Aardbeien stekken. 11 Tips.

Aardbeien stekken. Tips.

Aardbeienplanten zijn meerjarig maar dat wil nog niet zeggen dat ze jarenlang een goede oogst geven. De eerste twee jaar geven ze grote aardbeien, daarna worden de vruchten kleiner en de planten sneller ziek. Daarom leg ik ieder jaar een nieuw aardbeienbed aan en ruim ik het oudste bed op.

Een nieuw aardbeienbed aanleggen in augustus

Aardbeien plant je in augustus en dan staat de moestuin propvol. Je moet hier dus wel rekening mee houden in je teeltplan.  Je kan ze het beste planten op een bed dat vroeg leeg is, bijvoorbeeld na spinazie of erwten.

Als een aardbeienplant geen aardbeien meer geeft is de oogst klaar. Althans, bij junidragers is dat zo, want doordragers produceren aardbeien tot oktober. Na de oogst gaat de plant stekken produceren, de zogenaamde uitlopers. Deze uitlopers kan je heel makkelijk gebruiken om een nieuw aardbeienbed aan te leggen.

Hoe stek je aardbeien? Een paar tips

 1. Neem  stekken van planten die een goede oogst gaven.
 2. Een plant produceert heel veel stekken, soms wel drie op één takje. Pak alleen de eerste stek. Deze is het sterkst. De andere twee gooi je weg of beter nog, je knipt deze af voordat de tweede wordt gevormd.
 3. Zet de eerste stek in potgrond in een potje met drainagegaten die je naast de moederplant zet. Zet hem eventueel vast in de potgrond met een krammetje.
 4. Knip de stek nog niet los. Door hem aan de moederplant te laten krijgt hij zijn voeding en groeit hij harder. De stek heeft zo ook minder water nodig.
 5. Geef de stek gelijk water zodat hij wat sneller wortelt. Daarna is water geven niet meer nodig totdat de stek wordt losgeknipt, tenzij het een heel droge periode is.
 6. Als de planten goed geworteld en groot genoeg zijn kan je ze los knippen. Daarna moet je ze wel water gaan geven. Als je ze nog niet gaat planten en je hebt het huidige aardbeienbed niet nodig voor andere groente zou ik ze zo lang mogelijk aan de plant laten zitten. Het scheelt veel water geven en je krijgt grotere planten.
 7. Als je ze wel los knipt kan je het potje het beste op aarde zetten. Zeker als de wortels door de drainagegaten heen groeien kan het plantje toch water uit de grond halen. Dit lukt niet als je de planten op de straatstenen zet.
 8. Zet de planten op een plaats waar een gedeelte van de dag schaduw is, dit scheelt verdamping van water.
 9. In augustus kunnen de planten op hun vaste plaats worden geplant. Ze hebben dan nog voldoende tijd om te wortelen en ze geven volgend jaar al de eerste oogst.
 10. De aardbeienstekken vragen veel energie van de plant. Verwijder ze als je ze niet nodig hebt voor een nieuw bed.
 11. Koop om de paar jaar nieuwe planten. Tijdens de levensduur kunnen virusziekten ontstaan en als je steeds stekken  neemt van besmette planten is er na verloop van tijd minder productie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s