Moestuinijs

 

Zelf ijs maken. Heb je dat wel eens geprobeerd? Ik ook niet, tot een jaar geleden. Waarom zou je dat doen als je voor een paar euro een bak uit de supermarkt kan halen? Zo dacht ik er eerst ook over. Maar sinds ik lactosevrij eet zijn de warme zomerdagen net iets minder leuk. Want ik miste mijn ijsjes. Dus vorige zomer besloten dat dit voor mij geen ijsloze zomer zou worden. In deze blog geef ik een recept voor ijs uit de moestuin. Met aanpassingen voor diegene zonder dieet.

Met zelfgemaakt ijs heb je heel veel mogelijkheden. Toevoegingen bepaal je zelf, elke smaak is mogelijk. Zelf vind ik aardbeienijs heel lekker, maar ook met banaan is het heerlijk. Je kan ook kiezen voor chocola, appel-braam, peer-kaneel, frambozen of toevoegingen als noten of bitterkoekjes. Keuze genoeg.

IJs met minder suiker

Om ijs te maken zonder ijskristallen kan je het beste een ijsmachine gebruiken. Kies vooral fruit dat je lekker vindt en bepaal zelf hoeveel suiker je toevoegt. Ik heb ook geprobeerd om suikervrij ijs te maken maar voor mij is dat net een brug te ver: het is niet zo lekker als mét suiker. Maar probeer vooral om er zo weinig mogelijk in te doen.

Recept aardbeienijs

Benodigdheden

 • 200 gram aardbeien
 • 200 ml lactosevrije slagroom van MinusL. Geen dieet? Gebruik gewone slagroom!
 • 2 eetlepels witte basterdsuiker (of meer/minder naar eigen smaak)
 • IJsmachine, beslagkom, keukenmachine

Let op> de kom van de ijsmachine moet ijskoud zijn, zet hem 24 uur van te voren in de vriezer.

Werkwijze zelf (lactosevrij) ijs maken

 1. Maak de aardbeien schoon en maal ze fijn in de keukenmachine. Er mogen eventueel wat stukjes aardbei te zien zijn.
 2. Klop de slagroom met de suiker.
 3. Voeg de slagroom en de aardbeien samen in een beslagkom en roer het langzaam door tot een egaal mengsel. Roer niet te hard want dan gaat de lucht uit de slagroom.
 4. Zet de ijsmachine startklaar. Het is nu belangrijk om snel te werken. Zodra het mengsel in de bevroren kom gaat begint het vriesproces en als je niet snel genoeg bent kan de spatel niet meer ronddraaien.
 5. Giet zo snel mogelijk het ijsmengsel in de machine, zet de motor met spatel aan en bevestig hem op de kom van de ijsmachine. In 20 minuten is het ijs klaar.
 6. Maak intussen het fruit schoon voor de garnering.
 7. Serveer het ijs direct. Wil je het langer bewaren schep het dan gelijk over in een doosje en bewaar het in de vriezer.

Variatietips 

 • Lactosevrije slagroom kan je makkelijk vervangen door gewone slagroom.
 • Suiker naar eigen wens toevoegen, dit maakt voor het recept niet uit.
 • Iedere fruitsoort is mogelijk maar hoe meer water het fruit bevat hoe groter de kans op ijskristallen. Bananenijs is dus makkelijker dan aardbeienijs.

Zelf ijs maken van aardbeien uit de moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s