Moestuin evalueren

 

Ieder jaar maak ik een evaluatie. Het lijkt wat overdreven om dit jaarlijks te doen maar ervaring heeft geleerd dat je dingen snel weer vergeet en dan is het handig om alles nog eens terug te lezen. Wat ging goed, wat minder en waar moet de moestuin bijgestuurd worden?

Vorig jaar schreef ik er al een blog over, deze kan je op moestuinevaluatie 2017 lezen.

Wat ging er minder goed dit jaar?

 • De tomaten zijn meerdere keren omgevallen. Volgend jaar dus palen zetten in plaats van stokken, of vastbinden aan een draad tussen 2 palen.
 • Afgelopen winter hebben we de watercontainers deels leeg laten lopen uit angst voor bevriezing. Niet wetend dat er 2 maanden later een heel droge periode zou volgen. Komende winter moeten de containers geïsoleerd worden voor de kou. Ook omdat ze pal op de koude oostenwind staan.
 • De pruimen, appels en peren  waren aangetast door een mot. Komende winter ga ik me verdiepen in feromonen in de hoop dit volgend jaar te voorkomen. Mocht er een volger zijn met ervaring, alle tips zijn welkom!
 • De zinnia’s dichter op elkaar planten voor een mooier geheel. Nu waren er een paar planten weggevallen door een mol waardoor de rij bloemen minder mooi was.
 • De wortels stonden naast de fruitkooi. De grond ligt daar net iets lager, met als gevolg dat de grond dicht sloeg na de regenval in mei en de wortels niet ontkiemden. De grond moet daar dus opgehoogd worden.
 • De paprikakas was een succes maar de oogst viel tegen. Dat kwam natuurlijk door de warmte (veel neusrot) maar ook door de raskeuze. Veel kleine dunwandige paprikarassen. Het zou beter zijn om een deel te reserveren voor dikwandige blokpaprika’s zodat de vriezer ook gevuld is. Daar doen we het tenslotte ook een beetje voor.
 • De pompoenen hadden te weinig ruimte en groeiden voor een deel tussen de aardappels. Volgend jaar iets meer ruimte reserveren. Naast de aardappels is trouwens wel een goede plek, ze kunnen dan na de aardappeloogst dat bed erbij krijgen.
 • De zonnebloemen hebben meer steun nodig, direct bij het aanplanten. Misschien ligt de oplossing ze in een cirkel bij elkaar te planten en niet in een lange rij. De wind is dan altijd spelbreker. Verder waren ze voor de helft opgegeten door slakken. Volgend jaar meer zaaien en beter beschermen met grasmaaisel. De zonnebloempitten drogen in de kas gaat goed.
 • De asperges deden het goed maar de oogst was mager. Omdat er weinig voeding was toegevoegd zal dit een andere benadering nodig hebben. Meer meststoffen toevoegen.
 • De 2e zaai van de broccoli en de witte kolen gingen door de droogte laat de grond in (eind juli). Zoals het er nu uit ziet zal dit niet veel oogst opleveren, de planten zijn nog steeds klein ondanks voeding en water geven. Volgend jaar moeten ze dus eerder de grond in (meenemen in het teeltplan).
 • De bonen waren geen succes en werden vroegtijdig opgeruimd. De oorzaak is niet duidelijk, waarschijnlijk de droogte in combinatie met te weinig water geven.
 • De maïs was te dicht op elkaar geplant. Volgend jaar juiste afstand aanhouden. Misschien is het een idee om ze te zaaien in wc rollen.
 • Peultjes komen definitief niet meer terug in de tuin.

 

Successen.

 • De hoeveelheid tomaten was geweldig. Ook de verschillende rassen geven mij veel moestuinplezier. En anderen, want velen die de moestuin passeerden vroegen er naar. Volgend jaar dus zeker weer verschillende rassen en veel tomaten.
 • Dit jaar won ik voor het 2e jaar zaad van veel planten. Kostenbesparend en zelfvoorzienend. Alle zaden doen het goed dus dit wordt voortgezet volgend jaar.
 • Augurkenras “kleine groene scherpe” was wederom een groot succes. Hokus was minder succesvol en minder productief.
 • De paprikakas was een succes en praktischer dan het gaatjesplastic dat altijd halverwege de zomer kapot gaat.
 • De geurerwt achter de schuur groeide beter dan verwacht (niet de hele dag zon). Hij mag volgend jaar terug komen.
 • Ik oogstte 2 watermeloenen. Ze stonden in de bak van de paprika’s en ik verwachtte er niets van aangezien ze beiden een andere watergift nodig hebben. Ondanks dat verschil toch 2 stuks perfect kunnen oogsten. Volgend jaar komen ze terug.
 • De Oost-Indische kers langs het hek leverde me veel complimenten op. Ik moet zeggen dat ik er zelf ook heel vrolijk van wordt dus ze komen zeker terug. Ze zaaien zichzelf uit dus ik hoef er waarschijnlijk ook niets voor te doen 😉
 • Bloemen aan de binnenkant van het hek… idem. Ik val in herhalingen 😉
 • De aardbeien waren  een ongelooflijk succes. Kilo’s en kilo’s trok ik in mei en juni.  De hoge kooi was ideaal en heel werkbaar.
 • Van een tuinbuurman kreeg ik heerlijke bonen: Vesperal. Deze komen volgend jaar in de tuin.
 • In Villa Augustus zag ik courgettes aan een paal gebonden. Ze liggen daardoor niet op de grond, met mogelijk voordeel dat ze minder snel rotten en minder last hebben van meeldauw. Volgend jaar ga ik dit ook proberen. In het teeltplan zullen ze op een plaats moeten komen waar ze geen zon wegnemen voor andere gewassen. Met andere woorden, plaatsen als hoge plant.
 •  Dit jaar voor het eerst pepers gekweekt met succes. Volgend jaar komen ze terug, bij voorkeur een ras dat iets heter is.

Zijdehoender kriel en cochinkriel

De volgende keer vertel ik weer hoe het verder is gegaan met de kippen. Ik kan er inmiddels een boek over schrijven 😉

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s