Moestuindrukte

Doordat de lente wat laat van start ging dit jaar is mijn “to-do-list” zo lang als mijn onderarm.  Zoveel plannen en zo weinig tijd, alles komt tegelijk. Zaaien, verspenen, planten, onkruid wieden, de schuur opruimen, de fruitkooi weer opbouwen…. Maar we nemen alles maar een beetje zoals het komt. En komt het vandaag niet, dan morgen weer maar. April en mei zijn nu eenmaal drukke maanden in de moestuin.

De zaailingen in huis moeten iedere dag water hebben. Daar ben ik op dit moment zo’n half uur mee bezig. En ze staan overal, in de hobbykamer, huiskamer, bijkeuken en in de kas. Gelukkig groeien ze allemaal goed. Eigenlijk zo goed dat er weer verspeend moet worden. En dan krijgen we pas een serieus ruimteprobleem, want alle ramen zijn bezet. Dus ik ben begonnen met afharden zodat alles naar de kas kan.

Wat is afharden? Kort gezegd, je plantjes laten wennen aan de buitentemperatuur en weersinvloeden. Dus; zon, wind, regen en temperatuur.

De buitentemperatuur is op dit moment geen probleem.  Daar moeten plantjes wél aan  wennen want het is buiten kouder dan binnen. Dus de hele bups naar buiten voor een uurtje; liefst een beetje in de schaduw of op bewolkte dagen, en  daarna weer naar binnen. . En dat iedere dag wat langer, en steeds een beetje meer zon. Laat ze ook eens ’s avonds wat langer buiten staan. Doe je dit niet, dan gaan ze dood of krijgen een groeistilstand. Hoe lang dat gesjouw met plantjes duurt? Tja, dat hangt van het weer af en de omstandigheden en is dus ieder jaar anders. De afgelopen week was het weer perfect,weinig zon en gemiddeld 15 graden, dus na 4 dagen afharden staan ze nu in de kas.

Ik zag zojuist op de meerdaagse verwachting van buienradar dat het volgende week 25 graden wordt… dat is dus te warm en te zonnig voor je jonge plantjes, dus hou ze die dagen binnen of in de schaduw, anders zullen de bladeren verbranden. Als ze al in de kas staan, bescherm ze dan met met bv een laken voor de ramen of door temperzon op de ramen aan te brengen. Zelf gebruik ik gewoon een oud wit laken dat ik binnenin ophang tegen het dak aan de zuidkant. Werkt prima en kost niets.

Verspenen doe je als een plantje 4 echte blaadjes heeft. De worteltjes zijn dan groot genoeg om het verplanten aan te kunnen. Zet het plantje iets dieper dan de oorspronkelijke diepte in zijn nieuwe potje en geef ze direct na het verplanten water.

De rabarber heeft laten zien hoe sterk ze is. De stengels stonden onder een emmer om ze voor te trekken. Dit betekent dat ze door de warmte die ontstaat onder de emmer eerder klaar is om te oogsten. Op de emmer lagen 2 grote bakstenen. Maar de rabarber is zo sterk, ze heeft de emmer omhoog geduwd waardoor de stenen eraf vielen. Voor de 2e keer. En ik heb geen grotere emmer, dus voor deze plant heb ik het opgegeven. Ik laat haar nu gewoon groeien.

De aardappelen hebben 6 weken voor het raam gestaan in een koele kamer zonder direct  zonlicht. Om voor te kiemen zodat ze een kleine voorsprong hebben als ze de grond in gaan. En dat was vorige week zaterdag. De grond eerst los gemaakt, want aardappelen houden niet van vaste grond. Daarna koemestkorrels gestrooid en door de grond gewerkt. Over een maand ofzo strooi ik nog een beetje houtas ( kalium) voor de groei van de knollen.

De plantafstand is ongeveer 40 cm tussen de planten en 50 cm tussen de rijen. Ik heb het een beetje op gevoel gedaan.  De kiemen zijn  kort en stevig. Beter dan vorig jaar, toen ze lang en dun waren door gebrek aan licht.

Ik plantte Obama en Tiamo( aardappel met rode schil). Vroege rassen en redelijk vastkokend, dus ideaal om ook eens een aardappel te bakken. Ook zijn ze goed resistent tegen phytophthora, niet onbelangrijk. Obama aardappels zijn heel lekker. De Tiamo hebben we nog nooit geteeld dus dat is een verrassing.  In de volkstuin kreeg ik nog een paar aardappelen van tuinburen. Ook hiervan een rijtje gepoot.

Aardappels in rijen

Volgende week gaan we beginnen met zaaien in de volle grond. Wortels, bieten en uien. Verder heb ik nog nieuwe aspergeplanten gekocht die geplant moeten worden, moet er nieuwe sla voorgezaaid worden, en siererwt, sojabonen, sperziebonen…. werk genoeg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s