Aardbeienplanten

Het heeft even geduurd, want ik vergat ze steeds mee te nemen, maar de naambordjes staan eindelijk op hun plaats.  Heeft wel wat toch? Gemaakt van restjes hout.

Vanmorgen opnieuw brandnetels geplukt om brandnetelgier te maken. Want er zijn nog maar 3 flessen over van de vorige keer, dus het gaat best hard.

Brandnetels in een emmer, water erbij en afdekken met, in mijn geval, een oude vloertegel. Ivm de geur die over een paar dagen ontstaat maar ook omdat er vliegen op af komen, en te voorkomen dat er nog meer ( regen) water in komt waardoor de emmer overloopt en mijn gier in de bodem verdwijnt en al mijn werk voor niets is geweest. Ik schreef  hier eerder over brandnetelgier maken.

 

De aardbeien zijn gesnoeid. Je haalt dan het oude blad weg om eventuele ziekten kwijt te raken. Nu zaten er volgens mij geen ziekten in, want het is een heel droog voorjaar geweest, maar uit voorzorg toch maar alles afgeknipt. De kleine plantjes heb ik in de schaduw van de zinnia’s gezet en nog  wat water gegeven. Ze moeten het nu voor het eerst zelf zien te redden zonder voeding van de moederplant. Als ze het goed blijven doen mogen ze volgende week de grond in. Bij een aantal komen de wortels al onder het potje uit, dus dat is een goed teken. Ik heb ze daarom ook op een aarde-ondergrond gezet en niet op een stenen ondergrond, ze kunnen nu eventueel water uit de volle grond halen als de wortels volgroeid zijn. De stekken die ik nog vond tussen de planten heb ik grotendeels bewaard, mochten deze planten het ondanks alles toch niet gaan redden. Dan heb ik in ieder geval nog reservestekken over. Als je aardbeienstekken neemt van een plant is het overigens belangrijk dat je de eerste stek pakt die het dichtst bij de plant zit, dit zijn de beste stekken. Ik liet eerder hier de werkwijze zien.

 

Ik laat de planten allemaal nog een jaar staan. Dus ik heb ze mest gegeven ( opgeloste koemestkorrels) en daarna de grond onkruidvrij gemaakt. Tussen de planten stonden grote paardenbloemen en veel kweekgras, dus het kostte wel even tijd om alles schoon te maken. Vooral de paardenbloemen zaten tussen de aardbeienwortels, en het viel niet meer om ze met penwortel en al  te verwijderen.  Maar nu ziet het er weer prima uit😊

We hebben mee eters in de moestuin😊 Jammer hoor, 14 slaplantjes gepland op 24 juni, en nog 8 over… Foto onder is van 24 juni

Volgende week….. wordt een oogstweek, de aardappels mogen de grond uit en er staan voor het eerst bietjes op het menu. Dus binnenkort kan je zien of de aardappels werkelijk zo klein zijn gebleven of dat het allemaal wel mee valt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s