Bonensessie

We hadden afgelopen weekend een klein oogstfeestje…. BBQ voor 2. Beetje vlees, stokbrood en heel veel groente😊 En gelukkig hebben wij geen last van al dat gedoe rondom eieren uit de winkel. Leentje en Saté leggen trouw iedere dag een eitje.

De kalebassen die op 19 juli zijn gezaaid zijn inmiddels aan hun 2e blaadje toe. Ik schreef er eerder hier over. Ze waren van een zakje zaad dat over de datum was.  Ze groeien niet zo hard dus ben benieuwd of er nog vruchten aankomen.

Iedereen heeft het over de zwarte bonenluis… ik vond het altijd zwaar overdreven, luizen in je bonen kan toch geen kwaad… maar als je niet oplet nemen ze je hele plant over en zit alles onder de luizen. Dus bij het zien van deze lastposten heb ik meteen de top eruit gehaald… net op tijd blijkbaar want verder geen luis meer gezien.

Het kweken van de sperziebonen heeft nogal wat voeten in aarde gehad dit jaar. Eerst kwamen ze niet op, daarna verzopen ze door de regen, en hier en daar werd er ook nog een plantje opgegeten.  Een paar weken geleden kwamen eindelijk de eerste bonen. Wat ben je daar blij mee als je eindelijk na zoveel maanden ploeteren  je eerste handje bonen kan trekken. Na een paar dagen hadden we een maaltijd, en daarna nog één, en nog één….. en nu, trek ik een halve emmer per 2 dagen, en raak ik die bonen een beetje beu… want er zit nl een ziekte in. Ik heb me laten vertellen dat dit roest is. Als ze pas getrokken zijn zitten er vlekjes op, en na 2 dagen bewaren in de koelkast worden deze vlekjes vochtige wondjes. Dus van de 3 bonen die ik kan trekken moet er 1 weggegooid worden…. zo jammer!

Vanmorgen bonen geblancheerd ( 2 min koken, daarna gelijk afkoelen met koud water) en laten drogen op een bakblik met daarop een theedoek. Na het drogen alles in diepvrieszakken gedaan.

 

Later vertelde een oude tuinvriend dat je zo ook gewoon rauw in kan vriezen😀😀

En of het nog niet erg genoeg is, heb ik gisteren de eerste aardappeloogst in de schuur gecontroleerd… en dat was schrikken. Een gedeelte kon zo de kliko in. Ik vermoed dat er toch Phytophthora in zit. Of een andere schimmel.

Ja je dacht zeker een leuk tuinblogje te lezen hier, maar het is niet altijd leuk in de moestuin kan ik je melden. Vaak is het heel hard werken, en dat harde werken wordt niet altijd beloond helaas.

Gelukkig gaan er ook dingen wel goed.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s