De hoorn des overvloeds

 

 

 

 

Als je een moestuin hebt komt onvermijdelijk een keer de oogst, als je het het allemaal goed doet tenminste. Tijdens de vakantie hebben we heel veel van die stalletjes langs de kant van de weg zien staan. Je weet wel, van die zelfgemaakte stalletjes, of soms gewoon een paar kratten op elkaar gestapeld waarin oogst wordt aangeboden voor weinig geld. Een divers aanbod ook, van courgette’s tot zelfgemaakte jam, pompoenen, appels, pruimen enz. Soms vergezeld van wat onvriendelijke briefjes als “eerlijk duurt het langst”. ( waarschijnlijk bestolen van groente?)

Bij mij geen stalletje… nog niet tenminste😊. Ik kon het nog redelijk redden met mijn vriezer en 2 koelkasten. Maar de ruimte wordt wel wat nijpend vrees ik, nu er 30 (!)  paprika’s zijn geoogst.  Ik moet nog eens bedenken wat ik daar mee ga doen….

De groente is flink gegroeid tijdens mij afwezigheid. De eerste foto hieronder is gemaakt op 17 augustus, en de volgende op 31 augustus. Niet alleen de sla heeft een groeispurt doorgemaakt, ook de aardbeien hebben weer flink wat uitlopers gemaakt.

 

Ook de pompoenen doen het prima. De eerste foto is tevens gemaakt op 17 augustus, de volgende op 1 september. Het is een Galeus d’ Eysine pompoen. De pompoen groeit eerst naar zijn volledige grootte, en daarna vormt hij uitstulpingen aan de buitenkant. Het ziet eruit alsof er doppinda’s op groeien.  Hij is eetbaar en heerlijk zoet, geschikt voor bv soep, marmelade of jam en zoetzuur. Hij is niet zo lang houdbaar, 2 tot 3 maanden.
Het is een sieraad in de tuin, en de enige pompoen van deze soort die gelukt is dit jaar dus ik ben er zuinig op.

 

Helaas groeit het onkruid ook hard. De afgelopen dagen al 6 emmers onkruid gewied, en er volgt nog meer vrees ik want de andere helft van de tuin moet ook nog😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s