100 Jaar en een boekje.

Voor het eerst van mijn leven mocht ik een stukje schrijven voor een boekje! Zo leuk! Maar dat komt straks.

Afgelopen donderdag was de jaarlijkse vergadering van de volkstuinvereniging.  Tot de pauze werd er gesproken over de organisatie van de klusdagen, kascontrole, de voedselbank en andere mededelingen van het bestuur. Heel goed georganiseerd hoor.

In de pauze raakte ik in gesprek met de vrouw naast me en  binnen 2 minuten ging het gesprek over de wormen in de tuin. En van het één kwam het ander. Ze heeft al 18 jaar een tuin bij de vereniging. Ze vertelde me dat ze een tuin heeft die lijkt op een plantsoen, veel bomen, weinig groente. Ze had niet zoveel groente meer nodig voor zichzelf alleen. De kinderen wilden er niet van mee eten omdat er slakken in zitten.  Voorzichtig vroeg ik hoe oud ze was…. 72 dus. “Maar ik voel me nog heel goed hoor”, verzekerde ze me. Ze genoot heel erg van haar tuin, binnen 10 minuten fietsen van haar huis kreeg ze de ontspanning die ze zocht.  Zelfs haar koortje kwam er af en toe zingen. Ik moet nog eens uitvinden wanneer ze dat doen want dat vind ik toch wel heel bijzonder.

En na de pauze… waren er toespraken van het bestuur ivm het 100 jarig bestaan van de vereniging. 100 jaar! Een toespraak van de voorzitter over het ontstaan van de volkstuinvereniging, net na de 1e wereldoorlog ivm de voedselschaarste. En er was een geweldig lied, over tuinieren natuurlijk.

In verband met het jubileum is er een boekje gemaakt in de vorm van een zaaikalender. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de burgemeester.  Zelf ben ik in Januari  gevraagd om hier ook een stukje voor te schrijven. Zo leuk om te doen! Dus ik was natuurlijk extra nieuwsgierig naar dat boekje. Gemaakt door leden vóór leden. Het is echt heel mooi geworden, met veel foto’s, zaaiadviezen, recepten, tekeningen, columns en gedichten.

Zaaikalender

Ook hebben ze informatie uit de Zeeuwse krantenbank en het gemeente archief in het boekje verwerkt. Ook voor de toespraken trouwens. Gistermorgen sprak ik de voorzitter nog op de tuin, hij vertelde dat hij 2 dagen in het gemeentearchief heeft doorgebracht!

Maar goed, het boekje. Mocht je belangstelling hebben, het is te koop bij boekhandel  De koperen tuin  in Goes voor €15,00 of te bestellen op de website van de volkstuinvereniging.

Een gedachte over “100 Jaar en een boekje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s