Moestuinoogst in de herfst

Dankbare bijen zoemen in de late middagzon…  blij met de bloeiende dalia’s die nog nog in de moestuin staan. Het geeft me een goed gevoel dat ik ze nog niet uit de grond heb gehaald. De bijen en hommels hebben het toch al zo moeilijk.

Toch ben ik vanmiddag begonnen met het opruimen van de planten. Niet allemaal, maar een paar. Iedere keer als de composthoop weer een beetje is gezakt haal ik de dunnere takken van de dalia’s weg om ze te composteren.
Later in het najaar worden de knollen uit de grond gehaald, en gebruik ik de holle takken voor een nieuw insectenhotel.

De kippen zaten gisteren met z’n drieën voor het raam te bléren. Jammer dat dit op de foto niet goed te zien is. En te horen😉

Ze worden steeds brutaler. Als ze de kans krijgen schieten ze achter me langs naar buiten, op zoek naar gras tussen de stenen. Ik durf ze nog niet goed naar buiten te laten gaan, aangezien Saté eens een uur achter het kippenhok heeft gezeten, en we er dus niet meer bij konden.

De courgette’s maken hun laatste courgette’s, als een wanhopige poging nog te zorgen voor nakomelingen. Zolang de nachttemperatuur boven de 9 graden blijft gaan ze door, tot het bittere eind.

Alle courgette’s die we afgelopen zomer over hadden heb ik aan de kippen gegeven. Ze aten ze dankbaar op.  Deze gaan de vriezer in, voor de stoofpotjes van komende winter.

 

 

Het loof van de witlof is afgeknipt. Ik vond het achteraf ook geen goed plan, de slakken en mieren waren er massaal onder gekropen. Niet handig als je bedenkt dat de stronken straks in een emmer in de kas staan.
Witlof knip je 2 cm boven de hals af, niet meer en niet minder. Als je het goed gedaan hebt zie je het begin van een witlofkropje. ( zie onder)

Dit jaar heb ik voor het eerst witte kool geteeld. Onder een klamboe tegen de rupsen, met een extra net eroverheen tegen de duiven. Dubbele bescherming😊
De kolen zijn best goed gelukt, niet heel groot maar gezien de kleine hoeveelheid koemestkorrels ben ik best tevreden.

 

 

Twee uur geleden nog op het land, nu in de pan en over 5 minuten op het bord. Heerlijk met een prei en paprika’s gewokt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s