Stadstuinieren in Eindhoven

Stadstuin Eindhoven

In november zijn we een weekend naar Eindhoven geweest. Ons doel was lichtfestival EindhovenGLOW maar we ontdekten ook een voor ons onbekend winkelgebied; Strijp-S. Het voormalig industrieterrein van Phillips is sinds 2005 ontwikkeld tot het hipste deel van Eindhoven. In de industriële omgeving zitten talloze creatieve ondernemers, een indoor skatebaan, originele eet- en drinktentjes, speelgelegenheid voor kinderen, een bierbrouwerij enz.  Enkele fabrieken zijn omgebouwd tot moderne appartementencomplexen.

Allemaal heel leuk, maar we ontdekten ook nog iets anders… moestuintjes! Strijp-S heeft een grote gemeenschappelijke tuin: GardenMania. Daar mogen alle Eindhovenaren meehelpen aan het inrichten en verzorgen van moestuinen. Er staan grote bakken en bigbags gevuld met grond waarin je groente kan verbouwen. Je kan er donateur worden van de tuin maar ook actief meehelpen in het moestuinproces. Een mooi initiatief waaruit weer maar blijkt dat je ook kan tuinieren in bloembakken of alles wat daar voor door kan gaan.

Jaren geleden ben ik ook begonnen met tuinieren in bakken. Aardappels in grote emmers op het platte dak van de bijkeuken, aardbeien in potten, wortels, sla, bietjes en peultjes in de vierkante meter moestuin, het kan allemaal. Je hoeft niet persé te tuinieren in de volle grond. Ook op een klein balkon waar regelmatig de zon staat kan je prima groente verbouwen.

Let bij je keuze op de omstandigheden. Je moet natuurlijk geen lange wortels in een potje zaaien, maar Parijse worteltjes ( klein/rond) kan best. Ook sla of rucola kan je makkelijk in een pot zetten, of in een ouderwetse teil of een klein kistje gevuld met grond. Kruiden bij de keukendeur, makkelijk als je aan het koken bent en alles bij de hand hebt. Binnenkort ga ik hier meer over schrijven!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s