Moestuinupdate

Inmiddels zijn we al een week thuis. Lekker hoor, weer je eigen ding doen en iedere dag naar de moestuin. Door de regen was het onkruid de grond uitgeschoten en er moest worden geoogst, opgeruimd en zaden gewonnen.

Voordat we op vakantie gingen was de tomatenoogst zo groot dat ik ze heb uitgedeeld in de straat. Heel leuk want zo kom je nog eens ergens en iedereen vindt het leuk als je met een schaal vol tomaten op de stoep staat 😉 De eerste dag in de tuin was niet anders. Een emmer vol tomaten. Maar dit keer heb ik er soep van gemaakt en ingevroren. Zo kunnen we komende winter nog genieten van al die zomerse weelde.

Behalve tomaten oogstten we nog frambozen, courgettes, aubergine, sla, paprika, bietjes en zowaar….watermeloen. Ja het is gelukt dit jaar! Het kweken lukte al maar het moment van oogsten bepalen is lastig. En eerlijk gezegd was hij in het midden een beetje melig dus net iets te lang gewacht. Maar er ligt er nog eentje, dus we krijgen nog een herkansing 😉

De laatste augurken zijn inmiddels geoogst. De planten waren aangetast door meeldauw. Dit is een schimmel die toeslaat bij nat en warm weer. Op de bladeren zie je een witte waas, vandaar de naam meeldauw. Je kan de vruchten dan nog wel eten, maar inmiddels heb ik al zoveel potten augurken staan dat ik er wel klaar mee ben.  De laatste zijn gisteren geoogst en staan in een zoutoplossing om in te maken, samen met de inmaakuitjes, de laatste bonen, courgettes en een paar wortels. 3x raden wat dat wordt….. juist.. piccalilly. Veel lekkerder als je het zelf maakt. Mocht je ook piccalilly willen maken, in deze blogpost staat het recept.

 

Compost

Het was weer tijd om de composthoop om te zetten. Dit zou om de 6 weken moeten gebeuren maar door de warmte was het al langer geleden. Het gaat ook minder goed met de compost dan andere jaren. Ik vermoed dat een deel van de beestjes en schimmels dood gegaan zijn door de langdurige hitte. Ondanks dat ik een paar keer een halve emmer water in de bakken had gegooid zijn ze nog steeds heel droog en de compost zakt veel minder snel in dan andere jaren.

Een paar maanden geleden had ik de compost van 2 bakken die al bijna klaar waren bij elkaar gegooid in 1 bak, zodat er in ieder geval 1 nieuwe hoop opgestart kon worden. Die volle bak heb ik nu geleegd en alles bij de asperges gegooid. Zij moeten eigenlijk na de oogst nieuwe compost hebben maar dat was nog niet gebeurd. Hopelijk nemen ze nu nog wat voeding op voordat de bladeren afsterven en de planten in winterrust gaan.

Tijdens het legen van de bak weer muizen tegen gekomen. Ja echt! Onderin de bak was een enorm gepiep te horen.  Uit angst er één aan mijn riek te rijgen voorzichtig verder gegraven, en ja wel hoor, 3 kleine muisjes, compleet met haar dit keer. Onder het haar zag ik hun hartjes enorm tekeer gaan.  Ze leken versuft, die waren natuurlijk ruw uit hun slaap gehaald.  Ik heb ze tijdelijk apart in een emmer gezet en toen het compostvat leeg was zijn ze noodgedwongen verhuisd naar de grashoop van de vereniging.

Verder zijn de bonen opgeruimd. Ze waren aan de 2e leg begonnen maar de oogst was minimaal en ik had de grond nodig voor de aardbeienplantjes die nog steeds staan te wachten. Het bietenveld ook gelijk maar leeggehaald.  Door de droogte hadden ze een groeistilstand opgelopen en de meeste bieten zijn daarna niet meer gegroeid. Te klein om te kunnen eten, sommigen waren een duim dik.

Afgelopen week hebben we wel bieten gegeten, maar een deel was niet goed. Door de droogte verhouten ze. Niet lekker dus. We hebben de beste gekookt en daarna in de oven met tijm en rozemarijn. Lekker joh. Maar ik dwaal af.

De compost. Hoe voorkom je nou dat er wéér muizen in het compostvat kruipen? Want dit is nu de 3e keer. Er zit een plastic bodem in de vaten en daar zitten ventilatiegaten in. Mogelijk komen ze daar door naar binnen? Bij wijze van experiment zijn nu de bodem en het deurtje bedekt met fijnmazig kippengaas. Volgend jaar weten we of het geholpen heeft.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s