De kas in het voorjaar.

 

Het was de afgelopen week prima weer om in de tuin te werken. Omdat de temperatuur veel warmer was dan in andere februarimaanden denk ik voorzichtig aan buiten zaaien. Helaas zijn de nachten te koud. Vorig jaar vroor het nog in maart. Daarom ga ik verder met de voorbereidingen op het nieuwe moestuinseizoen. Buiten zaaien kan nog even wachten. 

De kas is klaar voor de lente. De ramen zijn binnen en buiten gezeemd en de grond is schoongemaakt. De kipjes hadden het voorwerk gedaan maar er blijft natuurlijk altijd wel wat staan. Toen de kas schoon was werd hij onder water gezet om de overtollige meststoffen van vorig jaar weg te spoelen.

Daarna het compostvat eens geïnspecteerd. Er zat voldoende rijpe compost in om te gebruiken. Ik heb een gesloten compostvat. Aan de onderkant zit een luikje waardoor je kan zien of ze al bruikbaar is. Als er geen wormen meer in zitten is de compost rijp. Een paar wormen is niet erg.

 

De compost werd verdeeld over de natte grond in de kas. Terwijl ik daar mee bezig was moest ik de kipjes voortdurend wegjagen bij de deur. Ze hadden een week lang in en uit kunnen lopen en blijkbaar vonden ze dat wel prima. Maar mijn zorgvuldig gekweekte compost met dito bodemleven gun ik ze niet. Daar gaan straks alleen de tomaten van profiteren.

Als ik thuis ben lopen de kipjes in de tuin. Ze vinden hun hok ook prima maar ik kan aan ze merken dat ze heel graag in de tuin zijn. Het is erg gezellig, dat gescharrel in de tuin. Ze worden ook steeds roekelozer. Happy belandde afgelopen weekend bijna in de vijver. Ze kon de rest niet bijhouden en zette half rennend en half vliegend de achtervolging in. Omdat er nog een touwtje hing om de reiger die het op onze vissen heeft voorzien af te schrikken landde ze net op de vijverrand. Toch weet ze goed dat het water is, we zien haar er regelmatig uit drinken. Ze kan maar net bij het waterniveau, zo klein is ze.

 

Soms drinken de kippen ook uit de waterbak van de Luna. Dopey niet, die snapt niet eens dat er water in zit. Tot ze er een andere kip uit zag drinken. Ik stond in de keuken en zag het gebeuren. Het was net een slapstick 😉

Happy nam een slokje uit de waterbak en Dopey keek er naar alsof ze water zag branden. Dan kijkt ze naar Happy…weer naar het water…  weer naar Happy.. doet een stapje dichterbij de waterbak..kijkt erin.. steekt haar snavel erin… en schrikt zich helemaal te pletter! Ze schiet achteruit alsof ze zich gebrand heeft. Ze valt bijna om van schrik. Maar dan herstelt ze zich…. loopt weer naar de waterbak… neemt nog een slokje… en schrikt weer! Dit herhaalt zich 3 x, en dan heeft ze het door. Het water beweegt een beetje als je er van drinkt maar dat is niets engs.

Gelukkig zijn de ander kippen slimmer. Als ze 1x iets gezien of gedaan hebben weten ze hoe het werkt. Rammelen met de meelwormen betekent “follow the leader” (ik dus) en als de meelwormen in het hok gegooid worden moeten ze er dus achteraan, het hok in, zodat ik het hok kan sluiten en geen kippen hoef te vangen. Dopey, die hoort  überhaupt niet eens dat ik schud met de meelwormenbeker, laat staan dat ze weet dat ze achter me aan moet lopen. Dus… alle kippen in het hok, en Dopey nog buiten. En niet zomaar één keer, nee, dit gebeurt iedere dag. Gelukkig laat ze zich makkelijk richting het hok opjagen en ze is zo sloom dat ze makkelijk te vangen is, dus dat scheelt weer.

Maar ik dwaal af. We waren met de kas bezig.

Kas inrichten

De kas wordt na het schoonmaken weer ingericht. De stellingen zijn weer in elkaar gezet. Vorig jaar had ik te weinig plaats voor alle plantjes dus dit jaar wordt het nog efficiënter ingericht. In een kringloopwinkel had ik 2 schoren op de kop getikt. Je weet wel, van die dingen waar je een behangerstafel van kan maken. Het wordt wel een beetje passen en meten maar alles kan er net in. Alleen de laatste stelling kan nog niet op zijn plaats omdat de witlof in de weg staat. Maar die hebben we wel opgegeten voordat de plantjes naar de kas gaan.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s