Moestuin update april

Nog een paar koude nachten en dan gaan de nachttemperaturen eindelijk omhoog, hoera! Dat betekent dat we kunnen beginnen met zaaien in de volle grond en dat alle plantjes eindelijk naar de kas kunnen. Het gaat beginnen!

Zaailingen in de kas

Door de kou groeien de zaailingen matig, of eigenlijk niet. Op zonnige dagen is de temperatuur in de kas heerlijk maar de nachten zijn koud en dat remt de groei. Ik heb inmiddels ook wat zaailingen weg moeten gooien omdat ze op het steeltje knakten. Eigenlijk had ik dat nooit eerder met tomaten, alleen met komkommers doordat ik teveel water gaf in één keer. Door de kou hebben de zaailingen ook minder water nodig dus het is goed opletten.

Kas verwarmen in de nacht

Omdat het vorige week zo koud was zijn veel planten tijdelijk naar binnen gehaald. Helaas was er in huis te weinig plaats dus een deel van de planten moest in de kas blijven die ik bij de temperatuur rond het vriespunt verwarmde met een zelfgemaakt kacheltje. Dit maakte ik van een bloempot en waxinelichtje, ik liet al eerder zien hoe je zo’n DIY kachel maakt. Verder pakte ik de zaailingen in met puinzakken en noppenfolie. Dit werkte prima, de temperatuur was één dag onder nul maar de zaailingen hebben het gered. Dit weekend is het nog even spannend maar volgende week gaan de nachttemperaturen gelukkig omhoog.

Dunne zaailingen

Wat doe je met dunne zaailingen?

Ik krijg veel vragen over dunne zaailingen, er zijn zelfs tuinders die ze weggooien als ze te dun worden. Zonde! Als je zaailingen dun worden kan je ze het beste koeler zetten. Bij het verspenen zet je ze tot hun nek in de potgrond, dus tot de kiemblaadjes. Op de foto zie je kropsla Klein Duimpje. Tussen beide foto’s zit 3 weken. In de eerste week krijgen de zaailingen een groei stilstand maar daarna zullen ze gaan groeien en compacter worden. Dus zeker niet weggooien en altijd proberen of je er nog mooie plantjes van kan maken.

Moestuinplan

Voor diegene die interesse hebben in mijn moestuinplan, het staat nu online op de pagina teeltplan. Ik had hem nog niet gedeeld en wellicht toch leuk om eens te zien wat mijn plannen zijn voor 2021. Nieuwkomers zijn onder andere quinoa, luffa, schorseneren en heel veel nieuwe bloemen.

Rabarber voortrekken

De rabarber staat nu boven de grond. Natuurlijk kan je de plant gewoon laten groeien maar je kan de stengels ook voortrekken door er een pot over te zetten. Hierdoor groeien de stengels wat harder en kan je eerder oogsten. Door het afdekken wordt het warmer onder de pot wat de groei bevordert en de rabarber zoeter maakt. Het voortrekken put de plant wel uit dus doe dit niet te lang, na ongeveer een maand is de plant goed aan de groei en kan de pot er vanaf. Ik doe dit ook altijd bij één plant, de anderen laat ik gewoon groeien.

Natuurlijk maakte ik met deze rabarber weer eens een rabarbertaartje.

Rabarber kan je oogsten tot de langste dag, 21 juni. Daarna heeft de plant rust nodig om kracht op te doen voor het volgende jaar. Wist je trouwens dat het blad giftig is? Voorzichtig mee zijn dus.

Jan en Jannie

De kinderen van Jan en Jannie zijn inmiddels uitgevlogen. Toen ik op 24 maart naar mijn werk ging hoorde ik gefladder en waren ze de blauwe regen aan het verkennen onder toeziend oog van moeder Jannie. Dagenlang hield ze haar kroost vanaf de dakrand in de gaten. Daarna werden de vleugels getest en vlogen ze voor het eerst naar de fruitbomen die een meter verderop staan… Trots was ik op mijn duivenkinderen 🙂

Eén van de twee komt nog altijd terug naar de tuin en slaapt en schuilt in het nestje. We verbeelden ons dat dit Jans is. Janneman hebben we helaas niet meer gezien. Mijn lief heeft gezien dat hij belaagd werd door een paar eksters en er vliegt ook al een tijdje een roofvogel in de buurt… dus we zorgen maar extra goed voor Jans. We geven haar eten, kijken elke avond of ze al thuis is en aan de composthoop onder haar nest werken doe ik alleen als ze even weg is.

Op dit moment volgen we ook Moeder Merel. Vorige week is ze begonnen aan de bouw van haar nest in de klimop, een paar weken eerder dan vorig jaar.

