Regeren is vooruitzien

 

Als je volgend jaar aardbeien wil hebben moet je vooruitkijken en plannen. In juni/juli heb ik aardbeienplanten gestekt. Ik schreef er eerder hier over.
De aardbeienplanten zijn inmiddels goed gegroeid, de wortels komen onderuit de pot.  Vrijdagmiddag had ik ze fanatiek gepland op het aardappelveld van de Bintjes. ’s Avonds nog even gegoogled op de voeding die ze nodig hebben, en toen las ik dat het toch niet zo’n goed idee is om aardbeien op grond met voorteelt van aardappels te zetten. Ze zijn nl allebei vatbaar voor een bepaalde schimmel. Nu zette ik afgelopen jaren ook altijd aardbeien na aardappels.  Dat gaat meestal ook wel goed  maar ook was er regelmatig vruchtrot van de aardbeien. Reden om het anders te doen.
Dus zaterdagochtend weer even fanatiek begonnen om een nieuwe plek voor ze te maken. De oude rabarber van mijn voorganger uit de grond gehaald, en de rucola stond  al in het zaad dus die kon er ook uit. En, wat meer pijn deed, 8 paprikaplanten gerooid. Daar hingen al wat groene paprika’s aan maar er waren ook planten waar niets aan hing. Dus weg ermee.

 

 

Ik heb de aardbeien op lage ruggen gezet, om te voorkomen dat ze met hun voeten in het water komen te staan als er veel regen valt. Plantafstand 25 cm tussen de plantjes in de rij, 70 cm tussen de rijen. ( Onder de plant doe ik altijd een beetje koemestkorrels, en daarna een beetje houtas in het gietwater.)  Dat laatste is goed voor de vruchtzetting.

 

Onder de rabarber was het een waren slakkeninvasie. Ik heb ze allemaal verzameld en buiten het dorp weer losgelaten.  Ze waren zelfs te dik voor onze kippen. Regeren is vooruitzien. Door de slakken weg te vangen kunnen deze in ieder geval geen nieuwe eitjes leggen in mijn moestuin.

Daarna nog wat klusjes in de tuin. De uien moesten schoongemaakt worden en opgeslagen. Ik knip altijd de wortels er af en het afgestorven  loof en daarna gaan ze in het krat. Bewaar uien nooit naast de aardappels, de aardappels gaan anders sneller “schieten”( scheuten maken om  te ontkiemen)

De komkommers zijn dit jaar niet gelukt. Dat is voor het eerst, want ik kweek ieder jaar komkommers in een pot. Het zijn soort gele ballen geworden. Ze waren natuurlijk eerst groen maar ze hangen er al een tijdje😊

Nog een vrolijk plaatje tot slot… de eerste grote paprika oogst! De groene puntpaprika’s  zijn natuurlijk niet rijp en minder lekker, maar die gebruik ik altijd in een stoofpotje. De paarse ( ras Macho) zijn overigens ook onrijp, ze zouden moeten kleuren naar diep rood. Vooral de gele ( ras Doe Hill) zijn superlekker.

 

En zo eindigen ze dan in de vriezer. Regeren is vooruitzien… als het straks winter is hoef je maar een zakje uit de vriezer te pakken en bevroren in de pan te gooien😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s