Aardbeienplanten

Het heeft even geduurd, want ik vergat ze steeds mee te nemen, maar de naambordjes staan eindelijk op hun plaats.  Heeft wel wat toch? Gemaakt van restjes hout.

Brandnetelgier

Vanmorgen opnieuw brandnetels geplukt om brandnetelgier te maken. Want er zijn nog maar drie flessen over van de vorige keer dus het gaat best hard.

Brandnetels in een emmer, water erbij en afdekken met, in mijn geval, een oude vloertegel. In verband met de geur die over een paar dagen ontstaat maar ook omdat er vliegen op af komen en te voorkomen dat er nog meer (regen)water in komt waardoor de emmer overloopt en mijn gier in de bodem verdwijnt en al mijn werk voor niets is geweest. Ik schreef  hier eerder over brandnetelgier maken.

 

Aardbeienplanten verzorgen

De aardbeien zijn gesnoeid. Je haalt dan het oude blad weg om eventuele ziekten kwijt te raken. Nu zaten er volgens mij geen ziekten in, want het is een heel droog voorjaar geweest, maar uit voorzorg toch maar alles afgeknipt.

De kleine plantjes heb ik in de schaduw van de zinnia’s gezet en nog  wat water gegeven. Ze moeten het nu voor het eerst zelf zien te redden zonder voeding van de moederplant. Als ze het goed blijven doen mogen ze volgende week de grond in. Bij een aantal komen de wortels al onder het potje uit dus dat is een goed teken. Ik heb ze daarom ook op een aarde-ondergrond gezet en niet op een stenen ondergrond, ze kunnen nu eventueel water uit de volle grond halen als de wortels onder het potje uitgroeien.

De stekken die ik nog vond tussen de planten heb ik grotendeels bewaard, mochten deze planten het ondanks alles toch niet gaan redden. Dan heb ik in ieder geval nog reservestekken over.

Als je aardbeienstekken neemt van een plant is het overigens belangrijk dat je de eerste stek pakt die het dichtst bij de plant zit, dit zijn de beste stekken. Ik liet eerder hier de werkwijze zien.

 

Ik laat de planten allemaal nog een jaar staan dus ik heb ze mest gegeven (opgeloste koemestkorrels) en daarna de grond onkruidvrij gemaakt. Tussen de planten stonden grote paardenbloemen en veel kweekgras, het kostte wel even tijd om alles schoon te maken. Vooral de paardenbloemen zaten tussen de aardbeienwortels en het viel niet mee om ze met penwortel en al te verwijderen.  Maar nu ziet het er weer prima uit😊

We hebben eters in de moestuin😊 Jammer hoor, veertien slaplantjes gepland op 24 juni en nog acht over… Foto onder is van 24 juni.

Volgende week….. wordt een oogstweek, de aardappels mogen de grond uit en er staan voor het eerst bietjes op het menu. Dus binnenkort kan je zien of de aardappels werkelijk zo klein zijn gebleven of dat het allemaal wel mee valt.

Een gedachte over “Aardbeienplanten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s