Hoe maak je jampotten en weckpotten schoon? 10 Tips.

Hoe maak je jampotten en weckpotten schoon.

Wat doe je met de overtollige moestuinoogst? Want iedereen met een moestuin weet dat er perioden zijn waarin je teveel hebt. Veel te veel. Natuurlijk is een groot deel van de oogst voor eigen consumptie. Ook geven we veel weg en een deel verdwijnt in de vriezer, zodat we in de winter ook fruit hebben van eigen moestuin. Het is voor mij niet de bedoeling om zelfvoorzienend te zijn, maar een klein beetje is ook leuk.

Vooral fruit kan je perfect bewaren door het in een potje te stoppen. Inmaken dus. Hoe doe je dat, inmaken? Kan je gewoon een potje afwassen en vullen met jam?  Nee, daar gaat een heel proces aan vooraf. Je potten moeten brandschoon zijn om de jam langer te bewaren.  Ik schreef er eerder een blogpost over, maar ik neem het graag nogmaals met je door.

Inmaken in potten doe ik altijd met recycle jampotten. Zelf koop ik al jaren geen jam meer, maar ik vraag altijd aan bekenden om potten voor me te bewaren. Soms worden ze ook aangeboden op marktplaats maar daar zou ik zelf nooit aan beginnen. Ik heb eens bij een arts stage gelopen waar patiënten jampotjes met inhoud inleverden voor een “bepaald onderzoek”…. je snapt het wel denk ik 😉 Daar wil je echt je aarbeitjes niet meer in stoppen.

Hoe maak je de jampotten schoon?

 1. Week het etiket van het potje. Verwijder eventuele lijmresten (trekken anders vuil aan).
 2. Maak het potje schoon met warm water en afwasmiddel. Ga met een schuurspons over de schroefranden. Zorg dat deze randen goed schoon zijn. Voor het deksel geldt hetzelfde.
 3. Maak deksel en potje daarna nogmaals schoon in de afwasmachine. Goed afdrogen en deksel pas op het potje doen als alles droog is, anders ontstaat condens in het potje en dus schimmel. Hierna zet ik het potje weg tot er genoeg op voorraad zijn.
 4. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 5. Leg een vel bakpapier op het bakblik van de oven.
 6. Zet de potjes erop zonder deksel en zet het bakblik tien minuten in de oven. Laat ze in de oven afkoelen.
 7. Leg de deksels in een grote pan met een handje soda en laat ze vijf minuten koken.
 8. Belangrijk: gebruik geen roestige deksels, hierin kunnen bacteriën makkelijker nestelen. Gebruik geen plastic deksels, alleen stalen schroefdeksels met geplastificeerde binnenkant zijn geschikt.
 9. Giet de pan af en spoel de deksels met warm water onder de kraan of bijvoorbeeld in een vergiet. Droog ze af als ze afgekoeld zijn en draai ze op de potjes.
 10. Als je bijvoorbeeld 25 potten tegelijk doet (bakblik vol) heb je voor de hele zomer genoeg potjes en hoef je niet dit hele proces steeds te herhalen. En vooral handig: als je veel oogst hebt kan je gelijk beginnen.

De werkwijze kan wat overdreven overkomen, je maakt de potjes immers heel vaak schoon. En nee, ik heb geen smetvrees 😉 . Ik heb wel eens een stap overgeslagen, maar daarna het potje met inhoud weggooien. Als je de werkwijze aanhoudt kan je de inhoud minimaal een jaar bewaren (mits er genoeg azijn, suiker of zout aan toegevoegd is, afhankelijk van het product).

 

 

 

 

2 gedachtes over “Hoe maak je jampotten en weckpotten schoon? 10 Tips.

 1. even over die schroefdeksel moeten die zoals in de webside staat na 24 uur even opengedraaid worden en dan terug afgesloten worden vind dat wat vreemd daarom mijn vraag hoop op een antwoord ben nog een leek

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s