Moestuinupdate december.

 

De mollen hebben mijn moestuin in beslag genomen. Er lopen inmiddels gangen onder het nieuwe aardbeienbed en onder de prei. De lege bedden laten ze met rust. Ik hoop nog steeds dat ze uit zichzelf weggaan. En op een mollenverjager onder kerstboom 😉 De aardbeienplantjes zijn toch al miserabel klein dus nog meer schade kan nu fataal zijn.

Mollen in de moestuin.

Een deel van de witlofpennen is in de kas in de volle grond geplant.  Andere jaren deed ik dit in een emmer in de bijkeuken maar dan kregen we redelijk snel luizen op de witlof. Dus dit jaar in de kas. Ze zullen wel minder hard groeien doordat de temperatuur daar laag is maar het schijnt wel te kunnen. Binnen bij een temperatuur van 15-20 graden groeien ze natuurlijk harder dus ik verwacht geen oogst vóór februari. En als het gaat vriezen zal mijn experiment waarschijnlijk niet slagen.

Saté is altijd heel nieuwsgierig als de deur van de kas open gaat. Ze weet dat daar lekkere hapjes ( pissebedden)  te vinden zijn. Maar aangezien er nu ook groente staat is de kas even verboden gebied voor de kipjes.

De pompoenen liggen nog steeds in de tuin maar met deze koude temperaturen zal dat niet lang meer duren. Jammer maar normaal voor december. Dagelijks check ik ze, aangezien er ook winters waren waarin ik ze van de straat moest schrapen. Bij vorst wordt het snel een soort prutje op je terras. Omdat de composthoop nog erg vol zit wacht ik er zo lang mogelijk mee.

We hadden nog bezoek in het kippenhok. Terwijl de kippen lekker in de achtertuin liepen vloog er heel sneaky een roodborstje het kippenhok in…toen de kippen weer in het hok zaten kon ze er niet meer uit. We hebben haar na de foto bevrijd.

Er zit soms ook een andere bezoeker in het kippenhok… Luna. Ze eet graag de restjes op die de kippen laten liggen… en een beetje kippenpoep is ze ook niet vies van 🙂 … ze weet dat ze het niet mag maar ze weet feilloos wanneer ik even niet oplet.

De kippen zijn nog steeds niet helemaal hersteld van de snotziekte. Inmiddels hebben Dopey en Happy een 2e ( andere) antibioticakuur gehad, waar ze wel van opgeknapt zijn maar niet beter. Nu homeopatische druppels en extra vitaminen gekocht in de hoop dat dit nog zal helpen. Het geeft een hoop zorg als je dieren niet fit zijn dus ik hoop dat ze snel opknappen. We kunnen ook niet blijven behandelen en diergeneesmiddelen zijn erg duur.

 

Leentje en Saté leggen sinds een week weer af en toe een eitje. Ze zitten ook weer goed in de veren, de ruiperiode is duidelijk voorbij. Af en toe ligt er ook een heel klein eitje. We weten nog niet van wie dat is, de kuikens zouden wel tegen de leg aan moeten zitten maar hun kammetjes zijn nog heel klein en niet rood dus het lijkt me nog iets te vroeg.

Kippen. Chicken. Amrock. Cochin.

Happy wordt nog regelmatig opgejaagd door de andere kuikens, Ze weet inmiddels feilloos dat ze bij Leentje en Saté bescherming krijgt en zoekt hen steeds vaker op. De laatste weken sliep ze zelfs bij hen op de stok. De andere twee vonden dat blijkbaar ook een goed idee, want nu slapen ze met z’n vijven op een stok van nog geen meter breed en stok 2 blijft leeg. Gezien de snotziekte niet echt een goed idee, zo dicht op elkaar, maar ze blijven zo wel lekker warm. Diereninstinct is zo slecht nog niet.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s