Zaaien van vruchtgewassen.

 

Mocht je je afvragen wanneer nu eindelijk mijn moestuin in beeld komt…. nog heel even geduld. Afgelopen zondag ( 1e Paasdag) ben ik nl onderuit gegaan in de tuin toen ik nog even snel veldsla ging halen. Ja tuinieren is gevaarlijker dan je denkt. Voordat ik het in de gaten had lag ik languit in de slik. Jas vies, broek vies, en een hele zere knie. En ja, wat moet je dan. Zonder veldsla naar huis en met een coldpack op de bank dan maar. En zo zagen ongeveer de rest van mijn Paasdagen eruit, op familiebezoek en de paasbrunch na dan. Wat overigens weer heel gezellig was.

Ondertussen wel verder gegaan met zaaien binnenshuis. Alweer? Ja alweer. De vruchtgewassen waren aan de beurt. Ik heb het volgende gezaaid:

  • Pompoen
  • Courgette
  • Augurk
  • Komkommer
  • Muizenmeloen
  • Maïs
  • Zonnebloemen
  • Witte kool en bloemkool

De grote zaden van pompoen en courgette zaai ik altijd 1 per potje. Ze groeien erg hard en moeten anders al snel in een ander potje worden overgezet. Vandaar dat ik er voor kies ze in een eigen potje te zaaien, dat scheelt werk en is beter voor het plantje.  De grote zaden beschimmelen ook snel, daarom heeft het de voorkeur om ze op hun zijkant te zaaien. Dus niet plat op de grond leggen. Zaai de zaden 1 tot 1,5x diep als de zaden groot zijn.

Water geven vind ik altijd lastig. Het advies is om de grond 1x  vochtig te maken en daarna geen water meer te geven maar ik heb hier slechte ervaringen mee. De grond droogt snel uit en het ontkiemen duurt lang of lukt niet.  Dus ik maak de grond om de paar dagen vochtig, met de plantenspuit.

Zaden augurk

Augurken en komkommers hebben iets kleinere zaden. Deze zaai ik met 3 in een potje. Als ze allemaal ontkiemen knip ik de kleinste 2 weg. Deze zaden zaai ik ook op hun zijkant.

De zaden van de pompoenen en courgettes ontkiemen meestal eerder ( ongeveer binnen een week) dan die van de augurken en komkommers. ( 7-10 dagen) Ieder jaar denk ik dat de zaden niet meer goed zijn en dat er overnieuw gezaaid moet worden, maar toch komen ze dan alsnog op.

Maïs is een mooi gewas in de moestuin. Het geeft hoogte aan je tuin en hoort er echt bij vind ik. Maïs zaai ik altijd in een grote bak met zaaigrond. Maak hiervoor lange geulen en leg hierin de zaden. Ik heb ze nu heel dicht op elkaar gezaaid, mijn ervaring is dat ze best sterk zijn, ook als je ze uit elkaar moet trekken omdat de wortels in elkaar gegroeid zijn. Mijn zaad komt van zelfgekweekte suikermaïs van vorig jaar. Meestal bewaar ik mijn mooiste 3 kolven, laat deze goed drogen. Het zaad bewaar ik daarna droog en donker.

Suikermaïs is heerlijk als het net van de plant is gehaald, hoe sneller het in de pan ligt hoe beter. 20 Minuten na het oogsten gaan de suikers zich al omzetten in zetmeel. Dus haast is geboden. Wij telen de maïs voor de kippen, dus voor ons is dat geen probleem.

Moestuin

Tot slot alvast een foto van mijn moestuin, afgelopen zaterdag gemaakt. Onder de emmers staat de rabarber. Op de achtergrond staat de platte bak die net verzet is. Op de plaats van vorig jaar komen nu aardappels. Voor de bak zie je de kruiden van vorig jaar nog staan. De peterselie, tijm en rozemarijn hebben de vorst gelukkig allemaal overleefd. De bieslook is al weer opgekomen en zelfs al geoogst voor de paasbrunch.

Morgen hoop ik echt aan de slag te gaan en veel in de tuin te werken. En als er slik op het tuinpad ligt zal ik dat netjes wegvegen voordat ik naar huis ga…..

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s