Succesvol witlof telen

Al eerder schreef ik hier over witlof telen, voor mij de ultieme uitdaging op groente gebied.  Het heeft me jaren gekost voordat we stronkjes op ons bord hadden, het is vooral een kwestie van doorzetten.

De eerst witlof die ik zaaide in 2013 kwam niet op. Die van 2014 kwam wel op maar werd opgevreten door de slakken. In 2015 pakte ik het anders aan. Rond de zaaisels bracht ik zaagsel aan, gekregen van iemand in het dorp. En met succes, de slakken konden niet bij de zaailingen komen en de planten groeiden goed. Het uitdunnen bleek ook nog wel een dingetje, want de wortels hebben veel ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen.

Uiteindelijk lukte het om witlofwortels te oogsten dat jaar. Ik speurde het internet af, want… hoe verder? Witlof trekken kan met of zonder dekgrond. Je moet die keuze  maken als je het zaad koopt. Ik koos zonder dekgrond. De wortels werden opgepot in een emmer met grond en verhuisden beurtelings van de kas naar de schuur en de bijkeuken, afhankelijk van de temperatuur. Als ze maar donker staan, anders worden ze niet wit maar groen.  En toen… bleek er een slak in te zitten die de helft van mijn witlof opvrat. We kregen uiteindelijk wel stronkjes, maar klein en een beetje vies door de slak. Of we het opgegeten hebben? Tuurlijk, kwestie van goed wassen.

2016 Was een slecht witlofjaar, alle tuinbuurmannen hadden daar last van. Maar nu, nu hebben we een superoogst van de wortels van 2017. Goed uitgedund, dus prima wortels en het kweken in de potten gaat ook goed. Van de eerste emmer wordt geoogst.

Zelfgeteelde witlof is vrij bitter. Daar moet je van houden.  Nu las ik laatst ergens dat je de bitterheid kwijt kan raken door ze goed te spoelen met warm water. En wat blijkt, het werkt! Dus geen bittere rauwe witlofsalade meer, maar witlof met ananas en… tja, eigenlijk misten we het bittere bijsmaakje een beetje… gek hé. Het hoort toch bij witlof.

Witlof telen.

  •  Losse, schone grond ( dus zonder stenen) die niet bemest is. Liefst met als voorteelt prei. ( jaar ervoor)
  • Niet telen na gewassen van dezelfde groep ( wortels, pastinaken, bieten)
  • Zaaien in volle grond in mei. Houdt het zaad vochtig maar niet te nat.
  • Ontkiemen duurt 2-3 weken
  • Uitdunnen na ongeveer 6 weken, 1 wortel per 12-15 cm
  • Geef de wortels tijdens de groeiperiode een paar keer een gift kalium.
  • Wortels oogsten oktober/november, voor de 1e nachtvorst. De wortels moeten wel volgroeid zijn om goede, vaste kropjes van  te kunnen trekken
  • Je kan de oogst spreiden door steeds een rijtje wortels op te trekken vanaf oktober, maar ook door om de paar weken wortels  op te potten. De wortels zijn na oogsten maximaal 6 weken houdbaar, daarna moeten ze echt de grond in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s