Droogte in de moestuin

Koolwitje

Het zal je niet ontgaan zijn dat het warm is in Nederland. En droog. Heel droog.

Iedere morgen kijk ik hoopvol op buienradar of er al regen aan komt. Het lijkt de omgekeerde wereld. Natuurlijk ben ik als tuinder en fietser verslaafd aan buienradar, maar meestal om te zien of het droog blijft.

In de moestuin is het waterplan in werking getreden. Er is nog 400 liter water voor de komende weken. Eigenlijk is er niet veel veranderd, alleen de pasgeplante zaailingen en zaaisels krijgen water. Maar aangezien volwassen planten nu ook tekenen van droogte vertonen geef ik ze 1x per week water. Daar moeten ze het mee doen. A3 gaat dan mee om me te helpen met het sjouwen van de gieters. De planten zijn er blij mee. De dahlia’s die nog niet boven de grond waren vertonen nu eindelijk groene blaadjes. Het is beter om 1x per week een flinke hoeveelheid water te geven dan elke keer een beetje.

Moestuin

Hoe zie je dat een plant dorst heeft? Want bladeren hangen na een warme dag altijd slap. Als dit een paar dagen aanhoudt en de planten in de avond en nacht niet herstellen hebben ze vocht tekort. Verder de gewone dingen. Het blad verkleurd, wordt dor of krult om. De plant groeit niet meer.

Gebeurde er verder nog wat in de tuin? Tuurlijk 😉

De voorbereidingen voor de open dag zijn in volle gang.

Bloemenzaden

Omdat ik ieder jaar zelf zaden win van eigen planten heb ik heel veel zaden over. Vooral bloemenzaden. Ze zijn allemaal nog kiemkrachtig, ondanks dat ze al een paar jaar oud zijn.  Ik ga ze weggeven op de open dag en maakte hiervoor een paar envelopjes.

Verder ligt de tuin er aardig bij. Er moet nog gemaaid worden en hier en daar wat onkruid verwijderd, andere werkzaamheden stel ik nog even uit tot het minder warm is.

Moestuinschuur

Er wordt al volop geoogst. Rode bessen, jostabessen, sla, rucola, de eerste boontjes, augurken en bieten.

Oogstmandje

Rabarber kan je oogsten tot 21 juni. Daarna vormen de planten te veel oxaalzuur, en kan je ze beter niet meer eten. De plant gaat dan in rust om energie op te doen voor volgend jaar. Na de oogst geef je ze wat extra voeding in de vorm van compost.

Rabarberoogst

De fruitbomen laten hun fruit vallen. Dit is normaal. Ze noemen dit de natuurlijke vruchtrui. Je moet fruit eigenlijk uitdunnen, maar dat is me teveel werk. Ik wacht gewoon tot ze zelf een selectie maken 😉

 

En terwijl ik afgelopen weekend zat uit te blazen in de schaduw viel mijn oog ineens op de doorgeschoten prei. Die heb ik vorig jaar laten staan en heeft nu prachtige bloemen. De bijen en vlinders zijn er dol op. Het was een mooi schouwspel.

Als je wilt weten welke vlinders het zijn, klik dan even op de foto.

Wat doe je tegen luizen in dahlia's?

De dahlia’s zitten onder de zwarte luizen. Om dit een beetje in toom te houden zet ik bloempotten met hooi voor de gaasvliegen. Ik schreef eerder hier hoe je dit kan doen. Hopelijk zijn ze over een paar weken weg.

Tot slot… een foto van een vlinder op een enkelbloemige dahlia. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn enkelbloemige bloemen beter voor insecten.  Ze moeten minder moeite doen dan bij een meervoudige bloem om bij de nectar te komen.  Daarom heb ik deze bloemen bij mijn insectenhotel gezet.

Gehakkelde aurelia vlinder

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s