Zaaibedden en aardappels poten.

Nu maart voorbij is en de buitentemperatuur omhoog gaat kan je beginnen met zaaien in de volle grond. Het onkruid begint te groeien en dat betekent dat de grond opwarmt. Ik loop een beetje achter op mijn planning en ga verder met de opruimklussen die nu eenmaal moeten gebeuren vóór het zaaien. 

Volkstuin.

Op de volkstuin is het druk. Alle tuinders gaan weer aan de slag na de winterrust. Een tuinbuurman komt langs met een boompje. Een perzikboompje vertelt hij. Hij heeft ook een abrikoos staan die het goed doet. Die zouden in mijn tuin niet misstaan. In gedachten zet ik ze op mijn verlanglijstje. Een beetje diversiteit is altijd leuk. Na een praatje met de buurman ga ik verder met mijn lange lijst van klusjes.

Vals zaaibed.

Ik maak de bedden klaar om te zaaien. Dit doe je door eerst een “vals zaaibed” te maken. De grond wordt schoongemaakt en omgespit. Ik spit alleen de bedden waar de aardappelen en wortels straks komen. Zij houden van losse grond.

Na het spitten maak ik de kluiten fijn en tot slot hark ik de bedden aan. Daarna laat ik ze 14 dagen liggen. Door na de winter de grond te bewerken maak je de onkruidzaden wakker. In combinatie met zon, regen en warmte.  Na 14 dagen haal je dit eerste onkruid weg en kan je beginnen met zaaien.

Aardappels poten.

De pootaardappels stonden sinds half februari in een koele slaapkamer om voor te kiemen. En nu is het tijd om ze te poten. Aardappels plant je 40 centimeter van elkaar in de rij en 50 centimeter tussen de rijen. Om rechte rijen te krijgen wordt alles uitgemeten. De gaten maak ik met een grondboor. Andere jaren gebruikte ik hiervoor een oude steel van een spade. Maar dit kost best wat kracht, vandaar de grondboor.

Na het maken van de gaten gaan de aardappels de grond in met de kiemen naar boven. Daarna kan je de grond aanaarden. Normaal gesproken deed ik dit altijd na het planten. Maar vorig jaar kreeg ik een tip van een tuinbuurman om pas aan te aarden als de eerste planten zo’n 20 centimeter boven de grond zijn. Dan heb je meer grond tot je beschikking dan wanneer er al ruggen zijn gemaakt.

Wat leuk om te vertellen is dat ik dit jaar de aardappelen poot van mijn oogst van vorig jaar. Ze moesten al die tijd koel bewaard blijven, vanaf juli lagen ze in de koelkast. Dus dit jaar heb ik helaas geen nieuwe rassen ontdekt, ik kweek opnieuw Obama en Tiamo. Als de oogst nu erg tegenvalt koop ik volgend jaar weer nieuwe pootaardappels.

Zelf witlof kweken

Zelf witlof kweken.

Ik heb al vaker een blog geschreven over witlof telen. Ik kweekte vorig jaar Zoom F1 en Mechelse middenvroeg. Beiden geschikt voor trekken zonder dekgrond. In oktober vorig jaar gingen de witlofwortels uit de grond en in december werden ze geplant in de kas.

Andere jaren deed ik dit in een emmer. Die verhuisde dan afhankelijk van de buitentemperatuur van de kas naar de schuur naar de bijkeuken. Dat gesjouw met die emmers zag ik niet zo zitten en daarom viel de keus op de kas. Ze werden geplant in de kas met compost. Ik dekte ze af met een bloembak op zijn kop.  Tijdens de vorstperiode kregen ze extra stro en de bak werd afgedekt met een deken. Afgelopen weekend was de eerste oogst. Wat mij betreft een geslaagd experiment, we hebben voor weken witlof.

Bladluizen in de fruitbomen bestrijden.

Als de jonge blaadjes aan de fruitbomen komen verschijnen ook de bladluizen. Nu dacht ik ze dit jaar echt voor te zijn, maar helaas lopen de mieren alweer door de bomen dus zijn er ook bladluizen.

Mocht je de symbiose van de twee niet kennen… de bladluis leeft van sap uit verse groene blaadjes en produceert daarbij honingdauw waar mieren dol op zijn. De mieren trommelen met hun antennes op het achterlijf van de luizen waarbij de honingdauw vrij komt. In ruil hiervoor beschermen de mieren de luizen tegen hun natuurlijke vijanden en zo houden ze elkaar in stand.

Om toch van de bladluizen en mieren af te komen trek ik hun natuurlijke vijanden aan. Door wat hooizakjes in de bomen te hangen en bloempotjes met hooizakjes onder de boom te zetten. Ze dienen als huisvesting voor gaasvliegen en oorwormen. Samen met lieveheersbeestjes zijn ze je beste vriend bij de bestrijding.

Kippen

Chinese kamperfoelie.

In de achtertuin is de buxus eruit gehaald na aantasting door de buxusmot. Het is even wennen zonder de groene heggen in de tuin. Daarvoor in de plaats is Chinese kamperfoelie geplant, maar deze moet natuurlijk nog even groeien. De kipjes vonden het heel interessant, hun leefgebied is ineens vergroot. En waar ze anders over de heg heen moesten vliegen lopen ze nu met gemak over mijn nieuwe plantjes heen. Om er vervolgens even van de proeven 😉 Gelukkig vinden ze het niet lekker want de blaadjes laten ze liggen.

Zaaien en zaailingen.

De laatste weken ben ik druk geweest met het zaaien van tomaten, broccoli, bloemen, kruiden, slasoorten, bieten en verschillende vruchtgewassen als augurken, komkommers en courgettes. De paprika’s zijn inmiddels verspeend en ook de kruiden staan in een eigen potje. Binnenkort volgt een nieuwe zaaironde met het zaaien van pompoenen en maïs.

GRN united.

Sinds eind maart schrijf ik ook voor GRN united. Dat is een inspiratieplatform op gebied van duurzaam leven. In mijn eerste blog voor hen geef ik tips voor het kweken van sla.

Lentefoto’s.

Tot slot wat foto’s die ik de afgelopen week maakte. De lente is echt losgebarsten. De eerste bloemen in de fruitstruiken en de bieslook heeft al echte sprietjes. De frambozen komen zowaar al boven de grond en ik oogstte de eerste (voorgetrokken) rabarber. Dat wordt rabarbertaart.

Binnenkort geef ik tips voor de moestuin in april.

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Zaaibedden en aardappels poten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s