Aardbeien planten

Nu september is aangebroken gaan we langzaam naar de herfst. De dagen worden korter. Over een paar weken kan er ’s avonds niet meer in de tuin gewerkt worden.

Het daglicht is al minder fel en dat heeft zo zijn gevolgen. Tomaten en paprika’s zullen minder makkelijk kleuren. Om er voor te zorgen dat de vruchten nog rijpen kan je blad verwijderen zodat de zon er beter bij kan. Ook de bloemetjes verwijder ik. Ze zullen niet meer op tijd volgroeien en rijpen.

De meeste oogt is binnen, bedden raken leeg en dat betekent dat we zo langzamerhand beginnen met opruimen.

Vorige week is het bonenbed leeggemaakt. Dit bed is bestemd voor de aardbeien van volgend jaar. De stekjes die ik in juli heb genomen van mijn eigen planten. Hier zie je hoe ik dat deed. De wortels groeien al uit de potjes.

Een aardbeienbed leg je aan in augustus of september, de grond is dan nog warm. De plantjes hebben zo nog genoeg tijd om te groeien voor de winter.

Tips voor het planten van aardbeien>

  • Maak de grond fijn en voeg compost toe.
  • Aardbeienplanten houden niet van natte voeten, dit veroorzaakt schimmels. Daarom plant je ze op zogenaamde ruggen.
  • De planten worden in de rijen gezet op 30 cm van elkaar. Tussen de rijen houdt je 60-80 cm aan.  Hierdoor drogen planten sneller na een regenbui en heb je minder last van schimmels. Door de plantafstand steken planten elkaar ook minder snel aan. En nog belangrijker> je hebt de ruimte om aardbeien te trekken!
  •  Wortelgroei, bladgroei en aanleg van bloemen voor volgend jaar is nog hard werken voor zo’n klein plantje. Om ze een goede start te geven doe ik in ieder plantgat een handje koemestkorrels.
  • Niet vergeten om ze water te geven als het weinig regent. De wortels zijn nog klein en staan bovendien in een rug, dus ze kunnen nog niet gelijk water uit de grond halen.

Normaal gesproken leg je bedden aan in noord zuid richting.  Omdat mijn moestuin tegen een dijk aan ligt leg ik de ruggen in oost west richting.  Op die manier zal het water bij extreme regenval tussen de ruggen door naar beneden lopen.

Op het pompoenenbed liggen nog aardappels onder de grond. Daar kon ik in juli niet bij omdat de grond te hard was door de droogte. Het leek me nu een goed moment om ze op te graven. De pompoenen leg ik voor een deel opzij. Het resultaat was nog een halve emmer aardappelen. Een deel van de aardappelen zijn beschadigd door de riek, deze worden als eerste opgegeten. Daarna direct de grond weer geëgaliseerd om de slakken te ontmoedigen eitjes te leggen. Maar hier en daar vind ik er al een paar.

De fruitoogst kan bijna beginnen. Nou ja, wat er van over is. Want niet alleen de pruimen waren aangetast, de appel- en perenoogst is ook niet best. Alles is aangetast door beestjes. De meeste appels geef ik aan de kippen, maar omdat het voor hen ook wel veel is heb ik ook appelmoes ingemaakt. Maar gelukkig hangen er ook nog een paar appeltaarten in de boom 😉

Was er ook nog oogst deze week? Tuurlijk. Ik oogste de eerste muizenmeloen en de 2e watermeloen was prefect. Op het juiste moment geoogst en heerlijk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

En dan was er ook nog een doos…..  dat komt de volgende keer.

Doos

2 gedachtes over “Aardbeien planten

  1. Ziet er allemaal heel leuk uit!!!! Je schrijft op een leuke manier wat erg fijn leest en je foto’s vind ik erg mooi. Zal zeker vaker kijken op je blog en de havermoutkoekjes gaan we zeker een keer proberen te maken. Groetjes Ramona

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s