Wat doen we in de moestuin in april?

Door het koude weer loop ik behoorlijk achter met de tuinklussen. Gelukkig heb ik af en toe hulp in de tuin en zo kon ik toch wat klussen doen. Allereerst zijn de erwten uitgeplant, compleet met toiletrol gingen ze de grond in. Eigenlijk stonden ze niet op de planning maar ik had nog een paar oude zakjes zaad gevonden en weggooien is zonde dus alles maar voorgezaaid in de hoop dat er nog iets op zou komen. Ze ontkiemden bijna allemaal. Nu staan ze langs een paadje in de tuin met aan weerszijden takken om te voorkomen dat de duiven van de groene blaadjes snoepen.

Verder is de kas klaar om de tomaten uit te planten maar helaas zijn de tomaten nog te klein en onvoldoende geworteld. Tot die tijd gebruik ik de kas voor de zaailingen, zo kunnen we in ieder geval meer plantjes kwijt.

Omdat ik deze week een TUINvakantie heb ingepland staan er lekker veel tuinklussen op het programma. De tuin is schoongemaakt (lees onkruid wieden), de bessenkooi kan opgebouwd worden, de paprikabak moet verzet worden, de tomatenstokken kunnen in de grond en misschien de bonenstokken al. Deze laatste laat ik graag zo lang mogelijk binnen liggen maar wie weet, als ik veel zin heb….

Natuurlijk moet er ook gezaaid worden, spinazie, maïs, sla, rucola, de dahlia’s kunnen opgepot worden en natuurlijk moet er nog heel veel verspeend worden…. Als de tuin volgende week klaar is ga ik in de volle grond zaaien. Wat een feest, we gaan eindelijk beginnen!

Meer lezen? In moestuintips voor april kan je lezen wat je deze maand nog allemaal kan doen in de moestuin. Deze tips kan je overigens ook iedere maand terug vinden in aan de linkerkant van de homepage.

3 gedachtes over “Moestuin update april

 1. Beste Jacqueline, door wat rond te surfen op het internet kwam ik bij jou terecht. ik had je graag een vraag willen stellen over het opkweken van mijn vruchtenplantjes. ik heb ze binnen opgekweekt en intussen verpot in grotere potjes, in de serre gezet en bij koude nachten de noppenfolie erover gelegd. ik heb potgrond voor moestuin gebruikt. nu staan eigenlijk al mijn plantjes er heel triest bij, ze groeien nauwelijks, worden geel (komkommer en courgette), tomatenplantjes blijven klein en knakken zelfs af (zoals jij in jou blog beschreef), ik heb het idee dat er te weinig voeding is maar het kan ook zijn dat het gewoon te koud blijft. kan jij mij hierover een tip geven?
  alvast bedankt,
  Joke uit België

  Like

  1. Hoi Joke, je beschrijft verschillende problemen. Als een plantje op de steel dunner wordt en omvalt (dood gaat) komt dit altijd de watergift. Je geeft dan te onregelmatig water en vaak teveel. Bij tomaten had ik het nooit eerder gehad maar bij komkommers is dit een bekend fenomeen. Op een schotel water geven helpt ook. Ik doe dit niet omdat mijn planten in recyclepotten (satépotten) zonder gaten staan en ik geef dus altijd water op de aarde.

   Als komkommer en courgette geel worden krijgen ze waarschijnlijk teveel water maar ook de kou zal een rol spelen. Mijn courgettes in de kas zien er ook zo uit. Vruchtgewassen houden van warmte. Als je de mogelijkheid hebt zou je kunnen proberen om ze binnen te zetten, dan zullen ze waarschijnlijk wel opknappen maar kans bestaat ook dat ze door de warmte de lucht inschieten en dun worden… dilemma… Komkommers en courgettes zijn snelle groeiers dus die zou je eventueel nogmaals binnen kunnen zaaien.

   Dat je tomatenplantjes niet groeien komt waarschijnlijk door de kou, ik denk niet dat het aan de voeding ligt. Heb geduld, we moeten wachten op warmere dagen. Stilstand in de groei betekent niet dat het niets meer wordt… Zet ze zo zonnig mogelijk. Probeer ze warm te houden door ze af te dekken of zet er kaarsen bij tijdens de nacht, zoals ik doe. Ik hoop voor je dat ze zich straks herpakken.

   Like

 2. Hoi Jacqueline, merciekes voor de reactie. Ik heb nu weer hoop dat het allemaal wel terug goed komt; Uiteraard kan ik er altijd aankopen maar bio planten vind je bij ons niet zo snel in de winkels, dus zelf bio zaaien is dan de boodschap. Tot een volgende,Joke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s