Het ultieme tuingeluk.

Verschillende tomatenrassen

Ik moet toegeven dat het bloggen er de laatste tijd bij in schiet. Door de zomerperiode is het drukker op mijn werk, en de tuin en privéafspraken vragen ook de nodige aandacht.  Iedere keer denk ik “morgen dan maar”, maar als de dag voorbij is ben ik er weer niet aan toegekomen. En er is zoveel te vertellen!

Moestuin

Het werk op de tuin is gewoon doorgegaan. De bonen hebben het zwaar, ze hebben echt watertekort. Uiteindelijk ben ik ze meer water gaan geven maar er komen nauwelijks nieuwe bloemen, dus vermoedelijk zijn ze gewoon klaar met bonen maken.

De broccoli is ook klaar, maar de stronken laat ik nog staan. De planten geven namelijk een bonusoogst. Ze vormen dan kleinere broccoli roosjes die je ook kan eten.

Basilicum drogen

Er zijn al kruiden geoogst om de kruidenlade aan te vullen. Rozemarijn, tijm en basilicum gingen mee naar huis om te drogen. Kruiden drogen doe ik met restwarmte in de oven. Als je een gerecht in de oven hebt gehad blijft de oven nog heel lang warm. Deze warmte kan je ook gebruiken. In de winter zet ik de deur nadien open om de keuken er mee te verwarmen. Dat is nu niet nodig 🙂 Maar je kan de restwarmte ook prima gebruiken om je kruiden te drogen. Duurzaam en kost niets. Na het drogen verpulver je de kruiden en bewaart ze in een potje.

De tomaten en paprika’s doen het fantastisch. Dit is het eerste jaar dat er tomaten staan in mijn nieuwe tuin, en je snapt vast wel dat ik zeer tevreden ben. Door het uitblijven van regen in combinatie met de warme temperaturen groeien ze goed en blijft de tomatenziekte onder controle.

Ik heb dit jaar zo’n 20 tomatenrassen gekweekt. Onder andere Ananas Blue, Liguria, Sprite, Rose Quartz, Chocolate Stripe, Black & Red Boar, Andine Cornue, Aunt Ginny’s Purple en Garden Peach. En nu de tijd van oogsten is begonnen is het iedere keer een verrassing hoe de smaak is.  Als je wil weten welk tomatenras er op de foto staat, klik dan even op bovenstaande de foto’s.

Een week geleden zijn er een aantal tomatenplanten omgewaaid door harde rukwinden. Ik had oude stokken gebruikt, en door de droogte kreeg ik ze ook niet zo goed de grond in. In combinatie met de harde wind en de vele tomaten aan de plant zijn ze omgevallen. Gelukkig was ik op dat moment in de moestuin en kon ik de boel redden door een paar palen de grond in te slaan en de planten aan touwen vast te binden. Hopelijk blijft het zo staan tot na de oogst.  Volgend jaar moeten we een nieuw plan verzinnen voor de tomatenplanten.

Eén van de tomatenplanten (Rose Quartz)  had behoorlijke schade, één tros zat half los. De tomaten van deze tak zijn geoogst. Er zaten 100 tomaten aan 1 tros, ongelooflijk! Groene tomaten kan je prima in de zon leggen om te laten rijpen. Dus ze liggen nu in de vensterbank bij te kleuren 😉

Aardbeiplanten

De aardbeienstekjes hebben het niet zo naar hun zin met dit warme weer. Ze staan onder de appelboom, en hebben inmiddels voldoende wortels die onder het potje uit zijn gegroeid. Daarmee zijn ze nu meer zelfredzaam  maar toch hebben ze af en toe water nodig. Eigenlijk moeten ze al de grond in, maar in verband met de harde grond wacht ik daar nog een paar weken mee.

Pruimenoogst Reine Victoria

Met de pruimen hebben we geen geluk dit jaar. Ze zijn bijna allemaal aangetast door de pruimenmot. In iedere pruim zit een worm die zich voedt door de  pruim rond de pit op eten. Ondertussen poept ie rond de pit dat het een lieve lust is. Het is een smerige bende in die pruim.  Een beetje googlen vertelt me dat je ze nog wel kan eten maar dat het absoluut niet lekker is….. maar ja, weggooien is zonde. Dus ik heb de beste pruimen eruit gehaald en de schone delen daarvan verwerkt tot jam, saus, in stukjes ingevroren, gedroogd en compote van gemaakt.

Mocht je ook last hebben van de pruimenmot larven, ze kunnen overleven in de grond dus raap gevallen pruimen op  en gooi ze niet in de compost. Heb je kippen, laat ze dan regelmatig onder de boom lopen. Komende winter ga ik me verdiepen in het voorkomen van deze plaag.

Zelf telen. Watermeloen in de moestuin

Wat het ook bijzonder goed doet dit jaar zijn de watermeloenen. Ze kwamen laat op gang, van de 6 zaden heeft maar 1 het overleefd. Maar tjonge wat doet ie zijn best. Groeit hard en kiest zijn eigen pad. In de platte bak met de paprika’s vindt ie maar niks, meneer wil op eigen benen staan en gaat het huis uit. Precies naast de bak ligt meloen nummer 2. ( nummer 1 ligt nog netjes in de bak) De ranken slingeren inmiddels door de tuin. Dat zal niet lang duren, want er is regen voorspelt en daar houden meloenen niet van. Er is een  tuinderspreuk “een komkommer giet je groot, een meloen giet je dood”.  Afwachten of het buitenleven volgende week nog naar zijn zin is.

Tot slot een foto van de zinnia’s. Ze bloeien al prachtig en worden druk bezocht door bijen en vlinders. Vlinders in de tuin zijn altijd een prachtig schouwspel. Kijk er 10 minuten naar vanaf  een bankje in de schaduw, en je bent de wereld om je heen vergeten. Het ultieme tuingeluk.

Koolwitje op zinnia.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s