Moestuin in december. 15 Tips.

 

De moestuin wordt steeds leger, alleen de rucola en veldsla staan nog overeind. In de bakken staan nog kropjes sla, en dat is bijzonder voor december. De tuin gaat in rust en maakt zich klaar voor de koudste maanden. Nog een paar klussen en dan kan ik ook gaan genieten van mijn welverdiende winterrust. Bij de warme kachel plannen maken voor volgend jaar.

Moestuinklussen in december.

  1. Laat de tuinslang leeg lopen en maak gieters leeg. Zet ze op een droge plek. Als er nog water in zit bestaat de kans op bevriezing en dus beschadiging.
  2. Controleer regentonnen en andere watervoorzieningen. Bescherm ze eventueel tegen bevriezing door ze leeg te laten lopen.
  3. Maak gereedschap schoon en berg alles op. Je kan hier meer over lezen in deze blogpost> het schoonmaken van gereedschap.
  4. Kijk alle tuinmateriaal na.
  5. Bescherm de grond tegen weersinvloeden. Begin met mulchen als je niet gaat spitten. Je kan hier meer over lezen in deze blogpost> mulchen.
  6. Als je de beschikking hebt over stalmest is nu het moment om te bemesten. Gebruik alleen gerijpte mest (minimaal een jaar oud). Na het bemesten kan het ondergespit worden. Denk aan de behoefte van je gewassen. Wortels houden bijvoorbeeld niet van verse mest. Wortels moeten op zoek naar voeding en dat moeten ze diep in de grond zoeken. Alleen dan krijg je rechte wortels.
  7. Wil je spitten, dan is het nu het juiste moment.  De vorst kan dan diep in de grond dringen en zal de kluiten verpulveren.
  8. Blijf je gewassen beschermen tegen vogels. Ze kunnen steeds moeilijker aan voedsel komen en zullen dus sneller de moestuin belagen. Met name koolgewassen zijn in deze tijd erg in trek.
  9. Blijf oogsten. Je kan nu nog kolen, winterwortels, winterprei, veldsla, spruiten en veldsla oogsten en bladgroenten uit de kas.
  10. Als je nog witlofwortels hebt kan je ze nu intafelen. Bescherm ze wel tegen eventuele vorst.  Je kan hier meer over lezen in mijn blogpost succesvol witlof telen.
  11. Kweek spruitgroenten of bladgroenten in bakken in de vensterbank. Zo verleng je het groeiseizoen.
  12.  Denk alvast na over je teeltplan voor volgend jaar. Kijk nog eens naar je midzomer evaluatie.
  13. Controleer de  zadenvoorraad en bestel nieuwe zaden.
  14. Opgeslagen oogst en de dahlia’s moeten regelmatig gecontroleerd worden op rot of vraat. Zorg dat alles goed is afgedekt tegen vorst of bewaar ze binnenshuis.
  15. Controleer inmaakpotten. Zet alles wat eerst opgegeten moet worden vooraan. Gooi potten met schimmel weg.

Snoeien.

  1. Bramen en herfstframbozen> snoei ze op de grond af. Ze maken vruchten op het nieuwe hout.
  2. Druif> snoei de takken vóór de jaarwisseling bij droog vorstvrij weer op 1 of 2 knopen.
  3. Appel- en perenbomen> snoei als de bomen geen blad meer hebben (eind december) en de boom in rust is.  De sapstroom is nog niet op gang. Snoei in december, dat zal de groei van scheuten bevorderen. Wil je dit liever niet omdat er al veel groei in de boom zit, snoei dan in januari/ februari in een vorstvrije periode.  Kort takken met een derde in en haal kruisende takken weg. Snoei boven een naar buitengerichte knop.
  4. Rode bessen en kruisbessen> kort takken met tweederde in. Bewaar het snoeihout want dit is het juiste moment om bessen te vermeerderen. Neem stekken van 30 cm door ze schuin af te knippen. Alleen dan heb je een groter snijvlak en  dus meer kans om te wortelen. Steek ze in de grond in een potje met een mengsel van zand en potgrond. Zet het potje buiten op een beschutte plek.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s