10 tips voor duurzaam tuinieren.

Afgelopen weekend zijn we naar “Tuinidee 2019” geweest, een beurs over…. ja wel, tuinen 😉 We hebben een bijzonder leuke dag gehad.  De hele dag door waren er presentaties van deskundigen in het tuintheater.

Er waren veel tegenstellingen op de beurs. Duurzame tuinmeubelen gemaakt van pallets met daarop een zelfgemaakt kussen. Ook minder duurzame jacuzzi’s, tuinmeubelen en allerlei tuinartikelen. Maar er waren veel duurzame producten. Zo was ik helemaal weg van een duurzaam gebouwde kas van oude ramen en innovatieve oplossingen voor de opvang van regenwater in een wand van kubussen.

Duurzaamheid lijkt steeds belangrijker te worden. Mensen willen niet alleen milieuvriendelijk leven maar ook in de tuin hun levenswijze doorvoeren.

Tips voor duurzaam tuinieren

Bereid je voor op toekomstige weerextremen

Afgelopen jaar was erg droog door de warme zomer. En dat betekent veel water geven in de (moes)tuin. Om niet direct gebruik te hoeven maken van drinkwater kan je een watersysteem aanleggen. Vang regenwater op met regentonnen. Slimme druppelsystemen zijn handig als je op vakantie bent. En als je dan toch moet sproeien met drinkwater, koop dan een tuinslang met een water besparende sproeikop waardoor je 50% minder water gebruikt. Geef je planten overigens niet dagelijks water, daar worden ze lui van. Als je planten 1x in de week water geeft stimuleer je ze om op zoek te gaan naar water, waardoor ze steviger wortels krijgen en minder behoefte aan water. Sproei alleen ’s avonds om verdamping te voorkomen.

Een ander probleem van de toekomst is de extreme regenval. Grote hoeveelheden regen die in korte tijd valt op één plek. Je kan je daar op voorbereiden. Op de beurs zag ik mooie innovatieve oplossingen als het aanleggen van een wadi (met hoogte verschillen). Kies verharding die waterdoorlatend is en in Nederland zijn gemaakt, bijvoorbeeld gebakken klinkers of grind. Een andere optie is open bestrating, waarbij de tegels niet op elkaar aansluiten maar met ruimte er tussen worden gelegd.

Ook de aanleg van een grasveld in je tuin zou een prima oplossing zijn. Meer groen en minder beton. Alle andere oplossingen dan je achtertuin volledig bestraten zijn goed. Dit voorkomt dat het regenwater de straat en het riool in loopt met als gevolg dat in mum van tijd de straat onder water staat.

Zonnepanelen

Op de beurs zagen we een carport met een dak van zonnepanelen.  De elektrische auto werd er direct mee opgeladen. Het dak bestond alleen uit de panelen, dus zonder dakpannen of isolatie. Zonnepanelen worden steeds populairder. Helaas is de subsidieregeling hiervoor afgeschaft maar je kan nog wel 21% BTW terugvragen via de belastingdienst. De subsidie voor zonneboilers bestaat nog wel en geldt tot eind 2020. Meer informatie kan je lezen op milieucentraal en de website van de rijksoverheid.

(Her)gebruik van oude materialen

Toen ik 2 jaar geleden een nieuwe tuin kreeg hebben we bouwmateriaal uit de oude tuin meegenomen en hergebruikt. De nieuwe schuur werd deels met materiaal uit de oude schuur gebouwd.  Tweedehands gereedschap vind je bij kringloopwinkels. Win zelf zaden uit je planten. Zoek naar alternatieven bij het maken van platte bakken of een kas. Bewaar binddraad om opnieuw te gebruiken en hergebruik bloempotjes om je planten te verspenen. In lege wc rollen kan je prima jonge plantjes zetten. Ruil zaden met medetuiniers of zoek op internet of facebook naar ruilgroepen.

Deel gereedschap met bekenden

Waarom zou je allemaal je eigen gereedschap aanschaffen als je ook kan delen? Of probeer eens gereedschap dat je toch maar 1 of 2x nodig hebt te lenen via familie of vrienden. Met name grote snoeischaren, grasmaaiers of een kettingzaag zijn duur in aanschaf en je gebruikt ze niet dagelijks. Ga je ze toch aanschaffen, let dan op de duurzaamheid (Levensduur en gebruikte materialen van een product). Zo kan je bijvoorbeeld bij snoeischaren van een bekend merk ook onderdelen zelf vervangen.

Start een moestuin

Er is niets duurzamer dan een moestuin. Groente oogsten en binnen een uur op je bord, verser kan niet. Er worden weinig of geen voedselkilometers gemaakt en zo draag je met je moestuin bij aan een beter milieu. En het is natuurlijk veel gezonder voor jezelf. Je eet natuurlijk (onbespoten) groente met meer vitaminen, maar je krijgt er ook een gratis work-out bij  door actief te tuinieren en de buitenlucht is onbetaalbaar. Relax-to-the-max.

Insectenhotel

Maak een insectenhotel

Als je wil zorgen voor de insecten in je tuin kan je eigenlijk niet zonder een insectenhotel. De beestjes hebben dan een plek om te schuilen. Dit insectenhotel maakte ik zelf  van duurzame materialen. Op de beurs zagen we ook bakstenen met gaatjes, geproduceerd als geïntegreerd insectenhotel in de buitenmuur. Plant veel schermbloemen als fluitenkruid en dille en zorg er voor dat alle insecten voldoende voeding vinden van februari tot november. Ga voor diversiteit en hoogteverschillen (hoge en lage bloemen).

Maak je eigen compost

Het is niet moeilijk om zelf compost te maken. Kies voor een gesloten systeem, dit kan ook in je achtertuin. Veel gemeenten bieden gratis compostvaten aan om burgers te stimuleren zelf compost te maken. Doet jouw gemeente dat niet, koop er dan één op marktplaats of via een kringloopwinkel. Bewaar je keuken- en tuinafval en bouw de hoop in lagen van 20 cm. Wil je meer weten of composteren, lees dan mijn blog over mulchen waar ik een korte uitleg geef over composteren.

Waslijnen

In de tuin mag een mogelijkheid om de was te drogen niet ontbreken. Op de beurs vertelde een presentator dat kinderen tegenwoordig niet meer weten wat een waslijn is. Ik kan me dat bijna niet voorstellen, maar in veel huizen wordt de (energieverslindende) wasdroger dagelijks gebruikt en komt de was nooit meer buiten.

Kippen

Als je van dieren houdt en voldoende plaats hebt horen kippen absoluut in de duurzame tuin. Er is niets leuker dan het gescharrel van een paar kipjes. De verse eitjes zijn een extra bonus.

Gebruik organische mest in plaats van kunstmest

Kunstmest wordt langzaam afgebroken door de natuur en is dus meer belastend voor het milieu. Kies voor paardenmest of mest van je eigen huisdieren. Kippenmest of mest van konijnen kan je gewoon toevoegen aan de composthoop en zo groeien je tomaatjes straks op de keutels van je konijn 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s