Hoe maak jij je tuingereedschap schoon? 6 Tips.

De echte tuinier herkent het vast wel. Na een middag tuinieren in de moestuin moet je ook het gereedschap nog schoonmaken voordat je naar huis gaat…. en dan heb je niet genoeg tijd meer, of geen zin. Of je denkt, dat komt morgen weer wel.

Gereedschap schoonmaken is bij velen een klusje dat uitgesteld wordt. Maar als er goed voor gezorgd wordt  gaat  je gereedschap langer mee, werkt fijner en hoeft minder vaak vervangen te worden. En daarmee dus  duurzamer en beter voor het milieu. Daarom 7 tips om beter voor je gereedschap te zorgen.

  1. Het is een open deur, maar maak je gereedschap na gebruik direct schoon.  Verwijder de grond van de spade of schoffel en zet het altijd schoon weg. Als je dit niet doet dan koekt het vast en heb je later meer werk. Als het echt heel vast zit kan je het even weken in een emmer water en dan afkrabben.
  2. Maak gereedschap altijd droog voordat je het opruimt. Anders bestaat  kans op roest. Vergeet niet ook de stelen droog te maken anders trekt het vocht in het hout waardoor de stelen krimpen en het gereedschap los gaat zitten. Roest kan je voorzichtig verwijderen met en staalborstel.
  3. Scherp gereedschap, bv spade, bats of schoffel kan je het beste ophangen. Als ze op de grond blijven staan zijn ze sneller bot.
  4. Geeft je gereedschap 2x in een jaar een goede schoonmaakbeurt met water en zeep. Als je gereedschap goed droog is kan je de stelen in de olie zetten met zonnebloemolie of gekookte lijnolie. Dit voorkomt uitdroging. (Gebruik geen rauwe lijnolie want dan worden de stelen plakkerig).  Droog de stelen goed na met een droge doek. Zet evt losse stelen weer vast met een schroef.
  5. 1x Per jaar slijp ik de snoeischaren, spade en schoffels.  De snoeischaren kunnen als je ze uit elkaar haalt aangescherpt worden met een messenslijper. De spade en schoffels slijpen we het een haakse slijper. Het scheelt je heel veel ellende als dit goed wordt bijgehouden. Snoeiwonden blijven mooi glad dus minder schade aan je bomen en struiken. Schoffelen met scherp gereedschap werkt een stuk prettiger en bespaart energie.
  6. Heggenscharen en trimmers hebben af en toe een druppeltje olie nodig. Zet op de lossen delen hier en daar een druppeltje olie en zet de trimmer even aan of maak knippende bewegingen met de schaar zodat je olie zich goed verdeeld. Daarna overtollige olie verwijderen met een droge doek. Siliconenspray werkt ook prima, als het maar vet is. Heggenscharen slijp je indien nodig met een slijpsteen.

Gereedschap schoonmaken is voor mij echt een winterklusje. De tuin is in rust en er is verder niet veel te doen. Nog even genieten van de winterrust, volgende week gaan we weer zaaien!

2 gedachtes over “Hoe maak jij je tuingereedschap schoon? 6 Tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s