Nog meer oogst.

Ja ja ik kon natuurlijk niet langer wachten….  dus voorzichtig met 1 plant begonnen, en dat viel niet tegen ( nou ja een beetje dan)  dus daarna volgden er al snel meer, en voordat ik het wist was het hele vak leeg 😉 Ik ben een beetje een schijtert als het gaat om aardappelteelt. Ieder jaar neem ik me voor om ze langer in de grond te laten zitten zodat de aardappels  beter te bewaren zijn, maar als ik dan zie dat medetuiniers alles uit de grond gaan halen wordt ik onrustig. Want, stel dat de phytopthora            ( schimmelziekte voor de leken onder ons) toeslaat, dan heb je ineens niets meer als je er niet op tijd bij bent. Maar medetuiniers hadden hun aardappels eerder geplant, want.. wij moesten immers eerst een schuur bouwen en waren daardoor heel laat… maar ja…. Wat doe je dan, advies inwinnen?
Vorig jaar twijfelde ik ook, waren de planten nog wel gezond, of zat ” HET KWAAD” zoals iedereen het noemt, er al in? Ik liet een medetuinier met veel ervaring kijken…. en  ja hoor, het zit er al in. Een dag daarna ( ik had inmiddels de helft van mijn planten gerooid)  kwam ik een andere medetuinier tegen, en hij vroeg ook naar mijn aardappels. Toen ik vertelde dat “HET” er al in zat liep hij mee naar mijn tuin, en…. “Nee hoor” zei hij, “dat is gewoon veroudering van de plant, niks geen “kwaad”…. had ik dus voor niks een groot deel van mijn planten gerooid hé. “
Dus dit jaar vastbesloten alleen naar mijn geweten te luisteren en het beetje verstand dat ik van moestuinieren heb. Er zaten 10-12 aardappels van het ras Lekkerlander  aan iedere plant, een stuk of 4 grote en de rest kleinere… In totaal was het zo’n 11 kg, gerooid van een oppervlakte van 3 vierkante meter. Soms moet je tevreden zijn met wat je hebt.
De bintjes.. die laat ik nog even zitten, maar voor hoe lang….😊

 

Daarna.. gelijk de grond schoongemaakt en kalebassen gezaaid. Eigenlijk kan dat niet meer zo laat in het jaar, maar vorig jaar ook na de aardappelteelt gedaan en door een mooie nazomer toch nog heel veel kalebassen kunnen oogsten. Ze zijn allemaal klein en kunnen nog best volgroeid zijn voor het einde van het seizoen.

Klein minpuntje> het zaad is al over de datum. Maar ja, toch proberen hé.

 

De eerste Parijse worteltjes! Een enkeling had al eerder geoogst moeten worden, het is al een lange wortel ipv een ronde.
Schoongewassen, gesorteerd  en opgeslagen in de schuur. Het eerste deel van onze wintervoorraad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s