Vakantie.

We zijn 2 weken met vakantie geweest. Heerlijk genoten van niets doen en  relaxen, veel gefietst vanuit 4 verschillende adressen in Nederland. Geen kippen die om 6 uur staan te blèren om eten of een moestuin die roept dat er werk op je ligt te wachten  die aandacht nodig heeft. We zijn weer helemaal zen om al dat werk weer op te pakken.

 

 

 

 

Voordat we weggingen heb ik de tuin netjes achter gelaten,  voor zover dat mogelijk was met al die regen. De moestuin verhoogd altijd mijn vakantiestress, want er is altijd nog zoveel te doen. Dus ik stond de avond voor we weggingen nog even 10 paprika’s schoon te maken om in te vriezen😊  Het is niet alleen maar een koffer inpakken en het gras nog een keer maaien, daar komt meer bij kijken. Want eigenlijk kan je de moestuin niet zomaar een paar weken aan zijn lot overlaten.

Tips voor als je op vakantie gaat>
  • Vraag iemand voor je tuin te zorgen, in ruil voor verse groenten en fruit. Maak samen een rondje door de tuin en geef  uitleg over hoe bv een net het makkelijkst verwijderd en teruggehangen kan worden. En geef vooral aan wat er geoogst moet worden zodat je ook weer kan oogsten als je terug bent.  Zorg dat er voldoende zakjes aanwezig zijn voor de plantenoppas om de oogst mee naar huis te nemen en zet oogstmanden en emmertjes klaar.
  • Schoffel de tuin nog een keer. Al het onkruid dat weg is kan geen zaad meer maken. Bovendien droogt je grond minder snel uit en kan regen makkelijker doordringen tot je planten. Mulch eventueel de grond om meer onkruid te voorkomen, met bv gemaaid gras of cacaodoppen.              ( ivm Luna doe ik dat laatste niet, honden kunnen hier aan dood gaan!)
  • Zet ( gevulde) gieters neer voor de plantenoppas. Geef een dag voor vertrek alles nog water en eventueel voeding.
  • Knip zoveel mogelijk de (bijna) dode bloemen uit. Ondertussen vormt de plant nieuwe bloemen die weer prachtig staan te bloeien als je terug komt.
  • Haal de toppen uit de tomatenplanten. Dit doe je na het 5e trosje. En vergeet niet de dieven te verwijderen. Oogst de ( bijna) rijpe tomaten.
  • Oogst zoveel mogelijk groente. Geef het weg of maak het in. Of, zoals wij, neem een deel mee en gooi een deel in de vriezer.
  • Zaai nog een rijtje sla, radijsjes, rucola enz.
  • Zorg dat losse plantjes zoveel mogelijk in de volle grond staan. Als het af en toe regent kunnen ze zichzelf redden, in een potje niet.
  • Zet het raam van de kas open, evt ook de deur. Tomaten hoeven het niet persé warm te hebben, ze doen het buiten immers ook geweldig als ze maar niet nat worden.  Hang een  klamboe voor de deuropening, dan  kunnen er geen langpootmuggen in ( die graag eitjes leggen in de kas, de larven eten vervolgens de wortels van je plantjes op!)
En dan, bij thuiskomst, gelijk naar de tuin natuurlijk!
Pfffffffffffffffffffft, wat een werk ligt daar weer de wachten. De regen van de laatste tijd, afgewisseld met zon en warmte heeft het onkruid de afgelopen 2 weken een flinke groeispurt gegeven. Shit, dat kost me een paar weekjes om het weer op orde te krijgen vrees ik.
Morgen meteen aan de slag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s