Losse eindjes

 

Er waren nog wat losse eindjes in eerdere blogs, hier komen ze. Een week geleden  schreef ik al over deze tomaat > Gary Ibson Gold. De naam doet vermoeden dat hij goudkleurig is maar hij is oranje.
De laatste Gary ging vandaag op mijn boterham met oude kaas. Wat een heerlijke vleestomaat is dit. Hij heeft een zoet zuur smaakje, echt super lekker.

Ik had nog een foto beloofd van de wortels van de winde… Een halve emmer vol!
Hij heeft het prima naar zijn zin gehad in het oude compostvat, hij was 3x rond de bodem gegaan. Wortels van meer dan een meter lang. Het grootste gedeelte is verwijderd, nu afwachten of er nog iets is blijven zitten. Vanwege de pruimenboom die er naast staat wilde ik niet te diep spitten.

Ook had ik nog het recept van de haverkoeken beloofd.
Hier komt ie.

Recept haverkoeken


Benodigdheden  (voor 8 koeken)

100 gram gesmolten boter (lactosevrije boter van wajang)
100 gram volkoren speltmeel
50 gram havervlokken
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
8 druppels stevia druppels
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
30 gram rozijnen of abrikozen
30 gram noten of bv zonnebloempitten/ pompoenpitten
20 gram sesamzaad
2 eetlepels water
zout
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
Mixer met mengkom of keukenmachine. ( ik gebruik de laatste)
Latex handschoenen.
Bakblik met keukenpapier

Meng het speltmeel, kaneel, gemberpoeder, kokosbloesemsuiker, zout en wijnsteenbakpoeder door elkaar. Smelt de boter. Voeg de havervlokken, rozijnen, noten, sesam en gesmolten boter toe aan het droge mengsel. Als je dit kort mengt met de keukenmachine blijven de rozijnen, noten en havervlokken grover.

Maak van het deeg kleine balletjes en druk deze plat op de bakplaat. Pas op, want door de hete boter kan dit erg warm zijn, ik doe zelf altijd latexhandschoenen aan maar je kan ook even wachten tot het iets is afgekoeld.  Bepaal zelf het formaat.
Bak de koeken 20-25 min in een heteluchtoven op 170 graden.

Voor glutenvrije koeken kan je het speltmeel vervangen voor 100 gram gemalen havervlokken of havermeel. Voeg dan 1 of 2 eetlepels water extra toe.
De suiker kan je eventueel weglaten als je de smaak van “minder zoet” gewend bent.

 

Gebeurde er verder nog iets in de moestuin? Tuurlijk😊

 

De zonnebloemen zijn geoogst. De pitten bewaren we voor de wintervogels in de tuin.

Omdat de witlofplanten erg achteruit gingen heb ik de eerste wortels geoogst. Helaas zijn de meesten niet intact uit de grond gekomen. Gelukkig moet er straks toch een stuk af dus erg is het niet .
De wortels blijven nu een weekje liggen, de bladeren sterven af en de wortels halen daar nog energie uit. Na een week knip je de bladeren af, maximaal 2 cm boven de wortelhals.  Niet te kort, en niet te lang. Anders vormen zich geen mooie kropjes. Daarna moeten de wortels binnen maximaal 6 weken geplant worden. Dussss…. wordt vervolgd.

 

Eindelijk een deel van de kruiden geoogst. Dit moest eigenlijk al eerder, want voor de basilicum en dille was het al te laat. Maar de rest stond er nog, dus flink geknipt. Rozemarijn, tijm en peterselie.  Dit kan je allemaal drogen  maar ik heb het nog nooit gedaan dus weet niet of het gaat lukken. Je moet eerst alles wassen en daarna los drogen. Nu zag ik dat niet zo zitten dus ik heb het niet gewassen en gewoon opgehangen in bosjes, aan knijpers in de bijkeuken. Dit kan op iedere plek, bijvoorbeeld in een schuur of onder een afdakje met luchtstroom, als het maar niet in de zon is. Na een paar weken  (afhankelijk van de droogplaats) kan je de gedroogde kruiden in potjes doen. Ik laat het resultaat weer wel zien😊

Vorige week had ik een prachtige bos bloemen gehad van mijn moeder. De bloemen zijn inmiddels gaan hangen en het water in de vaas stinkt. Maar een gedeelte van het boeket is nog prima. Dus alles wat nog goed is uit het boeket gehaald en een nieuwe creatie van gemaakt. Als dat niet duurzaam is, bijna nog mooier dan het boeket 😉

Toen ik vanmiddag in regenpak langs de moestuin naar huis fietste na mijn werk had ik niet zoveel zin om de wortels voor het avondeten van morgen uit de grond te halen. Toch vanavond nog even naar de tuin gefietst, want ja, morgen regent het waarschijnlijk ook.
Daar werd ik weer door de tuin verrast. 4 Courgettes lagen op me te wachten, wat een rijkdom weer! Dit komt vast door de hoge temperaturen van de afgelopen week. En de wortels…. raad eens wat die grote weegt?? Zonder loof maar met een beetje modder?

833 Gram. Bijna een kilo!!!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s