Mais

Zo zag de mais er uit afgelopen donderdag.  Niet zo best eej😊
De buitenste bladeren van de kolven zijn al droog en dor, net als de bladeren van de planten. Hoog tijd om te oogsten. Dussss….. het mes erin!

Als de  planten droog zijn loop je makkelijk even door het maisveldje, en al snel had ik 2 emmers vol kolven. Bij iedere kolf is het een verrassing wat er in zit.. tis net Sinterklaas😊😊
Nou ja, ik weet natuurlijk wel dat er geen bonen in zitten, maar of de kolf volgroeid is of niet is toch iedere keer een verrassing. Met Sinterklaas voelde je dan voorzichtig aan het pakje. Wat voor vorm heeft het? Even schudden, want misschien rammelt het wel… Dat laatste deed ik natuurlijk niet maar voelen geeft best een goede indicatie van de maiskolf.

En dit was het resultaat van pakjesmiddag😊 Een mand vol mais.Je kan goed zien dat een groot deel van de kolven niet volgroeid is. Maakt niet uit hoor, beter dan dit wordt het niet meer, de planten zijn aan het afsterven dus ze groeien niet meer.
Nu liggen ze in de bijkeuken te drogen. Meestal laat ik ze 2 weken drogen, daarna maak ik de maiskorrels los en bewaar ze in lage bakjes. Op deze manier zit er niet te veel in 1 bakje, waardoor er minder kans is op schimmel. Wel regelmatig controleren hierop.
Van de 3  mooiste kolven bewaar ik de mais om volgend jaar te zaaien.  Dit heb ik nu 2 jaar zo gedaan en geeft een prima oogst. Op deze manier is de cirkel rond, van zaad tot zaad. Zelfvoorzienender kan niet.

Verder met de tuin. Er is nog veldsla gezaaid. Dit moet eigenlijk in augustus, maar door de vakantie is het een beetje verlaat.  En omdat er een natte periode aan komt is het nu een prima tijdstip.  Hopelijk slaat ze goed aan. Veldsla houdt eigenlijk van een wat vastere grond, maar hier hebben de aardappels gestaan dus het is een gok of het zal lukken.  Andere jaren stampte ik de grond aan met de hark maar er overheen lopen ging sneller😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s