Moestuinupdate april

 

April is een drukke maand voor de moestuinier. Zaaien, verspenen, water geven, alles komt tegelijk. Mijn planning is gericht op de IJsheiligen (half mei). Maar door het warme lenteweer loopt alles door elkaar. Ik denk zelfs aan uitplanten terwijl ik daar anders altijd mee wacht tot 15 mei.

Zaailingen verzorgen bij warm weer

In verband met de plotselinge warmte geef ik de zaailingen in de kas meer water. Ze staan allemaal in potjes en zijn daardoor afhankelijk. Om de temperatuur in de kas wat te temperen heb ik een schaduwdoek (oud gordijn) opgehangen. Ook de deur en het raam staan de hele dag open om de temperatuur in de kas omlaag te krijgen. Planten hebben daardoor minder water nodig.

Op Instagram plaatste ik gisteren een filmpje van mijn kas. Mocht je nieuwsgierig zijn hoe alles eruit ziet… dat kan. Voor diegenen zonder Instagram, de foto geeft ook aardig weer hoe vol het is 😉

Zaailingen afharden

Zaailingen afharden

Ik ben begonnen met afharden. De plantjes worden dan af en toe buiten gezet. Eerst in de schaduw. Later laat ik ze wennen aan de zon en steeds een beetje langer.  Natuurlijk staan ze al ruim 2 weken in de kas maar dat is niet genoeg om af te harden. Vanwege de kippen staan ze nu op een tafel in de schaduw. 

Tips voor het zaaien van wortels

De worteltjes zijn gezaaid. Dit jaar 5 verschillende rassen waaronder “Cosmic Purple”, een paarse wortel. Van buiten paars, van binnen oranje. Tijdens het koken wordt hij trouwens oranje. Wortelzaad is heel klein en moet dun gezaaid worden. Dit voorkomt dat je later veel moet uitdunnen.

  • Zomerwortels 5 cm afstand in de rij
  • Winterwortels 10 cm afstand in de rij
  • Tussen de rijen 25 cm aanhouden
  • Of kijk achterop het zakje voor de afstanden die de leverancier aangeeft.

Om mooie rechte lijnen te krijgen meet ik de afstanden af en trek lijnen met de achterkant van een hark of schoffel. Vanwege de warmte maak ik daarna de geul nat. Na het zaaien maak je de geul dicht met fijne droge aarde. Zand mag ook. Dit fungeert als een dekseltje op je zaaibed en zorgt er voor dat de grond eronder vochtig blijft. Als het binnen een dag of vier niet regent moet je overigens wel om de paar dagen water geven. Zaaisels moeten vochtig blijven.

Tips voor het zaaien van wortels

Na het zaaien dek ik het bed altijd af met kippengaas of volièregaas om te voorkomen dat de vogels er met mijn zaad vandoor gaan. Het ziet er niet fraai uit maar is wel functioneel.

De wortels krijgen altijd gezelschap van een rijtje pootuitjes. Dit is beproefde combinatieteelt om de uienvlieg en de wortelvlieg op afstand te houden. Pootuitjes zet je ook in een natte geul en dek je toe met droge grond zodat alleen het puntje van de ui boven de grond uit komt. Ook hier werkt het gaas prima als afdekking, vogels halen ze nog wel eens uit de grond. Ze lusten de pootuitjes niet maar laten ze vervolgens liggen.

Bonenrekken plaatsen

Bonen houden van warmte. Volgens een oud tuinders gezegde ziet een boontje de meimaand niet. Anderen zeggen dat je bonen kan zaaien als de meidoorn bloeit. Twee tegenstrijdige adviezen dus. Ik wacht meestal tot half mei en bij voorkeur op een droge week. Bonen houden namelijk niet van natte voeten bij het ontkiemen. De zaden rotten dan snel.

Ter voorbereiding van de bonenzaai heb ik het bonenrek alvast gezet. Ik zet ze ongeveer veertig tot vijftig cm diep zodat ze bij een zomerstorm ook overeind blijven. Om het een beetje netjes te doen meet ik alles uit. Veertig centimeter tussen de stokken. Andere jaren gebruikte ik tyraps voor de stevigheid. Om minder plastic te gebruiken koos ik dit jaar voor een paar tyraps en de rest met sisaltouw. Als het overeind blijft volgend jaar geen tyraps meer.

Sla planten

In de platte bakken zijn de eerste zelfgekweekte slaplantjes geplant. Er stond al sla in maar dit waren gekochte plantjes. Vanwege de droogte zet ik vóór het planten het plantgat vol met water en een paar koemestkorrels. Daarna het plantje erin, wachten tot het water is gezakt en het gat afdekken met droge grond. Het plantje blijft dan langer vochtig. De plantjes zijn overigens verspeend in oude recycle koffiebekers.

Asperges uit eigen moestuin

Oogsten in april

Er wordt nog niet veel geoogst in april. Maar de eerste asperges zijn geoogst en ook de rabarber. De sla die vorig jaar was doorgeschoten heeft zichzelf uitgezaaid en daardoor staan er nu overal kleine slaplantjes. Van een deel maak ik een lekkere salade maar sommigen kon ik met wortel en al uit de grond halen. Deze zijn op een andere plaats weer uitgeplant. Ben benieuwd of dit gaat lukken gezien de droogte maar leuk om te proberen.

Appelbloesem

Verder gaat alles zeer voorspoedig in de tuin. De bessenstruiken staan in bloei en sommigen zijn al besjes aan het vormen. Om te voorkomen dat de vogels de bessen eraf trekken is de fruitkooi weer opgebouwd. De pruimenbomen zijn al uitgebloeid. De appel en perenbomen staan nu in bloei. Bij de peren is duidelijk te zien dat ze een beurtjaar hebben. Er zit nauwelijks bloesem in. In de appelbomen ook niet veel trouwens.

Tot slot een foto van de bloeiende aardbeien. Zoete beloften van de zomer 😉

Aardbeienbloemen

Inspiratietip voor volgend jaar

Gisteren waren we op het Zeeuwse eiland Walcheren voor de Zeeuwse bollenroute (alleen op 19 en 20 april). Met de fiets of auto kon je vijf tuinen bezoeken. Wij hebben er enorm van genoten. Mocht dit evenement volgend jaar weer plaats vinden dan zet ik het op mijn website.

Tulpenbollen open tuin

Zeeuwse bollenroute

 

 

 

Plaats een reactie