Duurzaamheid

Duurzaamheid. In de Dikke van Dale staat de volgende omschrijving>
lang durend
2 weinig aan slijtage of bederf onderhevig
het milieu weinig belastend: duurzame energiebronnen wind, zon, waterkracht enz. duurzaam produceren

Voor mij staat duurzaamheid synoniem aan hergebruik. Of recyclen, zoals je wilt. Soms wordt duurzaamheid gezien als zuinig zijn, krenterig zoals sommigen dan zeggen. Nu, dat zijn we niet maar we maken er wel een sport van om inventieve oplossingen te zoeken.
Consuminderen met een knipoog.

In de huidige maatschappij heerst een overconsumptie.  Overbodige spullen worden heel snel weggegooid.  Je moet maar eens een rondje lopen bij de milieustraat. Je schrikt er van hoeveel gevulde  containers daar staan met spullen  die zeker nog een 2e ronde mee kunnen. En er zijn genoeg mensen  met een kleine beurs die ze goed kunnen gebruiken. Daarom breng ik mijn spullen naar de ruilwinkel of verkoop ze voor een klein bedrag op marktplaats of prikbord van Zeelandnet. Van de opbrengst gaan we altijd een weekendje weg.😊
Als er iets kapot is kijk ik altijd eerst of we het 2e hands kunnen kopen. Zo kocht ik eens een keukenmachine voor €20,00 en een strijkplank voor €5,00.

Door mijn moestuin ben ik enthousiast aan het recyclen. We maken onze eigen compost van keuken- en tuinafval en mest van onze kippen. Ik probeer zoveel mogelijk zelf zaden te winnen.
Ons kippenhok en de schuur op de moestuin hebben we zelf gebouwd met hout van de sloop of gekocht bij particulieren. De ramen had ik gekregen van een medetuinier. Voor het kippenhok hebben we delen van het oude kippenhok hergebruikt. De dakpannen hebben we gekregen.
Bijna alle gereedschap is 2e hands gekocht of gekregen.
Ook recycle ik wc rollen om plantjes te verpotten. Na het planten vergaan ze langzaam dus ze kunnen met karton en al de grond in.
De bonenstaken heb ik gekocht bij een beroepstuinder die ze voor weinig van de hand deed. Ik heb ze inmiddels 6 jaar en hopelijk kunnen ze nog een paar jaar mee.

In de moestuin hebben we 2 1000 liter vaten en een regenton. In de achtertuin hebben we 4 regentonnen om regenwater op te vangen. Daarmee wassen we de auto en doen we tuinklusjes als het schoonmaken van de kliko’s en het schuren van het terras. In lange warme periode’s is het meestal niet genoeg om de tuin te begieten maar we komen er een heel eind mee.

Op het dak van ons huis staan de zonnepanelen waarmee we jaarlijks zelfvoorzienend zijn.
Liefst zouden we nog veel meer doen, als een grijswatersysteem, houtkachel,  grotere moestuin dan we nu hebben en allebei op de fiets naar het werk ( ik doe dat wel maar voor A3 is 50 km per dag niet te doen)   maar dat is op dit moment  niet te realiseren. Het is belangrijk om tevreden te zijn met wat je hebt en wat je wel kan doen.

Zelfs in onze andere hobby’s komt de duurzaamheid naar voren.
De marathon van afgelopen zondag? Die heb ik uitgelopen natuurlijk😊😊😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s