Zadennieuws!

 

Yeahhhh.. de paprika’s zijn ontkiemt en alles gaat volgens plan! Nou ja, bijna alles.

De eersten ontkiemden al na 8 dagen. Het gaat wat langzamer in de bakken die niet op de cv staan, daar missen ze duidelijk wat warmte. Maar het is nog vroeg, in sommige tuinboeken staat dat het 1 tot 3 weken kan duren dus 8 dagen is gewoon vroeg.

Wel een beginnersfout gemaakt… de aubergines staan in dezelfde bak als de paprika’s maar zij ontkiemen net wat sneller. Met als gevolg dat ze nu  lang en dun zijn geworden door de warmte. Als ze nu op een koelere plaats gezet worden krijgen ze een groeistilstand en komt het misschien nog goed, maar dan komt de rest van het paprikazaad niet op, dus ik laat het nu maar zo. Kan eventueel later nog aubergines bij zaaien.

 

Zaterdagmorgen zijn de kippen in bad geweest. Haha ja, onze kippen gaan af en toe in een dettol badje ( = ontsmettend) ivm schurftluis. Deze luis kruipt tussen de schubben van de poten. De ontlasting van de luizen hoopt zich op tussen de schubben waardoor deze omhoog gaan staan.. een hoop ellende dus. Dus ik smeer de poten van Saté en Leentje iedere week in met vaseline. En als het erger wordt gaan ze dus in een dettol badje. Vinden ze prima overigens. De zwarte heeft er gelukkig geen last van. Aangezien zij alles bij elkaar schreeuwt als je haar oppakt is dat heel fijn.

Ook nog even in de moestuin geweest. Door de regen van de laatste weken was de ingang van het complex een drassige boel. De slikspetters zaten tot een halve meter hoog aan mijn hek. Ook in de moestuin stonden plassen vorige week maar dat was gelukkig weer weggezakt. Mijn tuin ligt naast de ingang en hoger dan de andere tuinen. Als er in korte tijd veel regen valt is dat een voordeel, het water trekt vrij snel weg naar de lager gelegen tuinen.

Nachtvorst zorgt altijd voor extra werk.  De witte kolen in de kas zijn afgeschermd met vliesdoek. Er staat ook nog munt in potten, geen idee of dit tegen kou kan dus ook maar wat overheen gelegd. De drinktoren van de kippen moet elke avond naar binnen om te voorkomen dat het water bevriest. As ik dit niet doe kost het me ’s morgens meer tijd om hem te ontdooien.

Verder nog wat water weg laten lopen uit de ibc containers. Als de kraan bevriest lukt dat niet meer, dus dan maar liever op tijd. In mijn vorige tuin stond de tank in de luwte van het bos en de schuur, nu staan ze pal op de oostenwind.  Afgedekt met folie en voorzien van oude glasplaten  glazen windschermen zijn ze voorlopig goed beschermt. Hopelijk komt er geen strenge vorst.  Ik neem nog wat veldsla mee voor de stamppot en met het vooruitzicht van een boek op de bank en de warme kachel snel terug naar huis.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s