World Naked Gardening Day

Op de eerste zaterdag van mei is het World Naked Gardening Day. Mocht je er nog nooit van gehoord hebben, ik ook niet, maar het schijnt al sinds 2005 te bestaan. Naked Gardening Day is bedacht door een Amerikaanse nudistenorganisatie. Zij willen deze dag luchtig beleven. Nou dat gaat wel lukken met deze temperatuur 😉

Instagram.

Op Instagram word je op deze dag ongevraagd geconfronteerd met naakte tuinders. Niet helemaal bloot natuurlijk, de meesten houden een gieter of rabarberblad voor hun eh.. nou ja, je begrijpt de boodschap wel 😉 Op Moestuinhippie geen naakte tuinders. Ik hou me liever bezig met de tuin waar deze voor bedoeld is. Begrijp me niet verkeerd, iedereen moet vooral doen wat hij zelf wil, maar aan mij is het niet besteed.

Bieten uitplanten

Hagelbuien en uitgeplante bieten.

Ik maakte me vandaag zorgen om de hagelbuien. Gisteren had ik een groot deel van de voorgezaaide bietjes buiten uitgeplant. Natuurlijk wist ik wel dat het koud zou worden en ook dat er hagel was voorspeld. Maar ja, die bieten konden niet langer wachten. De blaadjes werden al een beetje geel, ze moesten de grond in. Maar vanmorgen keek ik met samengeknepen billen naar de hagel die ineens heel hard naar beneden kwam.

Na de buien gelijk naar de tuin gefietst. De plantjes hebben het gelukkig overleefd. Hier en daar een blaadje minder maar niet kompleet verwoest zoals ik had verwacht. De blaadjes van de aardbeienbloemen zien er ietwat gekreukeld uit maar de schade lijkt mee te vallen. Verder staat er nog niet veel in de tuin. Over de gezaaide wortels ligt nog steeds kippengaas om de vogels te weren. Dit geeft ook voldoende bescherming tegen hagel.

Wachten op de IJsheiligen.

In mijn moestuinupdate van april wilde ik beginnen met uitplanten. Maar nog geen twee weken later is het te koud voor de vruchtgewassen. Nu wachten de plantjes op warmer weer. Ondertussen ga ik verder met het voorbereiden van de tuin. De doorgeschoten veldsla en winterpostelein heb ik weggehaald. Ik wilde er zaad van nemen maar de planten zaten onder de meeldauw dus het leek me beter ze weg te halen. De lege vakken kregen nog wat extra compost als voorbereiding op het uitplanten later deze maand.

Zaailingen vruchtgewassen

Verspenen van vruchtgewassen.

De vruchtgewassen zijn dit jaar voor het eerst gezaaid in een zaai tray. Andere jaren zaaide ik ze ieder apart in een potje. Soms ontkiemde de helft. De zaden zijn duur en vaak zitten er maar 10 (of minder) in een zakje. Ook namen de potjes veel ruimte in beslag. Daarom heb ik mezelf dit jaar een paar zaai trays cadeau gedaan. Ruimtebesparend en met beter resultaat. Helaas wel gemaakt van kunststof. Reden om er zuinig op te zijn en de plugjes voorzichtig te verwijderen. Dat gaat heel handig met de achterkant van een lepel. Alle vruchtgewassen zijn nu verspeend zodat ze iets langer binnen kunnen blijven.

Compost omzetten.

De compostvaten zijn omgeschept. Door ze af en toe te keren of de grond losser te maken met een riek komt er zuurstof in de hoop wat het proces versneld.  Tot mijn verrassing zag ik dat een paar vaten vol zaten met rijpe compost dus deze ga ik binnenkort leeg maken. Perfecte timing voor de vruchtgewassen en kolen die straks geplant moeten worden. Nog een weekje wachten, dan gaan we los!

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “World Naked Gardening Day

  1. Bloot in de tuin is ook niets voor mij.Vrijheid, blijheid voor iedereen maar ik tuinier wel met wat kleding aan☺

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s