Lieveheersbeestjes en brandnetelgier

Broedse kip

De dag begon met het schoonmaken van het kippenhok. Sinds de kleintjes schurftmijt hebben maak ik het hok nog één keer per week schoon. Toen het zich pas openbaarde deed ik dit iedere dag maar dat is nu gelukkig niet meer nodig. Eén keer per week gaan de dames met hun pootjes in een badje detol en daarna insmeren met vaseline. Dit voorkomt in ieder geval uitbreiding.
De zwarte is nog steeds broeds en zo langzamerhand raak ik het een beetje beu om haar iedere dag van het nest af te halen. Ze is heel hardnekkig broeds. Haar borst is helemaal kaal. Ze maakt de hele dag kloekgeluiden en zit het liefst de hele dag op het legnest. Vanmorgen trof ik dit tafereeltje aan. Het leek erop dat de bruine haar kwam halen. Helaas zonder resultaat.

 

Lieveheersbeestjes als bestrijders tegen luizen

Daarna naar de oude tuin, op zoek naar lieveheersbeestjes. Net als vroeger, toen we nog klein waren, lieveheersbeestjes in een potje. Ik vond het nog leuk om te doen ook😊😊

 

Daarna heb ik mijn nieuw gevonden legertje gelijk aan het werk gezet. Met potje en al in de meest aangetaste dahlia. De sukkels kwamen er alleen niet uit zichzelf uit dus ik moest ze een beetje helpen.
Ik hoop dat ze flink honger hebben😃

Ik heb ook nog nieuwe brandnetels gevonden. Met de brandnetels maak ik brandnetelgier. Het is een vreemde hobby hoor, tuinieren.

Brandnetelgier maken

Het maken van brandnetelgier is makkelijk  en kan in elke regenton of grote emmer. Verhouding 1 kg brandnetels op 10 liter water. Ik heb alleen het blad en de stengels gebruikt, dus niet het bloeiende gedeelte.
Na drie dagen zal het gistingsproces beginnen. Roer één tot twee maal per dag in de emmer tot de gisting compleet is. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt dit ongeveer tien dagen. Wanneer je nog kleine belletjes ziet  is de gisting nog niet voltooid.
Tijdens het gistingsproces wordt de brandnetelgier voldoende belucht en afgedekt tegen vuil. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een grote ton omgekeerd op de emmer te plaatsen. Ik zet de emmer in de schaduw en uit de buurt van de tuinburen, het stinkt namelijk nogal.

Na tien dagen gooi je de gier door een zeef (of zeven door een doek) en giet het over in flessen. Ik bewaar voor dit doel oude wijnflessen. Gebruik> 1 op 10, dus 1 liter gier  verdunnen op 10 liter water.
Het overblijfsel van de brandnetels kan op de composthoop.

Welke planten houden van brandnetelgier?

Tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken, pompoenen en courgette.

Je kan het ook gebruiken als bestrijding tegen luizen.

Aardappels

De aardappels bloeien! Even op de kalender gekeken wanneer ze geplant  zijn, dit was op 19 april. Dus ze moeten nog even, want er wordt 90 tot 100 dagen gerekend voor ze oogstbaar zijn.

 

 

 

Oogst, daar doen we het uiteindelijk voor hé. En dan de keuken in, nog een paar potten aardbei-rabarberjam gemaakt en rabarbermoes.

 

De courgettes komen er ook aan! (lijkt heel groot maar in werkelijkheid maar twee centimeter😊) Nog even geduld.

2 gedachtes over “Lieveheersbeestjes en brandnetelgier

  1. Hallo
    Ik heb al een paar jaar last van bladluizen op mijn rozen. Dit jaar wil ik bloemen ! Ik spuit nu brandnetelgier op de planten maar zie er ook lieveheersbeestjes op zitten… vroeg me af of de gier die lieveheersbeestjes niet gaat wegjagen ?

    Like

    1. Hoi Marieke, ik heb nog nooit geprobeerd om brandnetelgier op onze rozen te spuiten. Ik zet zelf altijd bloempotjes met stro op z’n kop op een stok tussen de rozen en dahlia’s, en na een tijdje zijn de luizen vanzelf weer weg. Wat je ook zou kunnen proberen is eens voorzichtig op1 plant proberen en kijken of je op die plant verbetering ziet.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s