Kringloop

 

Als je een beetje duurzaam wil leven bezoek je af en toe een kringloopwinkel. Ja, ik ook. Heerlijk struinen tussen de meuk van een ander, en altijd wel iets vinden wat je toevallig kan gebruiken. Zoals een oude houtschaaf vorig jaar, perfect voor die irritant klemmende schuurdeur. Of dat kinderbadje, ideaal als cementkuip. Of die keukenmachine die ik jaren geleden kocht via prikbord van Zeelandnet voor 20 euro ( bij een tandarts notabene), en nog steeds perfect werkt.

In de jaren 80 zijn de kringloopwinkels ontstaan vanwege armoedebestrijding, voor mensen met een kleine beurs.  Momenteel zijn er zo’n 1200 kringloopwinkels in Nederland, die samen bezoekersaantallen kennen van zo’n 23 miljoen. De kringloop is nog steeds hard nodig. We zijn dan wel “uit de crisis” maar nog steeds zijn er mensen die maar met moeite de touwtjes aan elkaar weten de knopen.

Er is wel een nieuwe ontwikkeling. Jongeren zijn steeds meer bezig met duurzaamheid, vinden het niet nodig om  nieuwe spullen te kopen. Nou ja, niet allemaal natuurlijk want de meesten willen nog steeds de nieuwste iPhone, maar het is weer “hip” om gebruikte spullen te kopen of op te knappen. Het is ook gewoon leuk om op zoek te gaan naar dat ene bijzondere ding. Sommigen vergelijken het met schatgraven, je weet nooit wat je vindt.

Zelf ben ik “donateur” van de ruilwinkel in Goes. Spullen die niet meer worden gebruikt breng ik daar naar toe. Het geeft me een goed gevoel dat mensen die het minder hebben nog iets hebben aan dat wat ik anders in de vuilnisbak zou gooien. Bloempotten die al jaren vergeten in de schuur staan, kleding die te groot of te klein is, een ander is er blij mee. Waarom zou ik het dan weggooien? Het is me wel eens overkomen dat ik iets weg bracht en 5 minuten later iemand er mee naar buiten liep. En dat is leuk.

Het principe van de ruilwinkel is shoppen met gesloten beurs. Voor ieder item dat je inlevert krijg je punten die je kan besteden aan een aankoop in de winkel. Het inleveren van spullen is wel aan regels gebonden ivm ruimtegebrek. Je kan bv niet meer dan 5 kledingstukken of boeken per week aanbieden, en soms worden bepaalde items geweigerd als er teveel aanbod is. De winkel wordt gerund door vrijwilligers.

In een kringloopwinkel koop je spullen voor een klein bedrag. Zo vond ik een paar weken geleden een paar klamboes voor mijn moestuin. Daar kan je namelijk heel goed kolen onder kweken zonder last te krijgen van de rupsen van het koolwitje. Als je komende zomer langs mijn tuin fietst zie je waarschijnlijk een babyblauwe klamboe over mijn witte kolen en broccoli hangen;-)

 

Een gedachte over “Kringloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s