Duurzame kerst en oud & nieuw.

 

 

Bijna kerst. Tijd voor familie, gezelligheid en lekker eten. Het is heerlijk om van maart tot december in de moestuin te werken, maar het is ook fijn dat de tuin daarna een paar maanden op een laag pitje staat. Tijd voor bezinning en nieuwe plannen.

Hoe vieren jullie kerst? Uitbundig met alles er op en er aan, of geniet je met mate? De feestdagen zijn altijd een groot familiefeest geweest, en je kan het zo groot of klein maken als je zelf wil. Wij gaan steeds meer voor duurzaam. Waar ik vroeger in december met veel plezier naar een tuincentrum ging krijg ik er nu steeds vaker de kriebels van. Waarom zou je ieder jaar andere kerstversiering kopen? Nog meer, nog groter, leuker…

Duurzame kerst.. wat houdt dat in? Met je geitenwollen sokken onder een kamerplant?  Vast heel ongezellig? Nou, dat valt best mee. Je doet alles alleen net even anders.

 • Kerstkaarten.  Ieder jaar krijgen we kaartjes van familie, vrienden, een collega of iemand uit de straat. Allemaal heel lief bedoeld en leuk om te krijgen maar niet bepaald duurzaam. En als je er één krijgt moet je er natuurlijk ééntje terugsturen. Na de kerst verdwijnt alles in no-time in de oud papierbak. Wij zijn er mee gestopt. Rigoureus, niemand een kerstkaart meer. En ik moet zeggen, het geeft me een hoop rust. Geen lijstjes meer bij houden, en bedenken van “had ik haar nou wel een kaart gestuurd of niet..”

Tip: Verstuur een persoonlijke email met kerstwens naar je vrienden, familie en bekenden met een leuke foto van je huisdier. Of een appje of bericht op facebook. Net zo leuk om te krijgen en geen belasting voor het milieu.

 • Kerstversiering. Winkels liggen vol met leuke kerstversiering. In mijn ogen is 80% plastic budget prulspul dat niet lang mee gaat en totaal overbodig is. Ik hoef  niet zo nodig ieder jaar andere kerstballen of slingers.

Tip: Maak een Christmas box Capsule, zoals je dat ook van je kleding kan doen. Verzamel de leukste, mooiste kerstversiering en gebruik ze ieder jaar weer. Kerstballen staan ook mooi in een vaas of schaal, of hang ze op aan een tak die je in het bos gevonden hebt.

Maak je eigen kerststuk met groen uit de tuin. Plant een hulst of skimmia in de tuin als je ieder jaar kerststukjes wil maken. Ook wintergroene coniferentakken of klimop doen het geweldig in een kerststuk.  Oude kerstballen of versiering uit een kringloopwinkel maken het net even anders. Bewaar spullen uit kerststukjes die je krijgt, daar kan je volgend jaar weer een mooi stuk van maken.

 • Kerstkleding. Het schijnt tegenwoordig normaal te zijn om nieuwe kleding te kopen voor het kerstdiner. Vroeger deed ik dit ook, de laatste jaren niet meer.

Tip: kijk eens in je kledingkast. Soms ontdek je nog iets wat prima geschikt is. Of draag de kleding die je al hebt net even anders. Met een andere kleur sjaal, of in een andere combinatie.

 • Kapper. Naar de kapper gaan omdat het kerst is….. tja.

Tip: Geef jezelf een andere look. Steek je haar op, of leg het anders dan je gewend was zodat het er feestelijk uit ziet. Gebruik gel, of juist niet. Maak een chique knot of gebruik een mooie haarspeld, glitters of  mooie linten bij kinderen.

 • Kerstcadeautjes. Het is erg leuk om geliefden cadeautjes te geven. En om te krijgen natuurlijk. Waak er voor dat je pruldingen weggeeft of ontvangt, hoe goed bedoeld ook.

Tip: Laat weten wat je wensen zijn. Als je cadeautjes geeft, vraag wat iemand graag wil hebben. Zoek alternatieven voor inpakpapier, bijvoorbeeld recycle (hergebruik je papier van vorig jaar of begin er dit jaar mee), een schoenendoos, een mooie lap stof of voor de echte duurzamen onder ons: krantenpapier.

