Zelf maken: duurzaam insectenhotel

Insectenhotel

Als je van de natuur houdt mag een insectenhotel niet ontbreken in je tuin. Ik had er al ééntje, maar uitbreiding van het aantal kamers leek me wel leuk.  Je kan deze zelf maken van paar oude wijnkistjes, restmateriaal uit de tuin en wat je in de natuur kan vinden.

Een insectenhotel zet je altijd op een zonnige plaats met de voorzijde naar het zuidwesten, zuiden of zuidoosten. Liefst op een plaats die beschut is tegen wind en regen.  Een dakje erboven zou dus ideaal zijn. In de winter blijft het hotel gewoon staan, als je het verplaatst worden de gasten voortijdig uit hun schuilplaats verdreven.

Insecten die je zoal kan verwachten zijn oa het lieveheersbeestje, de metselbij, gaasvliegen en vlinders. De insecten vinden in het hotel nestgelegenheid en een plaats om te overwinteren.  Dit is wel afhankelijk van de vorm van de kamers. bijen kruipen bv graag in holle takken of bamboe.  De bijen die op het hotel afkomen zijn meestal solitaire bijen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je ineens met een wespennest geconfronteerd wordt.

Benodigdheden.

 • Wijnkistjes. ( ik gebruikte er 4 maar minder kan ook)
 • Snoeimateriaal dat van binnen hol is, bv van dahlia’s.
 • Dennenappels
 • Blokjes hout
 • Hooi, stro of houtwol
 • 8 Bouten met moertje
 • Kippengaas.
 • ± 20 kleine schroeven

Optioneel> rode verf.

Gereedschap.

 • Boormachine
 • Schroevendraaier of schroefmachine
 • Kniptang voor het kippengaas
 • Figuurzaag. ( en als je niet zo handig bent… reservezaagjes….)

Werkwijze.

 1. Zet de kistjes aan elkaar met de bouten, achterin de kistjes ( eerst voorboren)  zodat je ze later niet meer ziet als het hotel gevuld is. ( op elke zijde 2 bouten met moertje.)
 2. Knip het snoeimateriaal op gelijke lengte en leg ze van onder af steeds omhoog. Druk ze in elkaar zodat ze goed vast zitten. Mochten de vogels het materiaal eruit halen, zet ze dan achterin vast met een beetje zelfhardende klei.
 3. Boor gaten in de blokjes hout en leg je blokjes in het wijnkistje. Zet ze eventueel vast door aan de zijkant nog wat holle stengels te stoppen, daarmee voorkom je schuiven van de blokjes.
 4. Vul de andere ruimten op met dennenappels, hooi of stro.
 5. Van één van de deksels maak je een deurtje. Teken met potlood af waar de openingen komen. Boor in ieder deel wat uitgezaagd moet worden een gaatje zodat je daar je zaagje in kan stoppen. Zaag de delen uit met een figuurzaag.
 6. Schilder het deurtje rood. Dit trekt vooral gaasvliegen aan die je helpen bij de bestrijding van bladluizen en wolmijten. Vul de ruimte achter het deurtje met een beetje hooi. NB: De geur van verf kan ook insecten afschrikken. Wees hier van bewust. Het staat weliswaar mooier maar maakt je hotel wel minder toegankelijk.
 7. Als laatste span je kippengaas voor het hotel. Dat ziet er niet zo fraai uit misschien, maar ik heb eens gezien dat een stel kauwen vakkundig alle takken uit mijn hotel haalden voor hun nest… Bevestig het kippengaas met (kleine) schroeven omdat het hout van de wijnkistjes snel splijt. Spijkers zijn dan minder geschikt.
 8. Boor een paar gaten in de achterkant zodat je het hotel hiermee kan ophangen. Bij voorkeur aan een paar haken zodat het niet snel los kan gaan bij harde wind.
 9. Hang het hotel op ongeveer een meter hoogte.
 10. Je kan er ook nog een dakje op maken. Met golfplaat, of oude dakpannen. Omdat hij bij mijn naast een paadje staat bleek dat niet zo handig dus voor mijn hotel geen dak.

Tadááá…

Insectenhotel

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s