Moestuinoogst ( 2)

 

Gistermiddag weer een deel van de moestuinoogst binnengehaald. Ik kon mijn geduld niet langer bedwingen. Afgelopen week voorzichtig 2 aardappelplanten gerooid van het ras Bintje. En ze hadden een redelijk formaat, dus…. alles eruit gehaald.  Opnieuw 2 1/2 emmer aardappelen, ik schat dit keer zo’n 15 kg dus ik ben best tevreden. We eten altijd tot rond de jaarwisseling eigen aardappelen, dat zal dit jaar ook wel lukken. Samen met de Lekkerlanders hebben we zo’n 26  kg schat ik.
We hebben nooit zulke grote hoeveelheden dat we zelfvoorzienend zijn, dan moet je zoveel aardappelen zetten dat er geen plaats meer is voor andere groente of fruit en dat wil ik niet. Bovendien zijn ze in de winkel niet duur, en je moet er aardig wat moeite voor doen om aardappels gezond groot te brengen. Want eerst is er de nachtvorst, daarna krijg je perioden van droogte of regen die je oogst kunnen bederven, de gevreesde ziekte Phytopthora, kevers, enz enz. En als de oogst binnen is ben je er nog niet, want dan moet je diezelfde oogst nog regelmatig controleren op slechte aardappels, schimmels enz. En je moet ze vorstvrij bewaren, dus in ons geval moeten ze uit  de schuur als het gaat vriezen en opgeslagen worden in de bijkeuken.
Dus zijn we tevreden met 2 vakken aardappels

 

Na het oogsten heb ik ze net als de Lekkerlanders gewassen en laten drogen, daarna gesorteerd op grootte en opgeslagen in de schuur, waar het donker is. Eigenlijk moet je ze bewaren op een koele donkere plek maar die hebben we helaas niet. De schuur is geïsoleerd dus dat scheelt wel iets voor de temperatuurschommelingen.

Tijdens het schoonmaken van de grond kwam ik deze tegen… slakkeneieren. Je kan ze gewoon kapot knijpen met je handen, of op een andere manier maar in ieder geval worden dit geen kleine slakjes meer😊 Enne, ik had handschoenen aan hoor😊😊

Kweekgras, het ergste onkruid dat ik in mijn tuin heb. De één heeft heermoes, de ander brandnetels of zevenblad, en ik heb kweekgras. En winde, maar op de foto zie je het wortelgestel van kweekgras.
Ieder vak dat leeg komt komende tijd zal grondig schoongemaakt moeten worden, dus omspitten met een riek en daarna een paar keer met de hark er door om het ergste weg te halen. Iedere 10 cm wortel die blijft zitten groeit uit tot een nieuwe plant, dus ik heb geen ilussie’s dat het voor altijd weg blijft.

Met de komst van de regen is ook de meeldauw in grote getale aanwezig. Een schimmel die vooral ontstaat bij warm en vochtig weer.  Het scheelt veel als je gewas goed kan opdrogen na een regenbui. Dus houdt een ruime plantafstand aan. Meestal staat de aanbevolen plantafstand ook achterop een zakje zaad.
Dit is het blad van de augurk, maar ook de courgette’s en de pompoenen hebben er last van.
Je kan de vruchten nog gewoon eten. Om de schimmels te bestrijden of voorkomen kan je het blad besproeien met brandnetelgier of een aftreksel van heermoes, maar zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd.

De bieten hebben geel blad gekregen, ik heb gelezen dat ze dan een tekort aan kalium kunnen hebben dus ik heb ze nog een beetje houtas  gegeven. Hopelijk helpt het.  Vooral de kleine bietjes hebben geel blad.
Als iemand nog een ander advies heeft houdt ik me aanbevolen.

 

De paprika’s doen het ook dit jaar weer supergoed, maar we moeten weer veel geduld hebben. Afgelopen week een gedeelte van het blad verwijderd, zodat de zon er goed bij kan. De paarse moeten nog rijpen naar dieprood, maar je kan ze ook onrijp eten. Dan zijn ze wel minder zoet. Het is eigenlijk net als bij de groene paprika’s, die zijn ook nog niet rijp maar kan je ook gewoon eten.

 

Er gaat ook wel eens wat mis… waarschijnlijk door de droogte, of aangevreten door een slak en door de beschadiging zo gegroeid. We konden het bovenste deel toch nog opeten.

Vanmiddag… even geen tuin, maar lekker aan de waterkant gezeten😎

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s