Nieuwe kippen

 

Doos

In 2011 kregen wij onze eerste kippen.We hadden lang getwijfeld. Kan je wel kippen houden in de achtertuin? Geeft het veel geluidsoverlast voor de buren? Stankoverlast? Wat als ze wegvliegen, moet je ze dan gaan zoeken?

Maar in de praktijk valt dat allemaal reuze mee. Voor elk probleem is een oplossing. Ter voorkoming van burenruzies kwam er geen haan. Kippen maken ook veel lawaai maar alleen als ze honger hebben of een ei moeten leggen. Of als er een reiger in de tuin staat, haha.

Stankoverlast beperk je door de poepjes op te ruimen en het hok schoon te houden.  Om te voorkomen dat ze wegvliegen knippen we een stukje van de toppen van één vleugel af wat disbalans veroorzaakt. Dus gevlogen wordt er niet.

En zo kwamen er drie kippen. Omdat we ze geen namen wilden geven kozen we drie verschillende kleuren. Een witte, zwarte en bruine. Mijn zwager noemde ze ook gekscherend K3 😉

Het hok was veel te klein. Maar ja, wisten wij veel. En de kippen wisten ook niet beter.  Na een paar jaar ging de witte dood. Ze lag ’s morgens ineens verlamd onder de stok. De dierenarts kon niets meer voor haar doen en gaf haar een spuitje.

Kippenhok

De bruine en zwarte waren daarna lange tijd samen. We bouwden een nieuw hok voor ze. Ontwerp van Moestuinhippie herself. Binnen twee maanden stond het nieuwe verblijf. En daarna werd er veel gevraagd van het aanpassingsvermogen van de twee kipjes. Want ineens een nieuw huis, dat is vragen om problemen. Het kostte me weken om ze zo te manipuleren dat ze op de nieuwe stok sliepen in plaats van in het legnest. Als ik emmers in het nest zette sliepen ze op de emmers of er tussenin.

Maar ineens hadden ze door wat er van ze verwacht werd en was er weer rust in het kippenhok. Voor korte duur, want dat najaar kochten we twee nieuwe kippen. We wisten inmiddels meer van kippen. Bruine en zwarte waren luidruchtige dames, dus we wilden een rustiger ras. Via een collega van A3 vonden we Saté en Leentje , twee prachtige Amrocks.

Opnieuw was er heibel in het kippenhok. Twee weken zaten de dames apart. Ze konden elkaar wel zien maar niet aanraken. Daarna heb ik ze op een ochtend bij elkaar gezet. Met mijn tanden op elkaar keek ik toe hoe ze met de borsten tegen elkaar vlogen. Een krachtmeting. De zwarte won en ze stond jarenlang bovenaan de pikorde.

Wekenlang duurde het weer voordat ze allemaal gewend waren aan de nieuwe situatie. Hoewel er twee stokken waren wilden ze persé met z’n vieren op een stok slapen, wat iedere avond problemen gaf omdat de laatste er niet meer tussen kon komen.

Vorig jaar zomer ging de bruine kip dood. Ik schreef een ode aan de bruine kip. En wat we niet voor mogelijk hielden, de zwarte werd dikke maatjes met Leentje en Saté. Er werd niet meer gepikt rond etenstijd en ze lagen vaak met z’n drietjes in het zand. Vanaf afgelopen voorjaar mochten ze regelmatig in de tuin lopen. In het begin gingen ze niet verder dan een meter van het hok vandaan. Best eng natuurlijk, zo’n grote ruimte. Maar het ging steeds beter.

Tot een andere kip ineens verlamd raakte… ik schreef ook over de zwarte kip een blogpost. We lieten haar een week later inslapen. Met haar 7 jaar liet ze een lege plek achter toen ze er niet meer was. Ondanks haar moeilijke karakter.

Amrock en Australorp kippen

En toen hadden we ineens maar twee kippen meer… die het overigens wel prima naar hun zin hadden samen. Ze lopen inmiddels dagelijks een paar uur door de tuin. Ik leerde ze zoeken naar voedsel door een paar uur met ze in de kas te zitten en ze te wijzen op alle beestjes die er rond lopen. Ze eten inmiddels uit mijn hand. Ze zijn zelfredzaam, ontdekten dat ze kunnen drinken van het water uit de vijver en hoe ze daar het beste bij kunnen zonder in het water te vallen. Ze zijn vaak onder de fruitbomen te vinden, waar altijd insecten rond lopen. Ze zijn ook onderzoekend. Als ik vergeet de deur van de kas af te schermen lopen ze zo naar binnen. Op een avond stonden ze zelfs ineens in de keuken…

Maar ja, twee kippen is wel een beetje weinig. Als er eentje broeds is zit de ander een paar weken alleen. Dus nu alle vakanties voorbij zijn is het tijd voor nieuwe kippen. Krielrassen dit keer, want de problemen die we met de zwarte hebben gehad willen we niet meer.

Doos

We hebben gekozen voor 3 verschillende krielrassen wyandotte, chochin en zijdehoender. Met z’n drietjes zijn ze een eenheid vanaf dag één. Ze hebben één dag apart gezeten van Leentje en Saté. Daarna zijn ze bij elkaar gezet. En dat gaat best goed, er wordt hier en daar wat gepikt naar elkaar maar dat hoort er bij. Vooral als het om eten gaat.

Slapen geeft nog wel problemen. Omdat de trap te steil was maakte ik extra treden, maar niet met het gewenste resultaat. Want nog steeds kiezen er twee voor om buiten te slapen. Dus…. niet lachen… ik breng iedere avond de kippen naar bed… consequent zet ik ze ’s avonds op de trap en laat ze onder begeleiding (lees: vasthouden) naar boven lopen waar ze vervolgens vlak voor de deuropening gaan liggen… wat ook niet echt de bedoeling is. Het gaat nog wel even duren voordat ze zichzelf kunnen redden.

O ja, ze hebben natuurlijk ook namen. Camel, Dopey en Sientje 😉 Toch beter dan K3.

Kippen

 

4 gedachtes over “Nieuwe kippen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s