Tuinieren met een bui op je hielen

 

Je kan nog zoveel van plan zijn als je naar de moestuin gaat, maar vaak zie je al bij aankomst dat er van die plannen niets terecht komt. Door de harde wind van vorige week donderdag was er behoorlijk wat werk dat aandacht vroeg. Veel planten zijn topzwaar door de grote vruchten of bloemen die ze dragen.

 

Omgevallen afrikanen, tomaten ( ja weer!) maïs en  zonnebloemen moesten bescherming krijgen tegen de rukwinden. En dat betekent palen  slaan en vastbinden. Er waren nogal wat pruimen en appels van de bomen gewaaid. Deze gingen mee naar huis. De appels zijn ook aangetast, nog geen idee welk beestje daar de oorzaak van is. Maar de kippen lusten ze wel. Toch nog iemand blij met mijn fruit.

Schoonmaken regenton

De tuin moest worden voorbereid op de regen. En de regentonnen moesten schoongemaakt worden. Meestal doe ik dat 1 of 2x per jaar, afhankelijk van de noodzaak. De kippen drinken van dit water dus het moet wel schoon zijn. Verder geven we het aan de planten en soms wassen we de auto er mee. Wel handig dat er dan geen gruis of zand in zit. Schoonmaken doe ik alleen met water en een harde borstel. Dus zonder schoonmaakmiddel. Op de foto zie je dat het gras in de achtertuin er slecht aan toe is. Er zal nog veel regen nodig zijn om dat te herstellen.

Pompoenen

Ik tuinier graag met een bui op mijn hielen. Geen idee waarom. Dan komt er een soort oergevoel naar boven. De oogst binnenhalen voordat het gaat regenen.  De moestuin heeft  nog een extra schoffelbeurt gehad voordat de regen kwam. Dat was al heel lang geleden. Bij extreme droogte kan je het beste de grond intact laten. Maar als er serieuze regen in aantocht is moet je de grond goed voorbereiden. Met de punt van de schoffel trek ik diepe sleuven in de harde grond. De regen kan dan beter in de grond komen dan wanneer ze hard en onbewerkt is.

Door de regenbuien is de grond zachter en kan je makkelijker schoffelen.  Als je dit regelmatig  doet heeft de moestuin onder normale omstandigheden minder water nodig. Niet onbelangrijk dus.

 

De in februari gezaaide prei heeft vanaf mei staan wachten onder de appelboom. Ze ging zo uit het bakje de grond in. Niks los uitplanten, dat komt later. Maar toen kwam de droogte en duurde het wachten lang. Nu er wisselvalliger weer voorspeld is en de hittegolf voorbij is mag de prei de grond in.

Prei plant je niet, die stop je in een gat. Ik maak de gaten met een ijzeren staaf en een hamer.  Want de bovenlaag van de grond is nu lekker zacht door de regen, maar daaronder zit nog steeds een harde laag. 25 Milimeter regen is niet genoeg om door te dringen in de diepere lagen.

De prei moet eerst voorbereid worden. Knip een stukje van de wortels af en een stuk van het blad, ongeveer 1/4. Hiermee stimuleer je de groei. Het plantje dat nu potlooddik is stop je daarna in het gat. Niet aanaarden, het gat moet vanzelf dichtslibben door de regen. Geef ze een beetje water en de regen doet de rest. Prei moet blijkbaar een beetje afzien om goed te groeien.

Netten opruimen in de moestuin

De fruitkooi is afgebroken en opgeruimd. Eerder gaf ik de tip een net alleen op te hangen als het windstil is. Ik heb een nieuwe tip: doe dit niet met een bui op je hielen. Want netten moet je droog opbergen, en je bent er altijd langer mee bezig dan je denkt. Ik spreek uit ervaring 😉

Een tuinbuurvrouw en buurman kwamen langs, ze hadden interesse in mijn tomaten. Ik gaf ze wat mee om te proeven en eventueel zaad te winnen uit de tomaat. Een dag later kwamen ze terug met een paar aubergines! Zo leuk, te meer omdat ik zelf maar 1 aubergineplant heb staan waar ik nog niet van heb geoogst.  Later bezocht ik ze op hun tuin om geleend gereedschap terug te brengen en ik kreeg gelijk een rondleiding door de tuin. En die was geweldig, zo mooi en groot! Ze hebben uitzicht over natuurgebied het Schenge, veel fruit en een hele grote kas. Om jaloers op te worden.

Terug op de tuin werd het hoog tijd om te oogsten en naar huis te gaan. Want daar wachtte nog een droogmolen vol met wasgoed. Maar eerst de oogst. We oogsten nu veel tomaten. De boontjes vormen toch weer nieuwe bloemen, de regen kwam voor hen net op tijd. Dagelijks een doosje frambozen. Bewaarcourgette en gewone courgette. Nog steeds augurken, pruimen, valappels en sla. En zaden van bloemen, rucola en radijs.

Toen de was schoon in de kast lag en oogst was opgeborgen in de koelkast was het tijd voor de groente BBQ. Wat een mooie zomer hebben we toch.

Groente BBQ

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s