Á la Minute

“Salut, Mari hier”, klinkt het uit mijn telefoon. Wauwie, Mari… ik ben er even stil van…. “Die van de dikke groenteboeken” gaat het verder. Alsof ik niet zou weten wie Mari Maris is… Mari stuurt mij zomaar een videobericht, wauw…

Op 2 november kwam haar nieuwe boek uit: Á la Minute. Een boek met simpele groentegerechten, ook voor als je weinig tijd hebt. Met veel groente. Laat groente nou net “mijn ding” zijn, komt dat even goed uit 😉

Mari vraagt me of ik iets uit haar boek wil laten zien op mijn socials. Of ik dat wil? Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Natuurlijk wil ik dat! Leuk leuk leuk! Mari kan niet alleen lekker koken, ze is tussen de regels door ook nog grappig en dat maakt haar boeken geweldig.

Een paar dagen later wordt het boek bezorgd. Wat een mooi boek weer. Veel wintergroente dit keer, maar ook heerlijke plaattaarten met bijvoorbeeld rode kool en simpele gerechten als cashewcreme, pita- en naanbrood.

Na even door het boek te bladeren valt mijn oog al snel op B met BR. Oftwel biet met broccoli. Mari is van mening dat de broccoli, zeker als deze lang verwarmd wordt, een beetje weëig wordt. Bieten kunnen door warmte en garing juist heel zoet worden. Door beiden in een gerecht te verwerken halen ze het beste in elkaar naar boven. Daar kon Mari wel eens gelijk in hebben dus wij gaan voor de B met BR.

De broccoli moet uit de winkel komen maar bieten hebben we nog in de moestuin. Of eigenlijk hadden, want ze liggen al een paar dagen in de schuur. Perfect om een nieuw receptje uit te proberen.

B met BR

Benodigdheden

 • 2 flinke rode uien, gehalveerd en in partjes
 • 3 dikke tenen knoflook, fijngehakt
 • 2 broccoli, met steel en al in hapklare brokken
 • ca 1,5 theelepel komijn, licht geroosterd
 • 2 rauwe bieten, bij voorkeur chioggia, in brunoise (= fijnsnijden in kleine blokjes)
 • citroensap
 • olijfolie

Werkwijze

 1. Verwarm een ruime koekenpan met een beetje olie en fruit de ui erin. Voeg de knoflook en broccoli toe, bestrooi met komijnzaad, schud goed om en laat een paar minuten fruiten.
 2. Blus als er lichte schroeiplekjes ontstaan af met water tot alles voor een derde in het vocht staat. Zet er een niet helemaal afsluitend deksel over en laat 3 minuten op middelhoog vuur staan.
 3. Voeg de biet toe en fruit twee minuten mee terwijl het vocht verdampt. Maal er peper en zout over, druppel er naar smaak citroensap over, bestrooi met komijnzaad, schud goed om en laat de biet in nog 2 tot 5 minuten smaakgaren.

Serveertips van Mari:

Door de eigenschappen van B met BR kan je het met veel gerechten combineren, bijvoorbeeld met een lekkere aardappel, rijst , (kikkerwten)pannenkoek, roti of pasta. Een veelzijdig recept dus.

Variatietips

Mari zou Mari niet zijn als ze geen vatiatietips zou geven.

 • Maak het geheel smeuïger met ricotta of cashewcreme.
 • Door de laatste 2 minuten zo’n 400 gram gesneden bladgroenten toe te voegen (spinazie of andijvie) wordt het gerecht sappiger.
 • Vervang de komijn door een (pittig) currymengsel.
 • Als je de B en BR in een pannenkoek rol kan je de pannenkoek bestrooien met geraspte, pitige kaas en even gratineren onder de grill of in de oven op 200 graden.

Wauw Mari, wat kan jij lekker koken!

Kookboek Mari Maris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s