De hoorn des overvloeds ( 2)

 

 

Mijn  tuinbuurman liep vorige week zuchtend langs mijn tuin. Hij sleepte een grote zak met zich mee. Toen hij mij zag stopte hij en vroeg of ik ook nog bonen had. Ik vertelde hem dat ik net terug was van vakantie en de bonen nog niet geïnspecteerd had. “Dan zou ik maar niet kijken als ik jou was”, kreeg ik als antwoord. Ik keek hem niet begrijpend aan. “Nou”, zei hij,  “ik heb zojuist 10 kilo bonen getrokken, je gelooft toch wel dat ze thuis niet blij zijn als ik daar mee thuis kom”.
Tja…😊😊

Vandaag zag ik hem weer, zijn vrouw was inderdaad niet zo blij geweest, maar een deel van de bonen had hij inmiddels verkocht dus hij hoeft in ieder geval niet de hele winter bonen te eten.

 

 

Van de paprika’s van afgelopen weekend heb ik jam gemaakt. Ja, dat kan ook, jam van groente😉 Lekker op het boterham met  oude kaas!

Recept

  • 1 kg paprika’s
  • 350 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes. Kook ze ongeveer twintig minuten, totdat ze goed zacht zijn. Doe alles in een zeef die in een pan staat en druk de paprika door de zeef met de achterkant van een lepel. Ik gebruikte een juslepel. Dit is een  rotwerk vervelend klusje want het kost wel enige moeite.
De moes die overblijft verwarm je opnieuw, samen met de suiker en citroensap. Laat dit vijf minuten goed doorkoken. Als je wil testen of de jam goed van dikte is doe je een theelepel jam op een schotel en laat dit tien of vijftien minuten rusten. De jam koelt af en droogt wat in, als je de schotel op zijn kant kan houden zonder dat de jam eraf glijdt is de jam dik genoeg.
Giet de jam vervolgens in schone, gesteriliseerde potten. Ik schreef eerder hier over het steriliseren van potten.

 

Terug naar de tuin. Vandaag weer veel onkruid gewied, nog steeds achterstallig onderhoud na de vakantie. Het aardbeienvak en de bessenkooi zijn weer schoon. Het onkruid heb ik op hoopjes laten liggen. Dit composteert uiteindelijk.

En daarna nog een rondje door de tuin om te oogsten. Er hingen weer paprika’s die rijp waren… allemachtig waar moet ik er mee blijven? Ik heb er gelijk maar één door de sla gedaan vanavond, er waren verschillende overrijpe paprika’s bij dus die kan je niet lang  bewaren. De rest wacht op .. ja, op wat eigenlijk, tot ik weer verzonnen heb wat ik er mee ga doen?

Verder nog sla, frambozen, courgettes en maïs geoogst. De maïs hangt half over de pompoenen. Dit was vorige week al zo, maar nu eindelijk ontdekt waardoor, er hing namelijk een pompoen in. Aangezien hij met zijn ranken over meerdere maïsplanten is gegaan en daarna een vrucht is gaan vormen hangt het halve maïsvak voorover.
Morgen maar eens kijken of er nog meer kolven geoogst kunnen worden, er wordt veel regen voorspelt dus de kans dat ze gaan schimmelen is wel groot. Zeker als de kolven horizontaal hangen.
We telen maïs voor de kippen, niet voor onszelf. We houden er niet zo van.
Wel geprobeerd hoor, maar al die plakkende mais aan je tanden is niets voor ons. Meestal eten de kippen in de winter niet zo geweldig en minder dan normaal, dus dan is het fijn om ze bij te voeren met gedroogde maïs.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s