Moestuinupdate deel 4: april

Moestuin april

April is een drukke maand in de moestuin. Zaaien, verspenen, hier en daar al wat uitplanten.. het is hollen en vooral niet stilstaan. Ieder jaar neem ik in april een weekje “tuinvakantie” en daardoor streep ik de ene na de andere klus af. Wat is dat genieten met dit mooie weer!

Zaaien in april

In april zaai ik de vruchtgewassen. Maïs, courgette, pompoen, komkommers, augurken, meloen en muismeloen. Komkommers en meloenen kan je ook al zaaien in maart omdat ze traag groeien. Met name maïs, courgettes en pompoenen groeien hard en kunnen makkelijk wat later gezaaid worden. Ik zaai ze altijd binnen voor. Ze hebben de warmte nodig om te ontkiemen en ook daarna blijven ze binnen tot de IJsheiligen (half mei).

Sommige vruchtgewassen zijn lastige kiemers. Als je ze teveel water geeft rotten de zaden in de grond. Om die reden zet ik de platte zaden op hun zijkant in de grond. Hierdoor kan er geen water op blijven staan en is er minder kans op schimmel.

Tomaten verspenen

Teeltplan aanpassen

Gezien de oorlogssituatie in de wereld en de toekomstige graantekorten heb ik besloten om mijn teeltplan een beetje aan te passen. Ik zet iets meer maïs dan ik van plan was. Maïs Glass Gemcorn voor popcorn en om mee te bakken, en suikermaïs Golden Bantam voor de kipjes.

Maïs zaai ik altijd binnen voor in een bak, als ze groot genoeg zijn worden ze buiten uitgeplant. Maïs is heel makkelijk, doet het altijd goed. Je kan maïs het beste in een vierkant zetten om de bestuiving te bevorderen. Vorig jaar zette ik ze wegens plaatsgebrek voor het eerst in een rij. In alle moestuinboeken wordt dit afgeraden, maar ik had een prima oogst en kon tijdens de koudste maanden dagelijks een handje maïs aan de kippen geven.

Verspenen in april

Bij het verspenen krijgt iedere zaailing zijn eigen potje. Niet alleen de tomaten maar ook alle bloemen die ik in maart zaaide worden deze maand verspeend. Ze blijven dan nog even binnen maar als de buitentemperatuur goed is blijven ze in de kas. Dat scheelt veel ruimte binnen voor de vruchtgewassen. Wil je meer weten over het verspenen van tomaten? Ik schreef eerder een stappenplan : tomaten verspenen.

Aardappels poten

Aardappels planten

Afgelopen week werden de aardappels gepoot. Ik heb er dit jaar niet zoveel plaats voor, door de Phythophthora van vorig jaar heb ik ervoor gekozen om in verband met de vruchtwisseling minder aardappels te zetten. Phythophthora kan immers in de grond overleven, daarom kies ik altijd voor een vruchtwisseling van tenminste vier jaar.

Naast de aardappels in de volle grond plant ik ook wat pootaardappels in aardappelpotten. De aardappels gaan dan onderin een pot die je in de loop van het groeiseizoen steeds aanvult met grond. Ooit kweekte ik bintjes in emmers op ons platte dak, dus mocht je geen tuin hebben en alleen een balkon of klein tuintje, probeer het eens, het is niet moeilijk.

Ik heb net als andere jaren pootgoed bewaard van de aardappeloogst van vorig jaar. Deze bewaar ik vanaf de oogst in de koelkast. De rassen van dit jaar zijn: Lilly Rose, Roseval, Prunelle, Obama, Anaïs en Tiamo.

Met voorkiemen begin ik meestal in de tweede of derde week van februari. Vooral de gele aardappels worden groen onder invloed van licht. Voor wie zich zorgen maakt, dat kan geen kwaad, je kan ze gewoon nog planten.

Wil je meer lezen over het telen van aardappels? Ik schreef er in een eerdere blog wat meer over: aardappels poten.

Tuinposteropmaat

Tuinposter eigen foto van TuinposterOpMaat

Omdat het voorjaar hét moment is om de tuin op te fleuren verraste ik mijn ouders met een duurzame tuinposter. Ze hebben er al jaren één aan de schutting maar deze was door inwerking van UV licht vaal geworden. Tijd voor een nieuwe! Ze kozen een foto uit hun eigen archief waarmee ik online in een paar stappen een tuinposter bestelde, die binnen een paar dagen bezorgd werd. Pa en ma helemaal blij 😉

We kozen voor een duurzame tuinposter. Maar wat maakt deze tuinposter nu eigenlijk duurzaam? Het doek is behandeld met een UV filter en waterbestendig gemaakt waardoor het langer mee gaat en niet van kleur veranderd onder invloed van zonlicht. Bovendien is de poster gemaakt van recyclebare materialen.

Wil je ook een tuinposter van je eigen foto maken of cadeau geven zoals ik deed? Op tuinposter eigen foto van TuinposterOpMaat lees je er meer over. Niet onbelangrijk, ze hebben ook regelmatig acties waardoor je de tuinposter met korting kan bestellen!

Sla uitplanten

Je kan sla bijna het hele jaar door zaaien, er zijn soorten voor ieder jaargetijde. Zomersla schiet minder snel door en wintersla is bestand tegen koudere temperaturen. Half februari zaaide ik de eerste sla. Deze plantjes zijn een paar weken geleden verspeend in toiletrollen en nu zijn ze groot genoeg om uit te planten. Ik zette de plantjes in de platte bak, zodat ze lekker warm staan nu de nachten nog koud zijn.

Slaplantjes uitplanten is niet moeilijk. Ik maak een gaatje in de grond en leg er ongeveer 6 koemestkorrels in. Daarna giet ik het gat een paar keer vol met water en wacht tot het water gezakt is. Daarna zet ik het plantje erin en dek het af met droge grond. Zo blijft het plantgat vochtig en de bovengrond droog, hierdoor is er minder kans op slakken. Zorg dat de basis van het plantje net boven de grond staat, anders kan het plantje sneller rotten.

Ik controleer de plantjes dagelijks, als het heel zonnig is zet ik de bak open voor ventilatie. De eerste dagen is water geven niet nodig maar daarna wel dagelijks controleren.

Mededeling plantenverkoop

Voor wie ieder jaar plantjes bij mij koopt en zich afvraagt wanneer de verkoop gaat beginnen…. ik hoop dat de planten eind april groot genoeg zijn. Dus nog even geduld!

Meer lezen?

Wil je na het lezen van deze blog weten wat je nog meer in de tuin kan doen in april? In mijn blog Moestuintips april vind je meer aprilklussen. Ook terug te vinden in de sidebar van mijn website (aan de linkerkant).

Deze blog is gesponsord door Tuinposteropmaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s