 • Kerstboom. Ik heb nooit een echte kerstboom gehad, vond het altijd heel erg dat mensen een kerstboom kochten die minimaal 7-10 jaar moet groeien om vervolgens na 2 weken huiskamer op een brandstapel te belanden.

Tip:

 1. Maak een kerstboom van resthout.
 2. Koop een tweedehands kunstboom bij een kringloopwinkel of op marktplaats. Deze is immers al geproduceerd en zo geef je de boom een 2e of misschien zelfs 3e leven.
 3. Wil je toch een nieuwe kunstboom, kies er dan één van goede kwaliteit. Om duurzamer te zijn dan een echte kerstboom moet je de boom minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken.
 4. Vind je dennengeur heel belangrijk? Of heb je geen opslagruimte voor je kunstboom? Kies dan voor een boom met kluit, geef hem veel water en plant hem na de kerst in de tuin.
 5. Geen tuin? Of teveel gedoe? Adopteer of huur dan een boom. Voor de kerst haal je hem op en na de kerst breng je hem weer terug. Er wordt het hele jaar goed voor hem gezorgd, en de volgende kerst haal je jouw boom weer op. Dit kan maximaal 5x, daarna gaat je boom alsnog dood. Ja, je kan niet blijven verplanten natuurlijk, het houdt een keer op;-)
 6. Gebruik energiezuinige led lampjes voor de kerstboom en laat ze niet dag en nacht branden.

Zelf heb ik sinds 1992 dezelfde kunstkerstboom. Dus ik heb…even rekenen…. al 26 kerstbomen het leven gered. Dat geeft me toch ieder jaar weer een goed gevoel als ik mijn boom uit de berging haal 😉

Wat missen we nu nog? O ja.. het kerstdiner.

 • Kerstdiner. Nu zou ik een heel verhaal kunnen gaan ophangen over het eten van minder vlees enzo, maar zelf eet ik ook af en toe vlees dus dat lijkt me een beetje hypocriet. Maar plantaardig is natuurlijk het meest duurzaam. Ook met kerst.

Tip: Eet vooral wat je lekker vindt… hahaha. Zelf vind ik het een uitdaging om zoveel mogelijk te gebruiken uit eigen tuin. Er ligt nog steeds aardbeiensaus in de vriezer en er staan nog verse groene blaadjes in de tuin, er zijn nog wortels en aardappels in de schuur, stoofperen in pot… wij gaan heerlijk genieten van “de tuin op tafel” met kerst.

 • Vuurwerk.  Je voelt hem al aankomen…. Ik vind het prachtig hoor, vuurwerk, maar het weegt niet op tegen alle nadelige gevolgen. Bovendien zou ik het heel fijn vinden als ik op oudejaarsavond ook gewoon mijn hond uit kan laten zonder dat ze voortdurend vluchtgedrag heeft.

Nadelen:

 1. Grote belasting van het milieu door het ontstaan van smog door de kruitdampen die vrij komen.  Het meeste vuurwerk dat wordt afgestoken wordt immers nooit opgeruimd en verdwijnt bij regenval in het riool en dus in het oppervlaktewater.
 2. Angst bij huisdieren.
 3. Angst bij ouderen door herinneringen aan de 2e wereldoorlog.
 4. Lichamelijk letsel bij mens en dier.
 5. Vuurwerkschade in de openbare ruimte.

Tip: ga naar een vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling, dan zijn er minder nadelen en blijven de gevolgen beperkt.

. . . . . . .

Wat denk je nu? Wat is dat een zure blogpost op Moestuinhippie? Of heb ik je misschien op wat groene ideeën gebracht?  Ik heb lang getwijfeld of ik een blog als deze zou schrijven en publiceren. Het zou namelijk ook belerend over kunnen komen. Maar misschien heb ik je ook aan het denken gezet over een traditie die niet minder gezellig wordt als je het net even anders doet. Geluk zit in jezelf, en niet in spullen.

Fijne kerstdagen!

 

Bronvermelding: http://www.milieucentraal.nl

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s