Feedback

Regelmatig krijg ik complimenten over mijn tuin. Dat is best leuk als je pas een nieuwe tuin hebt en alles opnieuw moet uitproberen. Soms stappen voor mij onbekende voorbijgangers van hun fiets voor een praatje en complimenten. En ook van medetuiniers….. dat ik er feeling voor heb enzo….  Daar groei je van kan ik je melden😊😊

Moestuin anekdotes

Vandaag was het even anders. Een medetuinier stopte voor een praatje en gaandeweg kwam ik er achter dat hij niet onder de indruk was van mijn aardappels. “Daar zit bijna niets onder”, zo meldde hij. Waarmee hij bedoelde dat er weinig loof op de aardappels staat en daar nooit een grote oogst van kan komen. “Ach”, nuanceer ik het meteen, “ik hoef er niet van te leven, wat het opbrengt is leuk en daarna kopen we ze weer”. “Ja” zegt hij, “alles wat je uit je tuin haalt is leuk meegenomen, en als je het onkruid een beetje onder controle houdt zal dat best lukken.” “Ik doe mijn best” zeg ik tegen hem, denkend aan de grote paardebloem dit achter me staat te pronken met zijn pluizebol. Oeps..

Maar hij  heeft gelijk. Ik weet ook hoe het komt en hij gaf dit ook al aan, er zit geen mest in de grond. Dat beetje koemestkorrels wat van te voren wordt gestrooid zal nooit joekels van aardappelen produceren. Kunstmest, is zijn advies… helaas ben ik daar niet zo van. Maar ik neem het wel voor volgend jaar, of eigenlijk dit najaar al, eens te bedenken hoe het anders kan. Misschien toch een keer mest door de grond werken ondanks dat ik het sjouwen met kruiwagens stront ook niet zo zie zitten.

Maar het heeft woensdag flink geregend in het Zeeuwse! Bijna 45 mm over mijn landgoedje!
De tuin is er flink van gegroeid, je ziet het zomaar omhoog komen. De dille is in een paar dagen tien centimeter gegroeid, en de maïs bloeit ineens. De pompoenen beginnen te zwellen en binnenkort kunnen de eerste bieten de grond uit.

 

Aardappels oogsten

Het loof van de aardappels gaat steeds meer achteruit, nog vijf dagen en dan zitten ze 100 dagen in de grond. De lekkerlanders zijn vroege aardappelen, die na 80-100 dagen geoogst kunnen worden. Dus volgende week eens kijken wat er onder zit, als ik tevreden ben met de grootte gaan ze de grond uit. Eigenlijk heb ik ook de grond nodig voor andere gewassen. Ik heb nog winterprei staan en nog een paar witte koolplantjes. Vorig jaar heb ik nog kleine kalebassen gezaaid op de grond van de aardappels, misschien doe ik dat dit jaar weer wel.

De bintjes moeten iets langer in de grond blijven, ze hebben een groeiperiode van 100-120 dagen en daarmee een middenvroeg ras. Maar ook daar ga ik volgende week schatgraven. Want ja, ook die grond heb ik nodig😊 Daar komen de nieuwe aardbeien.

 

O ja, ik ben blijkbaar toch een bloesempje vergeten te verwijderen in april, want ineens hangen er toch een paar appels en pruimen.  Op de achtergrond zie je het loof van de bintjes.

Om te voorkomen dat de pompoenen gaan rotten op de natte grond heb ik ze allemaal een vloertegel gegeven. Voor dit doel heb ik oude badkamertegels bewaard, ze wegen niet veel en zijn makkelijk op te slaan.

Augurken inmaken

Werkwijze

Schoongemaakte augurken eerst 24 uur in een zoutoplossing leggen (100 gram zout op één liter water), daarna goed spoelen met water en in een steriel potje stoppen met dille en wat peperkorrels. Je kan er ook andere dingen bij doen, bijvoorbeeld paprika, wortel of ui.  Daarna drie eetlepels suiker toevoegen per potje. Azijn aan de kook brengen en in het potje gieten. Deksel erop draaien en vijf min op zijn kop zetten, daarna terug draaien. Het deksel zuigt zich dan vanzelf vacuüm waardoor je het een jaar kan bewaren. Augurken moet je sowieso twee maanden laten staan voordat je ze kan eten. En ze worden alleen maar lekkerder!

Fijn weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s