s nachts niet meer onder nul komt kan je beginnen met het afharden van je tomaten en paprikaplanten. Meestal is dat rond half april. Je laat de planten zo wennen aan de buitentemperatuur en weersinvloeden. Zet ze buiten op een bewolkte dag. Begin met een paar uur en bouw het langzaam op. Laat ze ook eens ’s nachts buiten staan. Ik begin met afharden om ze uiteindelijk in de kas te zetten. Als je geen kas hebt is eind april vroeg genoeg. Alles hangt af van het weer.
 11. Bonen voorzaaien vanaf half april. Laat de bonen eerst 12 uur voorweken in water. Daarna plant je ze in een potje met potgrond. Om ruimte te besparen doe ik 3 of 4 zaden in een potje. Je kan ze ook in mei in de volle grond zaaien.
 12. Moestuin opruimen. Als er nog wintergroente in de tuin staat wordt het tijd om ze op te ruimen. Door stijging van de temperatuur gaan ze een bloem vormen en de groente is dan niet lekker meer.
 13. Zoek dagelijks naar slakken en vang ze weg van je planten. Verzamel ze en laat ze ver van je tuin weer los. Vanaf april legt een slak zo’n 400 eitjes dus wees consequent.
 14. Blijf onkruid wieden. Door de tuin nu onkruidvrij te houden heb je straks minder onkruid. Planten krijgen zo geen kans zaden te maken.
 15. Help bijen en vlinders in je moestuin door een insectenhotel te plaatsen. Je kan deze kopen of maak zelf een insectenhotel van restmateriaal.  Kies schermbloemen of extra geurige bloemen voor je moestuin om de bijen en vlinders te helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s